Preporučene pretrage

savjeti-ginekologija-min

Mnogobrojna su pitanja, strepnje i strahovi koji se tokom ovog istodobno dugog i kratkog perioda iznova stvaraju. Umirujuća je istina da trudnoća nikada nije bila tako sigurna i da nikada ranije bebe nisu imale toliko izgleda da se rode žive i zdrave. Kako bismo uspješno postigli zajednički cilj – rođenje zdravog i živog djeteta, molimo Vas da slijedite upute liječnika, te ga izvještavate o svim, pa i naizgled beznačajnim promjenama tokom ovog razdoblja.

Prvi pregled

Kod prvog pregleda, kada se utvrđuju trudnoća i njezino tačno trajanje, osim ginekološkog i ultrazvučnog nalaza, obavlja se i PAPA test ako je od zadnjeg citološkog probira prošlo više od godinu dana, te se daju preporuke za temeljne laboratorijske testove i vitaminske nadopune u trudnoći.

Cervikalni ,Vaginalno bris te bris na Uroplazmu i Mycolplazmu

Tijekom prvih 12 nedelja dovoljno je dodatno uzimati samo folnu kiselinu (1,500 µg/dan), kasnije se preporučuje uzimati neku od kompletnih vitaminsko-mineralnih formula sadržanih u različitim pripravcima, osim ako je u prethodnoj trudnoći dijagnosticirana neka od komplikacija zatvaranja neuralne cijevi a pritom je preporuka uzimati 5 mg folne kiseline dnevno.

Kombinirani probir

Kombinirani probir označuje procjenu fetalnog rizika za hromosomopatiju procjenom kombinacije ultrazvučnih biljega kromosomopatija i  biokemijskog probira (određivanje serumskih biljega PAPP-A i free ß-hCG).  Što su to ultrazvučni biljezi za hromosomopatije? Radi se o specifičnim ultrazvučnim pokazateljima koji nisu obvezno i anomalije, a obuhvaćaju procjenu nuhalnog nabora, prisutnosti nosne kosti, dvije umbilikalne arterije, procjenu protoka kroz duktus venozus i prisutnost trikuspidalne regurgitacije. Procjenjuju se prema strogim kriterijima koje je propisao FMF – Fetal Medicine Foundation, London. Ukoliko trudnica spada u skupinu s niskim rizikom nisu nužne daljnje mjere, kao i kod trudnica s umjerenim rizikom kada daljnje mjere nisu nužne ako su ultrazvučni biljezi negativni.

Ako su ultrazvučni biljezi pozitivni kod trudnica s umjerenim rizikom, te kod trudnica s visokim rizikom za hromosomopatiju preporučuje se kariotipizacija ili analiza fetalnih hromosoma.

Trudnicama su danas na raspolaganju dvije skupine ovih testova: NIPT – neinvazivno sekvenciranje fetalnih eritrocita iz majčine krvi i invazivni testovi tipa biopsije horionskih resica (CVS) ili punkcije plodne vode (amniocenteza), kada se iz dobivenih fetalnih stanica određuju broj i izgled hromosoma bebe. Plava poliklinika je FMF certificirana ustanova za obavljanje kombiniranog prenatalnog probira za kromosomske abnormalnosti, a među mnogobrojnim NIPT testovima odabrali Nifty test

Ukoliko trudnica ne stigne obaviti kombinirani probir u 1. trimestru ili rezultati ovog probira nisu jednoznačni, postoji mogućnost obavljanja biokemijskih testova u 2. trimestru (triple test), odnosno NIPT sve do 20. tjedna trudnoće. Triple test omogućuje usporedbu određenih parametara u krvi trudnice (alfa-fetoprotein, ß-hCG i estriol) i njene starosti s standardnim krivuljama i na taj način procjenu individualnog rizika za Downov sindrom. Točnost samog testa se procjenjuje na 60 – 70%. Test se izvodi uobičajeno između 15.-18. tjedna trudnoće.

18-24 nedjelja trudnoće

Drugi najbotniji pregled u trudnoci ( poslije Kombiniranog probira )jeste 4 D Organ screening ultrazvučni pregled pri kojem se detaljno prati fetalna anatomija i otkrivaju eventualne strukturne abnormalnosti fetusa.

Ako postoje rizični čimbenici

Ako prije trudnoće nisu napravljeni mikrobiološki obrisci vrata maternice, preporučuje se načiniti obrisak vrata maternice na klamidiju između 12. i 16. nedelja trudnoće, u sklopu otkrivanja čimbenika koji bi mogli dovesti do spontanog pobačaja. U slučaju prisutnosti rizičnih čimbenika u 20. tjednu trudnoće izvodi se test opterećenja glukozom (OGTT),

U trećem tromjesečju

Sa 28. nedelja ponavljaju se laboratorijske pretrage, a između 35. i 37. nedelja preporučuje se ponovit Cerviklani i Vaginalni bris te ako postoji indikacija ponoviti Mycoplazmu i Uroplazmu Prijenos bakterija na novorođenče tijekom porođaja može dovesti do nastanka meningitisa.

Još nekoliko informacija

Kod svakog pregleda trudnicu će se izvagati, izmjerit će joj se krvni pritisak i test trakom provjeriti mokraća. Sa 35 nedelja načinit će se i prvi CTG zapis.

Do 32. nedelja trudnoće pregledi se obavljaju svaka četiri nedelje, nakon tog svaka tri a zatim svaka dvije nedelje , a od 38 nedelje do kraje trudnoće svakih nedelju dana.

Sa 35 nedelja trudnoće sa svakom trudnicom nužno je razmotriti i osobne rizike za porođaj, s tim da dva posljednja pregleda treba obaviti i klinici u kojoj se žena želi poroditi.

Za uspješno postizanje zajedničkog cilja, trudnica treba slijediti upute liječnika i izvještavati ga o svim promjenama

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on linkedin
LinkedIn

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Usluge

Novosti

Želite zakazati termin?

Kontaktirajte nas pozivom na broj 035 393 111