Medikamentozni abortus

Medikamentozni abortus

Medikamentozni abortus

Medikamentozni abortus

Medikamentozni abortus

abortus-min

Medikamentozni prekid trudnoće (abortivna pilula) uključuje uzimanje MISOPROSTOL tableta da bi došlo do pobačaja. 

Misoprostol dovodi do omekšavanja grlića materice i kontrakcije materice, što rezultira istiskivanjem produkata trudnoće.

Aplikacija MISOPROSTOL tbl. obavlja se prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u stacionarnim zdravstvenim ustanovama.

U malom broju slučajeva potrebna je dodatna stimulacija pobačaja te ukoliko ne dođe do pobačaja, tada se on dovršava hiruškim  putem što se u konkretnom slučaju susreće u manjim procentima.

75% žena će imati prekid trudnoće u toku prvih 12h do 24h, ponekad prođe i više vremena. Ovom metodom, stopa dovršenosti u indukciji abortusa je više od 90%.

Poseban oprez je potreban prilikom aplikacije MISOPROSTOL tbl. kada je u pitanju  starost trudnoće. Ne smiju se aplicirati prije jasne ultrazvučne potvrde intrauterine trudnoće.

Ako se ova metoda prekida trudnoće sa abortivnom pilulom uspoređuje s hiruškom metodom, onda se može reći da je prednost hiruške metode ta da trenutačno rješava problem. Metoda s abortivnom pilulom nešto je duža, odnosno traje nekoliko dana.

Preporuku o načinu odgovarajućeg tretmana prekida trudnoće potrebno je da ordinirajući ginekolog, poštujući propisanu proceduru i pravila struke.

Neophodno je da pacijentica dođe na pregled i razgovor gdje ginekolog daje jasne upute.

Nije moguće sve precizirati bez individualnog pristupa, detaljne anamneze i pregleda koja uključuje brojne važne podatke o ranijim prekidima trudnoće ako ih je bilo, operacijama i drugim oboljenjima koji ordinirajući ginekolog mora da analizira i da predloži najbolji tretman svakoj ženi.

Ukoliko su zadovoljeni uslovi započinje se isti dan sa tretmanom ili se zakazuje drugi termin u dogovoru sa ginekologom.

Naglašavamo da je jako važna saradnja sa ginekologom  i obavezan dolazak na zakazani kontrolni pregled te uzimanje antibiotika i lijekova protiv bolova ( ako su jači bolovi). Ukoliko je procedura započeta u našoj ustanovi, pacijentica ima bilo kakve komplikacije a koje su povezane sa započetom procedurom , treba se obratiti našoj ustanovi, u kojoj smo dostupni 24h radi daljeg tretmana ili savjeta.

Facebook
Twitter
Email
LinkedIn

One Response

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Želite zakazati termin?

Kontaktirajte nas pozivom na broj 035 393 111