fbpx

Operacija sive mrene (katarakte)

Koji su simptomi katarakte (kako je prepoznati)?

Siva mrena ili katarakta se razvija jako sporo, a to obično znači da su simptomi jedva primjetni. Postoji velika mogućnost da nećete primjetiti ništa sve dok ne počne da vam blokira svjetlost, a tada se mogu javiti simptomi poput:

-Vida koji je zamagljen ili mutan.

Teško da ćete kataraktu sami prepoznati odmah na njenom početku jer ona započinje s malim promjenama koje utiču na Vaš vid. Za početak, stvari oko vas činit će vam se malo mutnima ali nećete reagirati jer ćete se priviknuti na takav vid. Zamagljen vid s vremenom se samo pojačava, a svijet oko vas čini mutnim. 

-Promjene u načinu na koji vidite boje

Vaš pogled na svijet postaje zamućeniji sa smeđim ili žutim tragovima.

-Problema sa noćnom vožnjom

Aktivnosti poput vožnje automobila počinju biti vrlo teške i naporne. Svako vaše kretanje po noći počinje biti otežano.  Bljeskovi drugih autumobila mogu u potpunosti omesti vašu vožnju,  a oni mogu bitii bolni za vaše oči.

-Problema sa odsjajem tokom dana

Zamućenje očne leće može uzrokovati nepravilan prelom svjetla koje ulazi u oko što može dovesti do pojave halo efekta. Halo efekt je pojava prilikom koje vidimo oblik prstena oko svakog izvora svjetla.  Ovo je još jedan od razloga zašto je noćna vožnja vrlo opasna ukoliko imate kataraktu.

-Dvostruke slike na području oka koje je zahvatila katarakta

Poremećaj oka gdje osoba umjesto jednog objekta vidi dvostruko tj. dva predmeta naziva se diplopija ili dvoslika. Ona se može pojaviti samo na jednom ili na oba oka.

-Problema sa naočalama za vid ili kontaktnim sočivima koji ne pomažu onako kako bi trebalo.

Ako zadnje vrijeme imate veliku potrebu često mijenjati svoje naočale ili leće (jer vam postaju preslabe) velika je mogućnost da imate kataraktu ili neku drugu očnu bolest.

Koje su prednosti operacije sive mrene?

Kada se pacijentu otkrije siva mrena kao uzrok pada vidne oštrine, u današnje vrijeme, najbolji način liječenja je operativna zamjena fakoemulzifikacijom očne leće s umjetnom očnom lećom. Kako je riječ o invazivnom operacijskom postupku pri kojem se vadi prirodna očna leća i u oko ugrađuje umjetni implantat, mnogim pacijentima nije sasvim svejedno pristupiti takvoj operaciji.

Kako je operacija mrene u početnim stadijima jednostavnija, jer je leća mekša tako je i cijeli postupak manje rizičan za pacijenta. Pogotovo u današnje vrijeme naprednih hirurških tehnika koje koriste vrlo mali rez bez potrebe šivanja i uz nove generacije implantata, koji se mogu toliko precizno izračunat i iugraditi tako da s operacijom mrene u današnje vrijeme pacijentu rješavamo ne samo zamućenje leće, već se može ispraviti i eventualna dioptrija, ako je pacijentima.

Najbolje vrijeme za operaciju sive mrene je kada pacijent osjeti da su vidne smetnje uzrokovane mrenom značajne i značajno mu umanjuju kvalitetu življenja. Danas je operacija sive mrene u ustanovama koje provode savremenu refrakcijsku hirurgiju, jedan sasvim kratki, potpuno bezbolni, ambulantni operacijski zahvat koji može u potpunosti vratiti vid.

Kako se izvodi operacija i koliko traje?

Hirurška metoda koja je poznata pod nazivom fakoemulzifikacija podrazumijeva upotrebu ultrazvučnih talasa pomoću kojih se razbija sočivo i uklanjaju komadi koji bi mogli smetati. Pored ove postoji i ekstra kapsularna operacija koja podrazumijeva uklanjanje zamućenog dijela sočiva kroz dugi reznarožnjači. Nakon operacije, intraokularna sočiva se postavljaju tamo gdje su bila prirodna sočiva.

