fbpx

Zašto da sunetite dijete u Plavoj Poliklinici?

Zašto da sunetite dijete u Plavoj Poliklinici?

Zašto da sunetite dijete u Plavoj Poliklinici?

Zašto da sunetite dijete u Plavoj Poliklinici?

Zašto da sunetite dijete u Plavoj Poliklinici?

Zašto da sunetite dijete u Plavoj Poliklinici?

Zašto da sunetite dijete u Plavoj Poliklinici?

Zašto da sunetite dijete u Plavoj Poliklinici?

Zašto da sunetite dijete u Plavoj Poliklinici?

Zašto da sunetite dijete u Plavoj Poliklinici?

Zašto da sunetite dijete u Plavoj Poliklinici?

Zašto da sunetite dijete u Plavoj Poliklinici?

Sunećenje (obrezivanje) je mali operativni zahvat kojim se uklanja kožica (prepucij) koja prekriva glans penisa. Nakon zahvata glans je u potpunosti otkriven. Sunećenje (obrezivanje) je bezbolno jer se radi uz opštu anesteziju. Obrezivanje dječaka se vrši u mnogim zemljama pa tako i u našoj. Mnogo je razloga zbog kojih roditelji obrezuju svoje dječake a glavni su da se obrezivanjem znatno poboljšava higijena penisa i sprečavaju razne bolesti. U Bosni i Hercegovini, pored zdravstvenih i vjerskih razloga zbog kojih većina roditelja suneti svoje dječake, sunećenje takođe predstavlja dio kulture i tradicije.

Sunećenje (obrezivanje) je mali operativni zahvat kojim se uklanja kožica (prepucij) koja prekriva glans penisa. Sunećenje je najčešće izvedeni operativni zahvat na svijetu. Nakon zahvata glans je u potpunosti otkriven.

Sunećenje nije traumatičan zahvat jer se radi pod lokalnom anestezijom ili sa kratkotrajnim uspavljivanjem tako da dijete ne osjeća nikakvu bol. Kratkotrajno uspavljivanje ne podrazumijeva opštu anesteziju nego se odnosi na duboku sedaciju. To je stanje smanjene svijesti koje se postiže davanjem određenih lijekova koji djeluju na središnji živčani sistem. Sunećenje se obavlja  na stručan i moderan način, te traje oko 15 minuta. Nakon par dana zacjeljivanja i njege dijete sve to zaboravi kao da se ništa nije desilo. Sunećenje se obavi jednom a dobrobiti tog zahvata traju za cijeli život. Na sunećenje se treba gledati kao i na vakcinaciju. Oboje služi za dugoročnu preventivu i zaštitu od raznih bolesti i oboljenja.

Sunećenje je korisno jer:

– Sprečava nakupljanje prljavštine, urina, i bakterija ispod kožice.


– Sprečava pojavu fimoze i parafimoze (uska kožica).
– Sprečava infekcije i upale kožice i glavića.
– Sprečava infekcije i upale mjehura, mokraćne cijevi, i bubrega.
– Sprečava balanopotitis i balanitis (upala glavića i kožice).
– Sprečava adheziju prepucija (slijepljena kožica).
– Smanjuje rizik od pojave raka penisa.
– Smanjuje rizik od pojave raka prostate.
– Smanjuje rizik od pojave raka grlića maternice kod žena.
– Smanjuje rizik od polno prenosivih bolesti, herpesa i HIV-a.
– Te znatno olakšava higijenu i poboljšava estetski izgled penisa

Vrlo je važo da obrezivanje obavi stručna osoba!

U Plavoj poliklinici se sunete djeca unazad 18 godina.

Koja je najbolja dob za sunećenje dječaka? Šta ako je dječak veći?

