fbpx

Zašto se radi PAPA test i zbog čega je bitan za svaku ženu?

Zašto se radi PAPA test i zbog čega je bitan za svaku ženu?

Zašto se radi PAPA test i zbog čega je bitan za svaku ženu?

Zašto se radi PAPA test i zbog čega je bitan za svaku ženu?

Zašto se radi PAPA test i zbog čega je bitan za svaku ženu?

Zašto se radi PAPA test i zbog čega je bitan za svaku ženu?

Zašto se radi PAPA test i zbog čega je bitan za svaku ženu?

Zašto se radi PAPA test i zbog čega je bitan za svaku ženu?

Zašto se radi PAPA test i zbog čega je bitan za svaku ženu?

Zašto se radi PAPA test i zbog čega je bitan za svaku ženu?

Zašto se radi PAPA test i zbog čega je bitan za svaku ženu?

Zašto se radi PAPA test i zbog čega je bitan za svaku ženu?

PAPA test je brza, jednostavna i neinvazivna medicinska pretraga kojom se otkrivaju promjene u stanicama vrata maternice, detektira HPV (humani papiloma virus) a rezultati mogu ukazivati na razvoj raka grlića maternice i u najranijoj fazi, kada su šanse za izlječenje velike.

PAPA test se uobičajeno radi sedmog dana nakon menstruacijskog ciklusa, kako bi interpretacija nalaza bila adekvatna.

U pravilu, prvi PAPA test svaka žena bi trebala uraditi nakon što stupi u spolni odnos sa partnerom, a nakon toga, ukoliko je zdrava, dovoljno je jednom godišnje, kako bi se ustanovilo ukoliko postoje neke anomalije na vratu maternice, infekcije ili rak grlića maternice.

Dva do tri dana prije odlaska na testiranje ne bi trebalo koristiti vaginalne lijekove, kreme, pjene, pudere ili kupke, a također jedan do dva dana prije testa ne bi trebalo imati seksualne odnose.

PAPA test je potpuno bezbolan, a izvodi ga ginekolog dok žena leži na ginekološkom stolu. Uvođenjem spekuluma u rodnicu ginekolog prikazuje vrat maternice te špatulom i četkicom uzima obrisak sa stražnjeg svoda rodnice, rodničkog dijela vrata maternice te iz kanala vrata maternice. Obrisak se s drvene špatule i štapića prenosi na stakalce koje se uranja u alkohol radi fiksiranja (očuvanja) stanica te se boji specijalnom metodom kako bi se uzete stanice mogle mikroskopski analizirati.

Ženama u menopauzi se isto tako preporučuju redovni PAPA testovi. Čak i nakon histerektomije (uklanjanja maternice) je potrebno obaviti barem 3 uzastopna testa sa urednim nalazima kako bi sa sigurnošću ljekar mogao potvrditi da daljnje testiranje nije potrebno (ukoliko pacijentica nije operisana zbog karcinoma grlića).

Redovni PAPA testovi bitno su zadnjih godina uticali na smanjen broj žena oboljelih od raka grlića maternice. Ukoliko se žena redovno testira, rak grlića maternice će se otkriti u samim počecima kada je postotak izlječenja vrlo visok ili će se već u početku žena liječiti od HPV-a, koji je uzročnik raka grlića maternice, prije nego se rak uopšte razvije.

HPV je skupina virusa koji se prenose seksualnim putem i jedna je od najčešćih spolno prenosivih infekcija. Neke vrste, ukoliko se ne otkriju na vrijeme, uzrokuju rak grlića maternice, dok su druge bezazlenije i uzrokuju pojavu genitalnih bradavica. Treba naglasiti da gotovo 80% žena u nekom periodu svog života bude zaraženo HPV-om, a  najbolji način otkrivanja HPV-a na vrijeme je uraditi testiranje na prisustvo HPV. U dijagnosticiranju HPV infekcije pacijentu se nudi:

1.HPV skrining  test  – koji sa sigurnošću utvrđuje da li postoji HPV virus ili ne (virusni DNK), dakle rezultat  testa je ili negativan ili pozitivan.
2.HPV genotipizacija – visoko specifični i osjetljivi test kojim se otkriva genotip HPV virusa koji spada u visoko ili srednje-rizične grupe. Utvrđeno je da HPV tip 16 i tip 18 imaju najveći onkogeni potencijal i da su odgovorni za oko 70% nastalih karcinoma.

