fbpx

Zašto i kada na krioterapiju?

Zašto i kada na krioterapiju?

Zašto i kada na krioterapiju?

Zašto i kada na krioterapiju?

Zašto i kada na krioterapiju?

Zašto i kada na krioterapiju?

Zašto i kada na krioterapiju?

Zašto i kada na krioterapiju?

Zašto i kada na krioterapiju?

Zašto i kada na krioterapiju?

Zašto i kada na krioterapiju?

Zašto i kada na krioterapiju?

Nije rijetkost u ginekologiji da su neke pacijentice sklonije upalnim stanjima, i nakon liječenja i prilagođene terapije, suočene su sa vraćanjem na početak, jer se upalni proces ne sanira do kraja.

To tapkanje u mjestu, konstantno loši nalazi Papa testova, reći ćemo i zabrinutost i pacijenata i liječnika, vode ka tome da se napravi neki presjek i učini nešto konkretno. Generalno, dijagnostika intraepitelnih promjena je citološka dijagnostika, dakle (PAPA test), HPV test i kolposkopija.

Kod citološki i kolposkopski sumnjivih nalaza dijagnostiku dopunjuju biopsija i endocervikalna kiretaža, odnosno konizacija koja ima istovremeno i terapijski značaj. Ukoliko se radi o promjenama na cerviksu koje spadaju u oblike početnih, blažih displazija, od velike pomoći za pacijente je Krioterapija(Cryo).

Analizirajući medicinske studije egzaktni pokazatelji govore da krioterapija uništava abnormalno tkivo u rasponu od 77 do 96 na uzorku 100 slučajeva. Krioterapija je efikasna ginekološka metoda kojom se zamrzavaju dijelovi cerviksa. Izvodi se najčešće s cljem kako bi se uklonile abnormalne ćelije i to samo površni sloj epitelnih ćelija grlića, koji i jeste patološki izmijenjen, dok očuvanje bazalnog sloja omogućava proces regeneracije u potpunosti.

Kako smo to i ranije pomenuli, ovisno o veličini, dubini i tipu abnormalnog tkiva. Dakle, nakon kolposkopskog pregleda na kome je već utvrđeno prisustvo blaže displazije, odnosno abnormalnih cervikalnih ćelija, najčešće se radi cryotretman.Takođe se primjenjuje i za saniranje cervicitisa ili inflamacije cerviksa…Izvodi se u ambulantnim uslovima bez anestezije. Slična je ginekološkom pregledu.

Tokom krioterapije, tečni N2O (azotoksidol)- ekstremno hladan plin, cirkulira kroz sondu, na čijem završetku su zlatni nastavci prilagođeni veličinama grlića materice i usmjerava se na abnormalno tkivo. Zamrzavanje tkiva vrši se 2 do 3 minute. Može biti dozvoljeno da se otapa, a zatim se ponovo zamrzava za još 2 do 3 minute.

Jedan tretman zamrzavanja obavlja se unutar 5 minuta. Krioterapija izaziva ponekad i male nelagodnosti, neke žene imaju subjektivni osjećaj hladnoće i grčeve, a ponekad se javlja i osjećaj topline koji širi u gornji dio tijela i lica. Treba reći da nakon samog tretmana sve pomenute tegobe najčešće nestaju.

Nakon tretiranja pacijentica se može vratiti uobičajenim aktivnostima. Ipak, ima nekoliko stvari koje bi trebalo da znate u prvih dvije do tri sedmice nakon tretmana:
-Normalno je da se pojavi sekrecija koja je vodnjikava u prvih nekoliko sedmica. To se događa zbog izbacivanja smrznutog odumrlog cervikalnog tkiva.
-Ne treba stavljati ništa u vaginu najmanje dvije do tri sedmice. Pri tom se misli na tampone, vaginalno ispiranje i seksualne odnose.

Naglasićemo da CRYO terapija sa sobom ne nosi rizik, a vrlo rijetko se javljaju i komplikacije, u manjem broju nego nakon nekih drugih ginekoloških intervencija. Nakon CRYO terapije mora se vršiti kontrola Papa testa svakih tri do šest mjeseci u narednom vremenskom periodu.

Ako nalazi Papa testa budu normalni nekoliko puta uzastopno, vaš liječnik će navesti koliko često se mora ponavljati u daljem periodu kao screening zbog cervikalnog kancera. U Plavoj Poliklinici imamo vrlo pozitivna iskustva pacijentica kojima su rađeni ovi tretmani, i čije liječenje je krioterapijom imalo maksimalan učinak.

Facebook
Twitter
Email
LinkedIn

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Želite zakazati termin?

Kontaktirajte nas pozivom na broj 035 393 111