fbpx

Operacija kile (Hernia)

Operacija kile (Hernia)

Operacija kile (Hernia)

Operacija kile (Hernia)

Operacija kile (Hernia)

Operacija kile (Hernia)

Operacija kile (Hernia)

Operacija kile (Hernia)

Operacija kile (Hernia)

Operacija kile (Hernia)

Operacija kile (Hernia)

Operacija kile (Hernia)

histeroskopija

KILA (Hernia) označava ispupčenje tkiva, najčešće crijeva ili masti pod kožom, kroz prirodni ili stečeni otvor u trbušnom zidu. Nastaje zbog urođenih slabosti mekotkivnih struktura ili se razvija tokom života. Obično je locirana u preponama, oko pupka ili na mjestu ranijeg operativnog zahvata. Lokacija određuje naziv kile.

OPERACIJA KILE
Kod ovog hirurškog zahvata kilni defekt se pokriva mrežicom kroz trbuh. Ova operacija se radi u općtoj anesteziji. Instrumenti i laparoskop se uvode kroz trbušni zid. Umesto jednog reza, rade se četiri ili pet malih rezova u području oko kile. Optički instrument koji se uvodi kroz jedan od rezova naziva se laparoskop. On je dalje povezan sa video kamerom preko koje se prati operativni zahvat. Tako hirurg može vidjeti kilu, okolnih tkiva i organe na video zaslonu. Ovim instrumentima se pozicionira mrežica preko otvora i pričvrsti staplerom.
Postoperativna neugodnost je relativno mala, mogućnost vraćanja kile je od 10-11% i znatno veća, nego u dva ranije opisana operativna postupka. Oporavak traje od 1 do 2 nedjelje. Uglavnom se radi kod pacijenata koji imaju kilu na obje strane. Ova metoda može biti alternativa otvorenom načinu.Nedostatak ovog operativnog zahvata što se mora raditi u općoj anesteziji, a i mogućnosti povreda unutarnjih trbušnih organa su veće.

PROCEDURA OPERACIJE KILE
Pacijent zakazuje pregled u našoj poliklinici. Na tom pregledu pacijentu se dijagnosticira oboljenje i ljekar sa njim priča i informiše ga detaljno, o uzrocima nastanka oboljenja, liječenju i samoj operaciji. Dakle, obavještava ga i upznaje o svim aspektima operacije i anestezije, postoperativnom toku, jačini bolova, fizčkim aktivnostima postoperativno, praktično o svemu što pacijenta interesuje oko operacije.

Ukoliko se pacijent odluči za operaciju procedura je sljedeća:

Na dan zakazane operacije,( ili istog dana ukoliko ima mjesta) , pacijent dolazi u dogovoreno vrijeme i odmah mu se vade laboratorijski nalazi, EKG,RTG, Eho abdomena i srca ukoliko je potrebno…
Potom ga pregledaju kardiolog i anesteziolog i već dva do tri sata po prijemu pacijet se operiše. Operacija traje oko sat vremena i najčešće se radi u općoj ili lokalnoj anesteziji, što znači da je pacijent budan i svjestan dok se operiše ukoliko ne izabere da spava i u toj vrsti anestezije. Po izlasku iz operacione sale, ako je riječ o zahvatu u lokalnoj anesteziji, pacijent provodi nekoliko sati u poliklinici, nakon čega ide kući.Ukoliko je operisan u općoj anesteziji stanje zahtijeva da prespava noć u poliklinici.
Na prvu kontrolu dolazi poslije dva dana, radi previjanja i osmi dan na skidanje konaca.

Napomenućemo i to da pacijenti koji su zainteresirani za operaciju, odmah nakon inicijalnog pregleda, istu mogu odmah i obaviti, ukoliko u datom trenutku nema popunjenih rezervacija u Poliklinici.

Facebook
Twitter
Email
LinkedIn

2 Responses

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Želite zakazati termin?

Kontaktirajte nas pozivom na broj 035 393 111