Kolonoskopija

kolonoskopija

Oko 90% tumora debelog crijeva nastaje iz polipa. Proces nastanka raka, od adenoma do karcinoma odvija se najčešće u vremenskom intervalu od 5-10 godina.

Tumori debelog crijeva su drugi po učestalosti kod oba spola, a jedan su od rijetkih koji se može pravovremeno prevenirati. Ukoliko se uoči polip on se može u toku same procedure u cijelosti odstraniti (polipektomija) bez potrebe za dodatnim hiruškim zahvatima.

Endoskopski kabinet, Plava Medical Group već duže od 15 godina podiže standard, nivo kvaliteta, kontinuirano usavršava kadar, uvodi nove procedure u koraku sa savremenim svijetom. Endoskopijom rukovodi Mr. sci. dr Admir Kurtćehajić subspecijalista gastroenterohepatologije, endoskopista, dobitnik evropskog granta (ESGE) za 2020.

Kome treba procedura?

-Svaka odrasla osoba od 50 do 75 godina treba da obavi ovaj pregled bez da ima bilo kakve tegobe
-Osobe sa pozitivnom porodicnom anamnezom i tegobama trebaju ovu proceduru ranije.

Zašto se odlučiti za kolonoskopiju u Plavoj Poliklinici, Plavoj Medical Group?

-Procedure se izvode na endoskopskom video sistemu Olympus EVIS exera III, koji pored bijelog svijetla ima mogućnost i bojenja pataoloških lezija (hromoendoskopija / NBI)

-Prvi u regionu za vrijeme kolonoskopske procedure za insuflaciju koristimo CO2.
Prednosti insuflacije sa CO2 u odnosu na “atmosferski zrak” su značajno smanjenje bola i nadutosti tokom i nakon kolonoskopije

-Procedura se može izvoditi u opštoj anesteziji

-Na ljekarskom izvještaju su integrisane endoskopske slike, koje dobijete odmah nakon urađene procedure

Zahvaljujući prvenstveno kolonoskopiji, oko 90% karcinoma debelog crijeva u ranoj fazi je izlječivo. Meta-analiza provedenih observacijskih studija je pokazala da je pravovremena kolonoskopija smanjila pojavu kolerektalnog karcinoma za više od 50%, a smrtnost za gotovo 68%.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on linkedin
LinkedIn

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Usluge

Novosti

Želite zakazati termin?

Kontaktirajte nas pozivom na broj 035 393 111