fbpx

Pregled magnetnom rezonancom (MR)

Pregled magnetnom rezonancom (MR)

Pregled magnetnom rezonancom (MR)

Pregled magnetnom rezonancom (MR)

Pregled magnetnom rezonancom (MR)

Pregled magnetnom rezonancom (MR)

Pregled magnetnom rezonancom (MR)

Pregled magnetnom rezonancom (MR)

Pregled magnetnom rezonancom (MR)

Pregled magnetnom rezonancom (MR)

Pregled magnetnom rezonancom (MR)

Pregled magnetnom rezonancom (MR)

Pregled magnetnom rezonancom (MR) je najsavršeniji pregled koji današnja medicinska dijagnostika poznaje i potpuno je bezbjedan za pacijenta. Moguće promjene u organizmu MR registruje pomoću emisije radiotalasa, tako da nema štetnih efekata kao kod pregleda rentgenskim zračenjem. Signal se prima preko kompjutera i registruje u vidu slike presjeka određenog dijela tijela. MR pregled je od neizmjerne pomoći Vašem ordinirajućem ljekaru za postavljanje jasne dijagnoze, a u cilju što bržeg preduzimanja adekvatnog liječenja.

Plava poliklinika, kao i uvijek, aktivno prateći medicinski tehnološki razvoj, prva je privatna zdravstvena ustanova koja je uvela ovu vrstu dijagnostike, tačnije 2008. godine, a u ovom dijelu Bosne .U saradnji sa Zavodom zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, smanjili smo liste čekanja za pacijente kojima je bilo neophodno snimanje MR, te im omogućili besplatnu uslugu uz ovjerenu zdravstvenu knjižicu.

Magnetna rezonanca predstavlja moćno sredstvo u dijagnostici mnogih oboljenja, pa samim tim ima veliki značaj u dijagnosticiranju hroničnih bolnih stanja. Dijagnostički pregled na ovom aparatu je bezbolan i potpuno neškodljiv. MR, odnosno magnetna rezonanca je metoda koja omogućava veoma preciznu vizualizaciju struktura unutar lobanje, kičmenog stuba, ekstremiteta, kao i u mekim tkivima glave i ostalih dijelova tijela. Jedino pomoću MR liječnici mogu, na neki način, “zaviriti” u osjetljive unutrašnje strukture organizma i tako dobiti jasan uvid u oštećenja, tumore, anomalije i sl.

MAGNETNA REZONANCA, je bezopasna, bezbolna i neinvazivna radiološka metoda. Bezopasna je i za trudnice nakon prvog trimestra trudnoće.Aparat za magnetnu rezonancu daje visoko rezolutne filmove. Podržava napredne dijagnostičke metode:difuziju – rana dijagnostika infarkta mozga, perfuziju i spektroskopiju – fiziko-hemijska biopsija mozga i prostate kojom se otkriva priroda tumora i prije operativnog zahvata.Obzirom da je dijagnostika magnetnom rezonancom potpuno bezopasna i bezbolna, primjenjiva je za sve kategorije stanovništva.

Aparat je opremljen sistemima za dijagnosticiranje oboljenja:
-mozga
-krvnih sudova mozga i krvnih sudova vrata
-kičmene moždine
-grudnog koša
-kompletnog abdomena (bubrezi, izvodni kanali bubrega, pankreasa, jetre, slezine, nadbubrežne žlijezde) sa prikazom žučnih puteva
-svih organa male karlice (bešika, jajnici, prostata)
-koštano-zglobnog sistema, ligamentnog i mišićnog aparata

Pregled se obavlja u specijalnom MR objektu, neposredno uz „Plavu polikliniku“, gdje pacijent leži na stolu, oko koga se nalazi magnetni kalem. Sistem je poluotvoren, sa tunelom dužine od 160 cm, tako da nema opasnosti od osjećaja klaustrofobije, kao kod uređaja prethodnih generacija. Za pregled nije potrebna nikakva posebna priprema, niti davanja lijekova (premedikacija), ukoliko to slučaj ne nalaže( npr.uznemirenost). Samo u specijalnim slučajevima se vrši ubrizgavanje kontrastnog sredstva, što propisuje ljekar za vrijeme pregleda.
Pregled je apsolutno bezbolan. Neophodno je da se ne pomjerate za vrijeme pregleda.

Zahvaljujući izuzetnoj snazi aparata u Plavoj poliklinici (1,5 Tesla) za većinu pregleda je dovoljno svega petnaestak minuta, a jedinu neprijatnost može predstavljati buka koja potiče od promjena gradijenata magnetnog polja. Za vrijeme pregleda vam je omogućena komunikacija sa inžinjerom radiologije, a u slučaju neprijatnosti bilo koje vrste ispitivanje se može prekinuti u svakom trenutku. Metalni predmeti unijeti nepažnjom u zonu djejstva magnetnog polja mogu nanijeti štetu Vama i osoblju, pa zbog toga u MR salu ne smijete unijeti sljedeće: naočale, aparat za sluh, metalne predmete sa odijela (šnale, broševe, kaiševe i sl.) šnale za kosu i perike, zubne proteze, sitne metalne predmete iz džepova (ključeve, olovke, novac i sl.), satove, mobilne telefone, platne kartice, nakit.Važno je napomenuti da kod gojaznijih osoba, težih od 120 Kg, sa izrazitom debljinom trbušnog zida nije moguće uraditi MR.Kod djece i adolescenata MR se dijagnostikuju oboljenja: mozga, krvnih sudova mozga i krvnih sudova vrata, kičmene moždine, mekih tkiva angiomatoznih promjena na površini tela i na ekstremitetima, koštano-zglobnog sistema u cjelini.

Prema statističkim bilješkama u Plavoj poliklinici, pacijenti se često odlučuju za pregled MR, upravo zbog neškodljivosti, a ukoliko ispunjavaju sve preduvjete.

Facebook
Twitter
Email
LinkedIn

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Želite zakazati termin?

Kontaktirajte nas pozivom na broj 035 393 111