Ugradnja spirale

ugradnja_spirale

Spirala je najdjelotvornija metoda kontracepcije. Njezina uspješnost ovisi o pravilnom postavljanju. Zbog visoke učinkovitosti, malog broja komplikacija i prihvatljive cijene, spirala je izvrstan izbor kontracepcije.

Što je potrebno učiniti prije ugradnje spirale?

Spirala se preporučuje postaviti tijekom ili neposredno nakon menstruacije. Prethodno je  učiniti ginekološki i ultrazvučni pregled, Papa test, uzeti anamnestičke podatke i po potrebi učiniti test spolno prenosivih bolest. Stoga IUD ne bi trebala biti metoda prvog izbora za nerotkinje. Rijetko se dogodi i spontana ekspulzija spirale, koju žena ne mora niti primijetiti. LNG-IUD ima šire područje primjene.

Hormonska spirala (LNG-IUD, tj. Mirena)

Hormonska je spirala koja kontinuirano otpušta hormon levonorgesterel, koji lokalno djeluje na sluznicu maternice, stanjuje ju i posljedično su menstruacije manje obilne i traju manji broj dana, a u nekih korisnica menstruacije nema. Zbog smanjenja gubitka menstrualne krvi, što je njezina prednost predklasičnom, svoju primjenu nalazi u liječenju određenih ginekoloških stanja, kao što su nepravilna i dugotrajna krvarenja, miomi, adenomioza, neke hiperplazije endometrija. Može se koristiti i u perimenopauzi kao dio hormonske nadomjesne terapije.

Kao kontraceptiv je vrlo je pouzdana; postotak trudnoća u žena koje se koriste ovom spiralom godinu dana iznosi 0,2%. Njezin kontraceptivni učinak proizlazi iz stvaranja guste cervikalne sluzi što sprečava prolaz spermija, u 25% žena uzrokuje anovulaciju, inhibira normalnu pokretljivost spermija unutar maternice i jajovoda, smanjuje pokretljivost jajovoda koji ne mogu prihvatiti jajašce oslobođeno iz jajnika.
Smanjuje ili uklanja dismenoreju (bolnu menstruaciju). Kontraindikacije i moguće komplikacije su jednake kao kod klasične spirale.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on linkedin
LinkedIn

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Usluge

Novosti

Želite zakazati termin?

Kontaktirajte nas pozivom na broj 035 393 111