Trajno skidanje dioptrije uz refraktivnu zamjenu leće

Prozirnost i fleksibilnost sočiva se smanjuju s godinama, narušavajući kvalitetu vida, koja se ne može ispraviti laserskim putem, a u mnogim slučajevima pogoršavanje vida može biti znak početne faze katarakte. Stoga je zamjena prirodnog sočiva često najbolja opcija za skidanje dioptrije i trajnu korekciju vida.

Šta je refraktivna zamjena leće?

Refraktivna izmjena sočiva je vrsta operacije korekcije vida koja uključuje korištenje ultrazvuka za uklanjanje prirodnog sočiva oka i njegovu zamjenu intraokularnim sočivom (IOL) kako bi se smanjila Vaša ovisnost o upotrebi naočara i kontaktnih sočiva.

Prednosti

Alternativa laserskom skidanju dioptrije

Trajno rješenje za poboljšanje vida

Brz oporavak

Znatno smanjena ovisnost o naočarama

Eliminacija rizika od katarakte

Leće svjetskog proizvođača Johnson&Johnson

U Plavoj Medical Group ugrađujemo isključivo najbolje modele leća vodećeg svjetskog proizvođača – Johnson&Johnson. Shodno Vašim potrebama, koristimo monofokalne leće za uklanjanje dioptrije na većoj udaljenosti ili multifokalne leće za korekciju vida na svim udaljenostima.

Technis Eyhance - inovativne leće za korekciju kratkovidnosti

Tecnis Eyhance je monofokalna intraokularna leća koja Vam osim dobrog vida na daljinu bez naočala, omogućava i dobar vid na tzv. intermedijarnoj ili srednjoj  udaljenosti  (65-80 cm).

To znači da Tecnis Eyhance lećom nećete morati  nositi naočale za vožnju, gledanje TV, u kinu, pozorištu i sl.

Zahvaljujući tzv. kontinuiranoj „high order“ asferičnoj tehnologiji i smanjenju kromatskih aberacija, ova leća daje odličnu kvalitetu vidu. Uz to, za razliku od ostalih monofokalnih leća, Tecnis Eyhance omogućava visoku neovisnost o naočalama za rad na računalu, kuhanju, te ostalim svakodnevnim aktivnostima koje obavljate na udaljenosti od 60 cm do jednog metra. 

Standardne, do sad dostupne monofokalne intraokularne leće daju pacijentu dobar vid na daljinu bez naočala ali za sve ostale udaljenosti potrebno ih je koristiti.

Tecnis Eyhance daje jednako dobar vid na daljinu u usporedbi s ostalim monofokalnim lećama ali i značajno bolji vid bez naočala na srednju udaljenost.

Ova leća, kao i sve monofokalne nemaju smetnje u uvjetima slabijeg svjetla, u sumraku, noćnoj vožnji i sl.

Technis Synergy leće - korekcija dioptrije na svim udaljenostima

Technis Synergy  sočiva namijenjena su osobama koje žele korigovati dioptriju za čitanje, a u isto vrijeme ne žele izgubiti na kvalitetu vida na daljinu i srednju daljinu. 

Njihova nevjerovatna sličnost sa prirodnim sočivom koja omogućava Vam da već nakon 24-36h vidite savršeno na svim udaljenostima.  Nusefekti skoro da ne postoje, kao što ne postoji ni razlika u kvalitetu noćnog i dnevnog vida.

Još jedna od prednosti Synergy sočiva je i nepostojanje „prelaznih zona vida“, odnosno bez obzira na to da li se tekst koji se čita postavi na 30 ili 35 cm od oka, vid će biti jednako dobar. 

Svakako Vam preporučujemo da odluku o izboru intraokularne leće donesete u dogovoru sa očnim hirurgom tokom konsultacija u našoj ustanovi. Preglede i intervencije obavlja eminentni stručnjak – dr.sc. Zlatko Mušanović, vitreoretinalni hirurg, uz asistenciju mr.sc. Nejre Hodžić, spec. oftalmologije i Minele Spahić, instrumentarke. 

Najčešća pitanja

Mogli biste biti dobar kandidat za zamjenu refraktivne leće (RLE) ako:

  1. Želite da eliminišete svoju zavisnost od naočala ili kontaktih sočiva,
  2. Pokazujete rane znakove katarakte
  3. Imate presbiopiju (gubitak vida za čitanje)
  4. Previše ste kratkovidni ili dalekovidni za lasersku operaciju
  5. Vaše rožnjače su pretanke za sigurnu lasersku korekciju vida
  6. Imate druge probleme sa očima

Tokom Vaše prve konsultacije, očni hirurg će utvrditi da li ste pogodni za operaciju zamjene sočiva. Oni će također razgovarati o prednostima i potencijalnim rizicima procedure, kao i o dogovoru o personaliziranom planu s vama. Operacija se obično izvodi na jednom oku a ne na oba istovremeno. Ako vam je potrebna operacija na oba oka, operacije će se obično izvoditi u razmaku od jedne sedmice.

Na dan operacije dat će se anestezirajuće kapi za oči i blagi sedativ kako bi se osiguralo da je postupak bezbolan. Vaš hirurg će omekšati vaše postojeće sočivo ultrazvukom. To se zatim emulgira, uklanja i zamjenjuje implantatom intraokularnog sočiva.

Postupak traje između 30 i 60 minuta i istog dana ćete moći ići kući.

Operacija refraktivne zamjene sočiva jedna je od najsigurnijih i najčešćih procedura u svijetu, sa više od 3 miliona operacija koje se izvode svake godine samo u Evropi.  Komplikacije su jako rijetke i značajno smanjene kada se stavite u ruke stručnjaka i savremeno kliničko okruženje.

Nakon uklanjanja prirodne leće i ugradnje umjetne intraokularne leće učinak je doživotan, umjetnu leću nije potrebno  mijenjati. 

Konsultujte se sa našim ljekarima

Ukoliko želite da poboljšate kvalitet svog vida i omogućite visoku nezavisnost o naočalama, zakažite pregled već danas i saznajte da li ste pravi kandidat za zamjenu leće.

Popunite našu kratku kontakt formu i naše osoblje će Vas ubrzo kontaktirati.