Gastroskopija

gastroskopija

Šta je gastroskopija?

Gastroskopija je postupak u kojem se tanka, fleksibilna cijev (gastroskop) koristi za pregled jednjaka,želuca i početnog dijela tankog crijeva (dvanaestopalačno crijevo). Također se ponekad naziva i endoskopijom gornjeg gastrointestinalnog trakta.

Kada se radi gastroskopija ?

  • Gastroskopija se obično radi kako bi se istražio uzrok simptoma kao što su bol u trbuhu, otežano gutanje, žgaravica, povraćanje, anemija,  ili krvarenje iz probavnog trakta, te da se postavi ili potvrdi dijagnoza.
  • Pri gastroskopiji je moguće učiniti bezbolnu biopsiju, uzimanja uzorka tkiva iz različitih lezija  ili tumora za patohistološku analizu kako bi se postavila konačna dijagnoza.

Kako se izvodi gastroskopija ?

  • Ukoliko imate zubnu protezu od Vas će biti zatraženo da izvadite istu.
  • Gastroskopija se obavlja dok ležite na lijevom boku. Ljekar će u usta postaviti usnik (malu tubicu) koju morate zagristi i držati zubima a nakon toga će kroz nju pažljivo uvesti gastroskop. Zamoliti će vas da progutate kako bi gastroskop lakše prošao do jednjaka i do želuca. Tokom cijele procedure normalno dišete.
  • Procedura  se izvodi u lokalnoj ili kratkotrajnoj opštoj anesteziji.  U lokalnoj  anesteziji pregled nije bolan, ali je neprijatan, lokalna anestezija provodi se raspršivanjem lokalnog anestetika u ždrijelo. Nakon nekoliko minuta ždrijelo utrne i lakše se podnosi gastroskopija.
  • Sve češće  se savjetuje  primjena kratkotrajne opšte anestezije (KIVA).Ako ste se odlučili za sedaciju, mala plastična cjevčica (kanila) postaviti će se u venu na ruci. Sedativ će se ubrizgati kroz kanilu, te ćete gotovo odmah osjetiti opuštenost i pospanost. Dok ste u sedaciji, provodi se trajno praćenje vaših vitalnih funkcija (količina kisika u krvi te vrijednosti krvnog tlaka i pulsa).
  • Na dan endoskopskog zahvata u anesteziji, poslije anestezije nije dozvoljeno upravljati motornim vozilom. Dva sata nakon anestezije smije se jesti i piti.

Priprema pacijenta

  • Pacijent ne smije uzimati ništa na usta 6-8 sati prije samog postupka.
  • Ako se procedura izvodi poslije 14h, na dan procedure pacijent prije 9h može popiti bistri čaj sa jednim običnim keksom (plazma).
  • Većina lijekova može se nastaviti uzimati nesmetano, no svakako se u tom smislu treba dodatno posavjetovati s ljekarom, s obzirom da je kod nekih lijekova (antikoagulansi i antidijabetici) potrebno podešavanje doze ili čak izostavljanje terapije.

Gastroskopija traje maksimalno do 5 minuta, a izvodi je Mr.sci.dr. Admir Kurtćehajić, gastroenterolog, endoskopista.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on linkedin
LinkedIn

One Response

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Usluge

Novosti

Želite zakazati termin?

Kontaktirajte nas pozivom na broj 035 393 111