Operacija uklanjanja sive mrene je uglavnom bezbolna, veoma bezbjedna, predstavlja trajno rješenje za probleme sive mrene i ima visok stepen uspješnosti. Ukoliko sve ide po planu, operacija uklanjanja katarakte ne bi trebalo da traje duže od 10 minuta, nakon čega bi trebalo da se odmorite i „dođete sebi“ od anestezije, a to obično traje od 30 minuta do pola sata. U većini slučajeva pacijenti, nakon operacije, kući idu istog dana.

Koje su prednosti multifokalnih leća?

Multifokalne IOL (intraokulrneleće) pružaju pacijentu dobar vid i na blizinu i daljinu. Pacijenti koji nemaju mrenu, a imaju dioptriju za daljinu i blizinu (presbiopija, staračka dalekovidnost), to jest imaju problem s čitanjem malih slova, mogu to riješiti ugradnjom multifokalnih IOL. Presbiopija počinje u četrdesetim godinama života i s vremenom se postupno pojačava. Multifokalne leće odličan su izbor za pacijente koji su dalekovidni (plus dioptrija), ali i za one koji imaju srednju kratkovidnost (-3.00 D do -6.00 D), ovisno o stanju očne pozadine. Postoje klinički uvjeti koje pacijent mora ispuniti da bi bio kandidat za ugradnju multifokalne leće, što se određuje detaljnim oftalmološkim pregledom. Pacijenti koji ne vole nositi naočale i visoko su motivirani za rješavanje tog problema, koji ne voze puno po noći, nemaju astigmatizam veći od 1.00 D i nemaju neke druge očne bolesti, dobri su kandidati.

Postoje difraktivne i refraktivne multifokalne leće. Difraktivne imaju nešto bolju vidnu oštrinu na blizinu, a refraktivne na daljinu i srednju udaljenost. Mogu se kombinirati (refraktivna u dominantno oko i difraktivna u nedominantno oko), pa na taj način pacijent može ostvariti dobar vid na svim udaljenostima.

Ugradnja multifokalnih leća, uz brojne prednosti, ima i neke nedostatke, koji su najvećim dijelom rješivi. Najveći problem je pojava postoperativnog astigmatizma (cilindardioptrija). Pojava koncentričnih krugova oko izvora svjetla (halo) iza blještenja nuspojave su u dizajnu ovih leća koje prođu s vremenom prilagodbe. U slučaju da se pacijent ne može priviknuti na leću, ona se može izvaditi iz oka i zamijeniti s monofokalnom.

Odabir pacijenata i objašnjenje svih prednosti i nedostataka ove leće preduvjet su za zadovoljstvo nakon ugradnje multifokalne leće.

Kada se pacijenti mogu vratiti uobičajenim aktivnostima?

Oporavak nakon operacije sive mrene učinjene današnjim savremenim metodama je vrlo brz i već za nekoliko dana od operacije može se očekivati puna vidna oštrina. Ipak vrlo je važno cijeli prvih nekoliko dana nakon operacije izbjegavati poslove u prašini, dimu ili na vjetru, treba paziti oko od slučajnog pritiska ili udarca te se ne preporučuju nikakve sportske aktivnosti prve dvije sedmice. Kroz to vrijeme potrebno je korisiti određene kapi za oči koje će vam odrediti liječnik nakon operacije. U našoj poliklinici pacijenti dobiju sve potrebne lijekove i upute za prvih tjedan dana nakon operacije. kontrole na koje pacijent dolazi nakon zahvata.

Koja je cijena operacije katarakte?

Cijena operacije katarakte po jednom oku se keće od 1400KM do 2300KM, zavisno od odabira leće koja će se ugraditi u oko. U tu cijenu ulazi kompletna preoperativna priprema koja podrazumijeva  laboratorijske nalaze, pregled interniste , postoperativnu terapiju u smislu kapi i masti, kao i kontrole na koje pacijent dolazi nakon zahvata.

Želite više informacija?

Ukoliko imate dodatna pitanja i želite saznati da li ste pravi kandidat za operaciju katarakte, popunite kratku formu i naše osoblje će Vam ubrzo odgovoriti. 

Želite zakazati termin?

Kontaktirajte nas pozivom na broj 035 393 111