LETZ metoda: Trajno uklanjanje premalignih promjena na grliću maternice!

letz-min

Na lokaciji Plave bolnice Centar obavljamo najučinkovitiju proceduru u liječenju preinvazivnih i ranih invazivnih promjena na grliću materice – tzv. LETZ metodu, zahvaljujući kojoj se mogu trajno ukloniti premaligne promjene na grliću maternice. Danas je to uobičajeni način izvođenja tog zahvata u svijetu.

LETZ  je oznaka za zahvat koji se prvenstveno koristi u dijagnostici i liječenju premalignih (CIN II, III) promjena vrata maternice. Ukoliko se premaligne promjene stanica grlića maternice ne prepoznaju na vrijeme i ne liječe, mogu napredovati i uzrokovati karcinom grlića maternice. 

LETZ metoda je u posljednjih desetak godina preuzela primat u medicini jer se radi o ambulantnoj proceduri koja se radi u opštoj anesteziji a mirovanje i oporavak su svedeni samo na oko 10 dana.

Indikacija za intervenciju postavlja se nakon dobijanja rezultata PAPA testa, kolposkopije ili u slučaju subjektivnih smetnji – pojačanog sekreta koji ne prolazi poslije liječenja, krvarenja nakon odnosa i dr.

Prednosti LETZ tehnike su jednostavnost zahvata, kraće vrijeme operacije, mogućnost ambulantnog zahvata, kao i manje poslijeoperacijske tegobe.

Radi se o poštednom zahvatu koji je naročito prikladan za žene adolescentne i reprodukcijske dobi, jer omogućuje uklanjanje abnormalnih promjena u cijelosti, a ne ostavlja značajnije posljedice na reproduktivni sistem žene. Tkivo se otklanja površno, te se tek nakon zahvata i patohistološkog nalaza vidi da li je promjena otklonjena u cijelosti. Zbog korištenja visokofrekventne struje, krvarenje je minimalno. Metoda se zbog svog poštednog karaktera posebno preporučuje ženama koje još nisu rodile, jer je trudnoća moguća već 6 mjeseci nakon postupka.

Kod LETZ metode nema korištenja hirurškog noža, već se cijeli proces provodi radiotalasnim aparatom sa omčom, u samo nekoliko minuta, čime se odstranjuje bolesno tkivo.

Osim u liječenju  premalignih promjena na grliću maternice, gdje se još može upotrijebiti radiotalasni nož u maloj ginekološkoj hirurgiji?

  • kod odstranjenja  polipa cervikalnog kanala
  • kod biopsije grlića, vulve i vagine
  • kod šiljastih kondiloma genitalnih organa – radioekscizijom
  • kod liječenja većih ranica i ravnih kondiloma rodnice

Uvođenjem ove procedure ljekari Plave bolnice Centar u mogućnosti su za samo nekoliko minuta otkloniti opasnost od karcinoma na grliću maternice!

Termin u Plavoj bolnici Centar možete zakazati pozivom na broj: 035 393 333.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on linkedin
LinkedIn

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Usluge

Novosti

Želite zakazati termin?

Kontaktirajte nas pozivom na broj 035 393 111