Dječak se može sunetiti u bilo kojoj starosnoj dobi u zavisnosti od njegovog zdravstvenog stanja, a isto važi i za muškarce. U nekim zemljama poput Turske dječaci se najčešće sunete između pete i sedme godine, odnosno prije polaska u školu. U Americi se velika većina dječaka sunete prvi ili drugi dan nakon rođenja. U Bosni i Hercegovini dječaci se najčešće osunete tokom prvih pet godina života. Međutim, u posljednje vrijeme većina roditelja se odlučuje da to uradi tokom prve godine, odnosno prije nego dječak prohoda. Pedijatari uglavnom savjetuju da je dob između trećeg mjeseca i navršene jedne godine najbolje vrijeme za sunećenje dječaka zbog imunološke odbrane koju tijelo razvija i bržeg procesa zacjeljivanja.

Procedura je ista i to što je dječak veći znači da se sa njime može razgovarati i objasniti mu sam čin sunećenja.

Priprema dječaka – obrezivanje – i post operativna njega

Prije sunećenja u Plavoj Poliklinici ce se obaviti ljekarski pregled kako bi se provjerilo zdravstveno stanje dječaka. Temperatura, prehlada, i loša krvna slika mogu odgoditi sunećenje. Tokom pregleda doktor će provjeriti da li postoji bilo kakva anomalija na dječakovom penisu te će ujedno pregledati i testise. Nakon što se utvrdi da je dječak zdrav, roditelji i doktor se trebaju dogovoriti o vrsti anestezije koja će se koristiti tokom sunećenja. Neki roditelji preferiraju lokalnu a neki kratkotrajno uspavljivanje za svog dječaka. Uzrast djeteta i doktorova preporuka mogu biti faktor pri odabiru anestezije. Lokalna anestezija se najčešće koristi kod beba (po preporuci ljekara u PP do 6 mjeseci )dok se kratkotrajno uspavljivanje koristi kod dječaka ( od 6 mjeseci ). Ipak, na roditeljima je da donesu odluku koju anesteziju žele.

Opis sunećenja

Primjena lokalne ili opšte anestezije je prvo što doktor uradi. Kožica se skroz prevuče nazad da cio glavić izađe vani. Smegma i druge nečistoće se uklone i cijelo područje se temeljno očisti i dezinfikuje. Kožica se zatim vrati u svoj prvobitan položaj preko glavića. Doktor zatim povuče kožicu prema naprijed i napravi mali uzdužni rez. Nakon toga se višak kožice odstrani (odsiječe) kružno pri dnu glavića. Kada je kožica uklonjena krvne žilice se “zavare” te se penis opšije šavovima na mjestu gdje je kožica odsječena. Šavovi su resorptivni (samootopivi) koji se sami vremenom istope i nestanu. Djetetu se zatim nanese analgetik u obliku gela i penis zavije na period od 24 sata.

Postoperativna njega

Po dolasku kući moze se dati analgetik po preporuci ljekara. Obratiti pažnju da rana ne krvari (u slučaju krvarenja sa 5 prstiju napraviti prsten i blago stisnuti. Krvarenje staje za 10-15 minuta). Bol se najčešće javlja kada dječak piški prvih nekoliko puta, a nakon toga boli više nema.Normalno je da se na penisu javi mali otok koji će spontano nestati u narednim danima. Dječak se smije kupati, ali penis treba posušiti i mazati gelom prva 3-4 dana, a kasnije mazati Bivacin mašću nekoliko dana. Pelene ne smiju biti vlažne i treba ih često mijenjati. Penis treba biti suh kako konci ne bi ispali prije vremena, a normalno ispadnu za oko desetak dana. Krvni podlivi su normalna pojava i to je prolazno. Ako se pojave žućkaste naslage ne treba brinuti jer radi se o fibrinu u fazi zarastanja te se isti skida kupanjem. Kontrola se obavlja po potrebi.

Krajnji rezultat je uvijek isti a to je da je višak kožice potpuno i bezbolno uklonjen. Veoma je bitno da obrezivanje obavi stručna osoba!

Facebook
Twitter
Email
LinkedIn

2 Responses

  1. Pozdrav,

    Potreban nam je termin za sunecenje djeteta od 8 mjeseci. Mozete te li nam se javiti putem maila ili broja telefona 061/993-418 kako bismo se dogovorili detaljno.

    Srdacan pozdrav

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Želite zakazati termin?

Kontaktirajte nas pozivom na broj 035 393 111