fbpx

Preporuke za buduće mame

Preporuke za buduće mame

Preporuke za buduće mame

Preporuke za buduće mame

Preporuke za buduće mame

Preporuke za buduće mame

Preporuke za buduće mame

Preporuke za buduće mame

Preporuke za buduće mame

Preporuke za buduće mame

Preporuke za buduće mame

Preporuke za buduće mame

Odgovornost buduće majke i „drugo stanje“ samo po sebi nameće veliki broj pitanja, tako je tokom čitave trudnoće, a i nakon nje. Ako izuzmemo pitanja ekonomske prirode – kako sačuvati posao, najveći broj briga odnosi se na onaj dio primljenih „isključivih“ informacija o iscrpljujućoj trudnoći i još težem porodu – kroz iskustva drugih, nisu isključena ni vlastita loša iskustva, ali ništa manje ni emocije i hormoni…

Da bi vas ohrabrili, podsjetićemo da kako vrijeme odmiče i kako prelazite iz jednog u drugi trimestar, stičete samopouzdanje, postajete samouvjereniji i sigurniji, a i brige se mijenjaju. Neke brige, kao što je strah za zdravlje bebe prisutne su tokom cijele trudnoće.

Posljednjih decenija i pored svih tehnoloških napredaka koji su imali za cilj da nam olakšaju, život je postao složeniji i dinamičniji nego ikad, brzo komuniciramo, hranimo se brzo, u stalnoj smo trci kombinujući poslovne i privatne obaveze. U svemu tome, briga o zdravlju pada u drugi plan. No, upravo vas zdravije navike mogu spasiti od brojnih zdravstvenih poremećaja koji su posljedica (pre)brzog ritma života.

Biti uplašen, naročito ako ste prvi put ostali u drugom stanju, nije neobično. Navešćemo najčešće strahove: strah od pobačaja, povećana tjelesna masa: koliko sam se ugojila, da li je sa bebom sve u redu, strah od samog porođaja, kakvi ćete biti roditelji, da li ćete znati sa bebom, itd… Sve je to vrlo stresno.Prema nekim istraživanjima postoje tvrdnje da je čak manja doza stresa zapravo dobra, jer stres otpušta hormone koji su dobri i za mamu i za bebu. Ozbiljniji stres, sa druge strane, za posljedicu ima manju težinu bebe po rođenju. Važno je da ne brinete, da uživate u drugom stanju, da se zdravo hranite i ne opterećujete organizam konzerviranim i prezačinjenim. Jedite sezonsko, svježe pripremljeno sa mnogo boja. Spavajte u prozračenim prostorijama.

Šetajte što više možete, udišite svježi zrak , a za vrijeme hodanja sjetite se koliko je kiseonik važan, duboko udišite (tada dolazi više kiseonika do mozga) i izdišite vazduh -izdah je bitniji od udaha! Udah može da bude brz i grub, ali izdah mora biti lagan, dugačak i tih dok ne ispraznite cijela pluća, tako se oslobodjate onog svega umornog, nervoznog i slabog iz vas! Dišite uvijek na nos! On ima razne odbrambene mehanizme da spriječi nečistoće da uđu u naš organizam… Disanje na usta smanjuje tjelesnu energiju!

Primjenjujte tehnike disanja. Nađite vrijeme za čitanje, toliko je knjiga o razvoju djece, knjige o pravilnom odgoju djece do 3 godine, o porođaju bez straha… jer će vam sve pročitano olakšati period koji je pred vama. Što više znanja o psihologiji djece imate, život sa njima je lakši i ljepši! Štaviše, izuzetno je VAŽNO za cjelokupno stanje vašeg “mama=umor organizma” i stepen vaše energije, jer je to jedna od najvažnijih vitalnih funkcija! Dokazano je da suptilna muzika umiruje i majke i bebe. Ponekad je važno da vaš glas, majke prvenstveno bude melodičan. Tako da, drage mame pjevušite svojoj dječici što više! Što više vaša beba apsorbuje ritam, više će njen govor biti “čistiji” u budućnosti. Naravno i kada se beba rodi, samo pjevanje kao pjevanje, donosi harmoniju i lijep osećaj! Na kraju, mimo uobičajenih krvnih pretraga i ultrazvučnih pregleda, obavezno komunicirajte sa vašim ginekologom, otvoreno, bez ustezanja, povjerite mu i najintimnije strahove.

Mi u “Plavoj poliklinici” nastojimo razviti neposredan odnos sa budućim roditeljima, da u tom prijateljskom okruženju postanu bezbrižni. E da, a strahovi, oni ovdje ne stanuju. Nadamo se da su vam se neke preporuke dopale, bar malo, kao i da ćete o njima razmisliti.

Facebook
Twitter
Email
LinkedIn

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Želite zakazati termin?

Kontaktirajte nas pozivom na broj 035 393 111