fbpx

Prednosti Paleo dijete

Prednosti Paleo dijete

Prednosti Paleo dijete

Prednosti Paleo dijete

Prednosti Paleo dijete

Prednosti Paleo dijete

Prednosti Paleo dijete

Prednosti Paleo dijete

Prednosti Paleo dijete

Prednosti Paleo dijete

Prednosti Paleo dijete

Prednosti Paleo dijete

U današnje vreme kada smo okruženi najrazličitijim režimima ishrane, često je veoma teško donijeti odluku koji od njih su dobri, odnosno koji su loši. Kako bi izgubile koji kilogram, žene su spremne da se podvrgnu najrazličitijim rigoroznim režimima ishrane, nesvjesne da neki od njih mogu biti i opasni po njihovo zdravlje. Brzim dijetama unos kalorija je drastično ograničen  na jedan sasvim neprirodan način u kratkom vremenskom periodu. Ovakav način ishrane je u tijesnoj vezi sa povećanim ITM-om i većim procentom masnoća u tijelu. Suština takvih dijeta je da se zavara tijelo tako što će pomisliti da osjeća glad, usljed čega će početi da gori masti umjesto da ih taloži.

Jedna od dijeta koja ima pozitivan učinak na zdravlje je paleo dijeta bazirana na konzumiranju hrane za koju se vjeruje da su je jeli naši preci tokom Paleolita, prije otkrića mliječnih proizvoda ili prerađenih žitarica. Jednim manjim istraživanjem  utvrđeno je da paleo dijeta smanjuje loš holesterol,krvni pritisak, trigliceride u krvi, što ukazuje na to da se bolesti srca mogu preduprijediti.

Treba biti na oprezu

Dakle na meniju ove dijete nalaze se meso, jaja i orašasti plodovi, a izbjegava se konzumacija žitarica i prerađenih namirnica. Međutim i sa paleo dijetom treba biti oprezan. Izbjegavanje mlijeka i mliječnih proizvoda kao i žitarica u potpunosti, uzrokuje određene probleme, ukoliko ne pristupite paleo ishrani na pravi način. Ako ste neoprezni sa unosom mesa, povećavate rizik od kardiovaskularnih tegoba. Osobe koje su navikle na unos ugljenih hidrata i skroba će imati poteškoća da isprate ovu dijetu. Potrebno je potpuno promijeniti način ishrane, što iziskuje mnogo odricanja. Na početku se mogu javiti umor i glavobolja a odvikavanje od kafe, šećera i slatkiša zahtjeva određeni period vremena.

Izbor hrane je presudan za uspjeh kod ove dijete. Dnevni unos kalorija ponajviše zavisi od nas samih i namirnice treba pažljivo birati. Izbjegavanje žitarica,prije svega hljeba,zatim izbjegavanje šećera ni jenom polazniku nije lako makar na samom početku. Paleo dijeta je visokoproteinska dijeta bez ugljenih hidrata  i predstavlja pravi izazov za sve. Kako su naši preci bili stalno u pokretu, bavili su se lovom i preživljavanjem, nama je fizička aktivnost neophodna.

Predanost i disciplina

Paleo dijeta traži priličnu predanost  i disciplinu – zahtijeva od svakog polaznika da svakodnevno odoljeva brojnim iskušenjima, kakva su industrijska hrana, prerađevine i šećeri. Bitno je napomenuti da je zbog isključivanja mlijeka obavezno uzimati kalcijum tokom držanja dijete.  Na Paleo dijeti  potrebno je da jedete više povrća i umjerene količine voća za adekvatan nivo energije.Odnos koji se preporučuje je 40 odsto ugljenih hidrata, 30 odsto proteina i 30 odsto masti. Ipak, prije nego što se odlučite da se hranite na ovaj način, obavezno se posavjetujte sa svojim ljekarom.

Prim.dr. Senada Hujdurović, spec. interne medicine, kardiolog, ultrasoničar, dr. porodične medicine
Facebook
Twitter
Email
LinkedIn

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Želite zakazati termin?

Kontaktirajte nas pozivom na broj 035 393 111