fbpx

Program za mršavljenje sa intragastričnim balonom!

Zbog mnogobrojnih zdravstvenih komplikacija koje gojaznost uzrokuje, svjetski trend u redukciji tjelesne težine – intragastrični balon za mršavljenje, učinili smo dostupnim i u BiH!

Nehirurškom metodom, uz umijeće i stručnost naših ljekara, brzo i bezbolno moguće je izgubiti 15 do 20kg i spriječiti mnogo teža oboljenja, koja nastaju kao posljedica gojaznosti.

Šta je intragastrični balon?

Intragastrični balon  je revolucionarni silikonski balon koji se umetne u Vaš želudac kroz usta i jednjak tokom kratkog ambulantog postupka i izvodi se pod sedativima. Mekan je i ne oštećuje sluzokožu želuca, a ugrađuje se pomoću endoskopske sonde (kamere). Koristi se kao alternativa za liječenje umjerene, umjerene do teške gojaznosti, uz odgovarajuću psihološku potporu, propisanu dijetu i program za fizičku aktivnost, kao i stalan nadzor ljekara.

Radi se o klinički prihvaćenom alatu za smanjenje prekomjerne težine koji je  odobren od strane američkog Ministarstva zdravlja, što potvrđuje njegovu bezbijednost. Uspješno se koristi širom svijeta posljednjih 30 godina.

Uzimajući u obzir svjetske standarde te vodiče za reduciranje tjelesne težine i uspostavljanje novih i zdravijih prehrambenih navika, “Tim za gojaznost” Plave Medical Group snažno sugeriše da se do boljih rezultata (značajno veće efikasnosti) dolazi u kombinaciji intragastričnog balona sa psiholološkim savjetovanjem (klinički psiholog), te podrškom nutricioniste i programom tjelovježbe.

Glavne prednosti

Kako djeluje?

Intragastrični balon se stavlja u Vaš želudac zauzimajući približno jednu trećinu želučanog volumena . Time Vam pomaže smršati izazivajući osjećaj sitosti. To postiže na dva načina:

  • Odgađanje pražnjenja želuca – budući da se vrijeme pražnjenja želuca produžava, duže se osjećate sitima.
  • Smanjivanje želučanog kapaciteta – pomaže vam smanjiti veličinu porcija

Da li ste pravi kandidat?

Želučani balon Lex-Bal je učinkovit način za gubljenje kilograma kod pacijenata čiji je BMI (index tjelesne mase) veći od 27.

Pored smanjenja kilaže, ovom metodom smanjuje se i nastanak operativnih ili postoperativnih komplikacija ukoliko je indicirano hirurško liječenje gojaznosti ili neki drugi hirurški zahvat (ortopedski).

Nije svaki balon jednako efikasan - PREDSTAVLJAMO VAM LEX-BAL®!

Obične želučane balone ponekad je potrebno ukloniti zbog netolerancije. Korištenjem Lex-Bal-a možemo izbjeći rano uklanjanje smanjenjem volumena balona čime se postupak liječenja produžuje kako bi se postigli najuspješniji rezultati mršavljenja.

Kako se izvodi?

Umetanje balona je 20-minutni postupak koji se izvodi u stanju kratkotrajne opšte anestezije u kabinetu za gastrointestinalnu endoskopiju.
Procedura je u potpunosti bezbolna i komforna. Obzirom da nema hirurških rezova prilikom postavljanja oporavak je minimalan i odnosi se na praćenje pacijenta nekoliko sati nakon buđenja iz anestezije.

Možete očekivati ​​da ćete se zadržati  4-5 sati, uključujući pripremu, postupak i oporavak. Nakon 4 do 6 mjeseci, balon Lex-Bal se uklanja kroz usta na sličan način na koji je postavljen.

Koliko kilograma možete izgubiti balonom Lex-Bal®?

Možete očekivati ​​da ćete izgubiti  15-20%  tjelesne težine tj. osoba od 100 kg može očekivati ​​da će u prosjeku izgubiti 15-20 kg, ali u konačnici, količina kilograma koju izgubite i održavate ovisit će o tome koliko blisko slijedite savjete našeg tima za gojaznost.

Za optimalno skidanje kilograma nije dovoljan samo balon, već je potrebno primijeniti i određeni dijetetski režim, odnosno potrebno je da se naviknete na zdrav način ishrane, i vježbe po preporukama stručnjaka. Ukoliko ostanete dosljedni preporukama našeg nutricioniste,  kilogrami se neće vratiti po vađenju balona.

Ko izvodi intervenciju?

Plasiranje Lex-Bal intragastričnog balona u Vaš želudac, izvodi eminentni endoskopista mr.sci.dr. Admir Kurtćehajić, subspec. gastroenterohepatologije, koji je svoje znanje usavršavao u renomiranim svjetskim medicinskim centrima.

Jedan je od rijetkih bosanskohercegovačkih gastroenterologa čiji su radovi objavljeni u najpriznatijim stručnim časopisima relevantnim za medicinsku znanost.

Njegova stručnost prepoznata je i od strane Evropskog udruženja za gastroinestinalnu endoskopiju zbog čega je prvi gastroenterolog iz BiH koji je dobitnik prestižnog evropskog granta za 2020. godinu.

Cijena ugradnje intragastričnog balona

Cijena programa za mršavljenje sa ugradnjom intragastričnog balona u Plavoj Poliklinici iznosi 3500 (1794€). U cijenu je uključeno:

  • plasiranje balona u analgosedaciji
  • vađenje balona ( nakon 6 mjeseci ) u analgosedaciji,
  • sve neohodne terapije u prvih par dana nakon intervencije ( ukoliko je prisutna mučnina )
  • konsultacije sa nutricionistom
  • OPCIONO: online psihološko savjetovanje – 6x putem Zoom platforme
  • OPCIONO: kontinuirana potpora i savjeti od strane fitnes trenera, program i video prikaz aerobnih i anaeorbnih vježbi

Želite više informacija?

Ukoliko imate dodatna pitanja i želite saznati da li ste pravi kandidat za ugradnju intragastričnog balona, popunite kratku kontakt formu i naše osoblje će Vam ubrzo odgovoriti. 

Želite zakazati termin?

Kontaktirajte nas pozivom na broj 035 393 111