fbpx

Gastroskopija

Gastroskopija

Gastroskopija

Gastroskopija

Gastroskopija

Gastroskopija

Gastroskopija

Gastroskopija

Gastroskopija

Gastroskopija

Gastroskopija

Gastroskopija

gastroskopija

Šta je gastroskopija?

Gastroskopija je postupak u kojem se tanka, fleksibilna cijev (gastroskop) koristi za pregled jednjaka,želuca i početnog dijela tankog crijeva (dvanaestopalačno crijevo). Također se ponekad naziva i endoskopijom gornjeg gastrointestinalnog trakta.

Kada se radi gastroskopija ?

  • Gastroskopija se obično radi kako bi se istražio uzrok simptoma kao što su bol u trbuhu, otežano gutanje, žgaravica, povraćanje, anemija,  ili krvarenje iz probavnog trakta, te da se postavi ili potvrdi dijagnoza.
  • Pri gastroskopiji je moguće učiniti bezbolnu biopsiju, uzimanja uzorka tkiva iz različitih lezija  ili tumora za patohistološku analizu kako bi se postavila konačna dijagnoza.

Kako se izvodi gastroskopija ?

  • Ukoliko imate zubnu protezu od Vas će biti zatraženo da izvadite istu.
  • Gastroskopija se obavlja dok ležite na lijevom boku. Ljekar će u usta postaviti usnik (malu tubicu) koju morate zagristi i držati zubima a nakon toga će kroz nju pažljivo uvesti gastroskop. Zamoliti će vas da progutate kako bi gastroskop lakše prošao do jednjaka i do želuca. Tokom cijele procedure normalno dišete.
  • Procedura  se izvodi u lokalnoj ili kratkotrajnoj opštoj anesteziji.  U lokalnoj  anesteziji pregled nije bolan, ali je neprijatan, lokalna anestezija provodi se raspršivanjem lokalnog anestetika u ždrijelo. Nakon nekoliko minuta ždrijelo utrne i lakše se podnosi gastroskopija.
  • Sve češće  se savjetuje  primjena kratkotrajne opšte anestezije (KIVA).Ako ste se odlučili za sedaciju, mala plastična cjevčica (kanila) postaviti će se u venu na ruci. Sedativ će se ubrizgati kroz kanilu, te ćete gotovo odmah osjetiti opuštenost i pospanost. Dok ste u sedaciji, provodi se trajno praćenje vaših vitalnih funkcija (količina kisika u krvi te vrijednosti krvnog tlaka i pulsa).
  • Na dan endoskopskog zahvata u anesteziji, poslije anestezije nije dozvoljeno upravljati motornim vozilom. Dva sata nakon anestezije smije se jesti i piti.

Priprema pacijenta

  • Pacijent ne smije uzimati ništa na usta 6-8 sati prije samog postupka.
  • Ako se procedura izvodi poslije 14h, na dan procedure pacijent prije 9h može popiti bistri čaj sa jednim običnim keksom (plazma).
  • Većina lijekova može se nastaviti uzimati nesmetano, no svakako se u tom smislu treba dodatno posavjetovati s ljekarom, s obzirom da je kod nekih lijekova (antikoagulansi i antidijabetici) potrebno podešavanje doze ili čak izostavljanje terapije.

Gastroskopija traje maksimalno do 5 minuta, a izvodi je Mr.sci.dr. Admir Kurtćehajić, gastroenterolog, endoskopista.

Facebook
Twitter
Email
LinkedIn

4 Responses

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Želite zakazati termin?

Kontaktirajte nas pozivom na broj 035 393 111