fbpx

Medikamentozni abortus

Medikamentozni abortus

Medikamentozni abortus

Medikamentozni abortus

Medikamentozni abortus

Medikamentozni abortus

Medikamentozni abortus

Medikamentozni abortus

Medikamentozni abortus

Medikamentozni abortus

Medikamentozni abortus

Medikamentozni abortus

Medikamentozni prekid trudnoće (abortivna pilula) uključuje uzimanje MISOPROSTOL tableta da bi došlo do pobačaja. 

Misoprostol dovodi do omekšavanja grlića materice i kontrakcije materice, što rezultira istiskivanjem produkata trudnoće.

Aplikacija MISOPROSTOL tbl. obavlja se prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u stacionarnim zdravstvenim ustanovama.

U malom broju slučajeva potrebna je dodatna stimulacija pobačaja te ukoliko ne dođe do pobačaja, tada se on dovršava hiruškim  putem što se u konkretnom slučaju susreće u manjim procentima.

75% žena će imati prekid trudnoće u toku prvih 12h do 24h, ponekad prođe i više vremena. Ovom metodom, stopa dovršenosti u indukciji abortusa je više od 90%.

Poseban oprez je potreban prilikom aplikacije MISOPROSTOL tbl. kada je u pitanju  starost trudnoće. Ne smiju se aplicirati prije jasne ultrazvučne potvrde intrauterine trudnoće.

Ako se ova metoda prekida trudnoće sa abortivnom pilulom uspoređuje s hiruškom metodom, onda se može reći da je prednost hiruške metode ta da trenutačno rješava problem. Metoda s abortivnom pilulom nešto je duža, odnosno traje nekoliko dana.

Preporuku o načinu odgovarajućeg tretmana prekida trudnoće potrebno je da ordinirajući ginekolog, poštujući propisanu proceduru i pravila struke.

Neophodno je da pacijentica dođe na pregled i razgovor gdje ginekolog daje jasne upute.

Nije moguće sve precizirati bez individualnog pristupa, detaljne anamneze i pregleda koja uključuje brojne važne podatke o ranijim prekidima trudnoće ako ih je bilo, operacijama i drugim oboljenjima koji ordinirajući ginekolog mora da analizira i da predloži najbolji tretman svakoj ženi.

Ukoliko su zadovoljeni uslovi započinje se isti dan sa tretmanom ili se zakazuje drugi termin u dogovoru sa ginekologom.

Naglašavamo da je jako važna saradnja sa ginekologom  i obavezan dolazak na zakazani kontrolni pregled te uzimanje antibiotika i lijekova protiv bolova ( ako su jači bolovi). Ukoliko je procedura započeta u našoj ustanovi, pacijentica ima bilo kakve komplikacije a koje su povezane sa započetom procedurom , treba se obratiti našoj ustanovi, u kojoj smo dostupni 24h radi daljeg tretmana ili savjeta.

Facebook
Twitter
Email
LinkedIn

One Response

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Želite zakazati termin?

Kontaktirajte nas pozivom na broj 035 393 111