fbpx

Ugradnja spirale

Ugradnja spirale

Ugradnja spirale

Ugradnja spirale

Ugradnja spirale

Ugradnja spirale

Ugradnja spirale

Ugradnja spirale

Ugradnja spirale

Ugradnja spirale

Ugradnja spirale

Ugradnja spirale

ugradnja_spirale

Spirala je najdjelotvornija metoda kontracepcije. Njezina uspješnost ovisi o pravilnom postavljanju. Zbog visoke učinkovitosti, malog broja komplikacija i prihvatljive cijene, spirala je izvrstan izbor kontracepcije.

Što je potrebno učiniti prije ugradnje spirale?

Spirala se preporučuje postaviti tijekom ili neposredno nakon menstruacije. Prethodno je  učiniti ginekološki i ultrazvučni pregled, Papa test, uzeti anamnestičke podatke i po potrebi učiniti test spolno prenosivih bolest. Stoga IUD ne bi trebala biti metoda prvog izbora za nerotkinje. Rijetko se dogodi i spontana ekspulzija spirale, koju žena ne mora niti primijetiti. LNG-IUD ima šire područje primjene.

Hormonska spirala (LNG-IUD, tj. Mirena)

Hormonska je spirala koja kontinuirano otpušta hormon levonorgesterel, koji lokalno djeluje na sluznicu maternice, stanjuje ju i posljedično su menstruacije manje obilne i traju manji broj dana, a u nekih korisnica menstruacije nema. Zbog smanjenja gubitka menstrualne krvi, što je njezina prednost predklasičnom, svoju primjenu nalazi u liječenju određenih ginekoloških stanja, kao što su nepravilna i dugotrajna krvarenja, miomi, adenomioza, neke hiperplazije endometrija. Može se koristiti i u perimenopauzi kao dio hormonske nadomjesne terapije.

Kao kontraceptiv je vrlo je pouzdana; postotak trudnoća u žena koje se koriste ovom spiralom godinu dana iznosi 0,2%. Njezin kontraceptivni učinak proizlazi iz stvaranja guste cervikalne sluzi što sprečava prolaz spermija, u 25% žena uzrokuje anovulaciju, inhibira normalnu pokretljivost spermija unutar maternice i jajovoda, smanjuje pokretljivost jajovoda koji ne mogu prihvatiti jajašce oslobođeno iz jajnika.
Smanjuje ili uklanja dismenoreju (bolnu menstruaciju). Kontraindikacije i moguće komplikacije su jednake kao kod klasične spirale.

Facebook
Twitter
Email
LinkedIn

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Želite zakazati termin?

Kontaktirajte nas pozivom na broj 035 393 111