Ginekologija Plave bolnice Centar osmišljena je kao moderni dijagnostičko-terapeutski odjel, primarno usmjeren na zaštitu zdravlja i liječenje žena svih generacija, od reproduktivnog doba do menopauze i postmenopauze. Potičemo beskompromisnu bliskost sa ginekologom, jer su nam diskrecija i povjerenje imperativ.Opremljeni smo najsavremenijom medicinskom opremom i prilagođavamo se uvijek novim potrebama, što nam uzajamno pruža velike mogućnosti. Nastojimo održavati kvalitet, obogatiti usluge i znanja iz ginekologije, a isključivi kriterij je: najbolje za pacijente.Neka nova nadahnuća dobijamo u hodu, a efikasnost našeg rada ogleda se u povjerenju koje nam ukazujete.

Opšta ginekologija

Ginekološki pregled

Kolposkopija

HPV skrining

Trudnoća

Prvi ekspertni UZ pregled u trudnoći

Fetalni skrining

Drugi ekspertni UZ pregled u trudnoći

Prenatalni testovi

Treći ekspertni UZ pregled u trudnoći

Color doppler

Ostale usluge

Krioterapija

Ugradnja spirale

Folikulometrija

Najčešća pitanja

Pregled u Plavoj Poliklinici traje u prosjeku 1h, (nekada i kraće a nekada i duže- individualno)

Pregled podrazumjeva:

  • 2D prikaz (ultrazvučna tomografija, puno jasniji anatomski prikaz, kao „CT scan bez zračenja“)
  •  3D prikaz (zamrznuta slika u boji)
  • 4D prikaz (real time- sve ono što plod čini u stvarnom vremenu: smije se, ruga se, stavlja prstiće u usta…)
  • Color doppler pretragu (ako je starost trudnoće 24 nedelje i više)
  • Pisanje i izdavanje ultrazvučnog nalaza sa dokaznom dokumetacijom u vidu crno- bijelih slika , fotografije u boji i DVD snimku nerođenog djeteta

Upotreba 4D ultrazvuka odobrena je i od najstrožije komisije za lijekove i postupke u medicini (američke FDA) koja nije zabilježila nikakvu štetnost njegovom primjenom.

FDA je ograničila snagu 4D ultrazvučnih sondi na 94 mW/cm2. Zapaža se da plodovi pokazuju veći stepen aktivnosti za vrijeme 4D pregleda u odnosu na 2D ultrazvučne preglede.

Pregled se moze obavljati od 6 nedjelje trudnoće (i ranije) do 36 nedjelje trudnoće, s tim da postoje i kriteriji koje trudnice trebaju ispuniti a oni su individualni.

U određenim slučajevima, zbog manje količine plodove vode, položaja ploda ili debljine trbušne stijenke (gojaznosti), 4D pregled može biti otežan te postoji mogućnost ponavljanja pregleda (to ne znači ponovno plaćanje , već samo još jedan dolazak).

Sve slike spremaju se u memoriju uređaja te se naknadno mogu kompjuterski obrađivati i poslužiti za detaljniju analizu i mjerenja, s ciljem što tačnije dijagnostike.

Mjerenje nuhalnog nabora jedna je od najvažnijih pretraga koja se obavlja u ranoj trudnoći. Provodi se ultrazvukom u prvom trimestru trudnoće kako bi se otklonile sumnje na moguće genetske anomalije kod djeteta.

Nuhalni nabor predstavlja ultrazvučno vidljivo nuhalno prosvjetljenje odnosno nakupljenu tekućinu u potkožnom tkivu vrata fetusa i predstavlja osnovu za kombinirani probir koji se radi između 11. – 14. nedjelje trudnoće, najbolje u 13. toj nedjelji trudnoće.

U slučaju da je NN veći od 3 mm preporučuje se neki od NIPT testova ili Amniocenteza te organ screening oko 19. nedjelje trudnoće. Kod povećanog NN treba razriješiti da li dijete ima normalan broj hromosoma ( tj. isključiti hromosomske abnormalnosti ) i uraditi organ screening te isključiti srčanu manu .

Naglašavamo da povećan nuhalni nabor ne znači odmah da dijete ima navedene dijagnoze, samo ih treba isključiti dodatnim testovima i pregledima.

Naši ginekolozi

Prim.dr.Fatima Klempić Dautbašić

spec.ginekologije i akušerstva

Mr. sci. dr. Dženita Kurtćehajić

spec. ginekologije i akušerstva

Prim.dr. Asim Musić

spec. ginekologije i akušerstva

Prim.mr.med.sci.dr. Mara Perić Fejzić

spec.ginekologije i akušerstva

dr_senija

Dr Senija Mahmutbegović

spec. ginekologije i akušerstva

dr_zorica

Prim.dr. Zorica J. Koprivica

spec. ginekologije i akušerstva

Mr.sci.med. Rajna Šarenac

spec.ginekologije i akušerstva