 Nalazi PAPA testa mogu biti pozitivni ili negativni. U slučaju pozitivnih potrebno je potvrditi ili opovrgnuti rezultate kolposkopijom i biopsijom.  Kod lažno pozitivnih ili lažno negativnih se za početak preporučuje ponavljanje PAPA testa ukoliko postoje sumnje da nalazi ne pokazuju stvarno stanje, a tek potom odlučivati o daljnjem liječenju ukoliko je potrebno. Ako se PAPA testom utvrdi ASC-US – atipične skvamozne stanice neodređenog značenja, nemojte brinuti, možda se radi tek o manjoj upali ili infekciji. Sljedeći mogući nalazi su CIN I, CIN II, CIN III ili LGSIL i HGSIL.

CIN-ovi (cervikalne intraepitelne lezije) ili premaligne promjene vrata maternice, mogu biti niskog stepena (CIN I) i visokog stepena (CIN II i CIN III) – što znači niskog i visokog rizika za razvoj raka vrata maternice.

  • U slučaju CIN I (LGSIL) ljekar će vas uputiti na genotipizaciju ili HPV skrining test te vaginalni i cervikalni bris u slučaju infekcije a zatim da ponovite PAPA test  kroz 6. mjeseci ili više kako bi se ustanovilo dolazi li do kakvih promjena. U međuvremenu  poradite na jačanju imuniteta pravilnom prehranom i ukoliko je potrebno dodacima prehrani.
  • U slučaju CIN II ljekar će vas uputiti na genotipizaciju HPV-a, kolposkopiju i biopsiju. I u ovom stadiju je uz jačanje imuniteta i terapiju, moguće da dođe do potpunog izlječenja već do sljedećeg PAPA testa,  međutim ljekar će vam vjerojatno ipak preporučiti adekvatno liječenje.
  • CIN III nalaz se može utvrditi tek nakon izvođenja biopsije i ukazuje na to da je promjena zahvatila cijelu debljinu epitela, te će žena biti u što kraćem roku operirana kako bi se zahvaćeno tkivo uklonilo. Ukoliko je nalaz gori od CIN III, znači da se rak grlića maternice već razvio i da je potrebno hitno liječenje u što kraćem roku.

Čak i ako se PAPA testom utvrde abnormalnosti, nema razloga za paniku jer to ne mora nužno ukazivati na rak grlića maternice. Neke od abnormalnih stanica mogu s vremenom prerasti u rak, ali ukoliko liječnik pravovremeno reagira sa pravilnom terapijom, do toga najvjerojatnije neće doći. Ukoliko rezultati nisu u potpunosti jasni ljekar će vjerojatno ponoviti PAPA test.

Ukoliko su nalazi izrazito loši ljekar će vas uputiti na dodatne pretrage kao što su kolposkopija i biopsija. Kolposkopija podrazumijeva uvođenje kolposkopa kroz vrat maternice i sa kamerom koju ima na vrhu dobro se pregleda svo tkivo rodnice i grlića maternice kako bi se utvrdilo gdje je tkivo zahvaćeno i u kojoj mjeri. Biopsijom se uzima uzorak zahvaćenog tkiva koje je otkriveno kolposkopijom. Nalazi mogu biti i lažno pozitivni, što znači da će nalazi pokazati da žena ima abnormalne stanice, iako ih nema. Ovo iskustvo može biti izrazito stresno, zato je potrebno ponoviti PAPA test. Isto tako, mogući su i lažno negativni nalazi, što s druge strane ukazuje da su stanice zdrave iako postoje anomalije. Upravo iz tog razloga se navodi kako PAPA test nije 100% siguran i ukoliko postoje ikakve sumnje, potrebno ga je obaviti nekoliko puta godišnje.

Prim.dr. Fatima Klempić- Dautbašić, spec. ginekologije i akušerstva, subspec.fetalne medicine i obstetricije
Facebook
Twitter
Email
LinkedIn

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Želite zakazati termin?

Kontaktirajte nas pozivom na broj 035 393 111