fbpx

Pozicije bebe u stomaku

Pozicije bebe u stomaku

Pozicije bebe u stomaku

Pozicije bebe u stomaku

Pozicije bebe u stomaku

Pozicije bebe u stomaku

Pozicije bebe u stomaku

Pozicije bebe u stomaku

Pozicije bebe u stomaku

Pozicije bebe u stomaku

Pozicije bebe u stomaku

Pozicije bebe u stomaku

Dok se beba okreće, tegli i pomjera za vrijeme trudnoće, prije samog porođaja uobičajeno je da beba ostane u jednoj poziciji. Pogledajte koje su sve moguće pozicije koje beba može da zauzme u stomaku prije dolaska na svijet:
Licem ka dole
Ova beba je zauzela poziciju koju joj nameće unutrašnjost. Occiput anterior pozicija je najčešća pozicija bebe. Sa licem koje gleda u majčina leđa, bebina glava pravi prolaz u porođajnom kanalu da bi izašla.
Licem ka gore
Occiput posterior pozicija je pozicija u kojoj je beba okrenuta prema dole, odnosno prvo joj glava izlazi, ali licem gleda u majčin stomak. U ovoj pozicij bebina glava ne može da izađe napolje zbog pubične kosti, što može dovesti do otežanog porođaja. Mnoge bebe se, prije nego što izađu iz materice same okrenu, ali je moguće i da će je ljekari okrenuti uz pomoć forcepsa ili ruku. Vrlo je vjerovatno da će uraditi epiziotomiju da bi beba lakše izašla.


Prvo guza
Ova beba je u poziciji u kojoj joj je glava okrenuta prema gornjem dijelu materice a guzicom je okrenuta prema izlaznom kanalu, s tim što su joj noge ispravljene uz duž cijelog tijela. Ljekari će možda pokušati da je rotiraju, ali ako ne uspiju predložiće carski rez.


Prvo noge
Ova beba je okrenuta kao i prethodna beba, glava joj je dodiruje gornji dio materice, s tim što su joj noge sada postavljene pred sam izlazni kanal. I u ovakvoj situaciji će ljekari pokušati da okrenu bebu, ali ako ne uspiju preporučiće carski rez.
Ležanje u stranu
Ova beba je postavljena više u horizontalnoj poziciji nego u vertikalnoj. U transverznoj liniji bebina leđa su, u većini slučajeva, okrenuta prema izlaznom kanalu. Iako nije česta, s obzirom da je većina beba na početku trudnoće u ovoj poziciji, nekoliko njih ipak odluči da izađe ovako postavljena. Ukoliko ljekari ne uspeju da prvo izvuku glavu, pa zatim ostatak tijela, vrlo je verovatno da će žena morati na carski rez.


Blizanci
U nekim slučajevima, žena se može poroditi vaginalno ako su obe bebe okrenute glavom prema dole, kao što je ova sa vaše lijeve strane. Ukoliko su bebe postavljene kao na fotografiji, vjerovatno je da će prva beba biti na svijet donesena vaginalno, dok će drugu pokušati da okrenu, ili izvuku za noge. Ukoliko uvide da je nemoguće izvesti porođaj vaginalnim putem, drugo dijete će biti na svijet doneseno carskim rezom.

Facebook
Twitter
Email
LinkedIn

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Želite zakazati termin?

Kontaktirajte nas pozivom na broj 035 393 111