Rinoplastika

Obzirom da je nos  najvidljiviji organ na Vašem tijelu  te se među prvima uočava, ukoliko nije u skladu sa ostatkom lica, može dovesti do nezadovoljstva sopstvenim izgledom i time značajno narušiti Vaše samopouzdanje i kvalitet života. Bilo da je Vaš nos kukast, zakrivljen, velik, spljošten ili širok, kao takav postaje markantno obilježje koje odvlači pogled od drugih detalja na licu koje obično želite istaknuti. 

Rješenje se krije u plastičnoj operaciji nosa odnosno rinoplastici – proceduri kojom rješavamo estetski ili funkcionalni problem Vašeg nosa, poput izbočene ili zakrivljene nosne pregrade te grbavog nosa. U pitanju je jedan od najzahtjevnijih zahvata u plastičnoj hirurgiji, čiji ishod najviše ovisi o stručnosti  hirurga i razumijevanju  Vaših želja i potreba.

Samo iskusan hirurg biće u mogućnosti da koriguje sve Vaše nedostatke i učini da budete zadovoljni  izgledom Vašeg lica.

Ko može biti kandidat?

Ukoliko imate neke od ovih problema – rinoplastika može biti dobar izbor za Vas:

  • problemi sa disanjem i hrkanjem,
  • zakrivljenost ili deformitet nosa uslovljeni povređivanjem,
  • izražen greben na nosu, tj. grbav nos,
  • previše dug ili previše kratak nos,
  • preširok nos, prevelike nosnice,
  • zadebljani ili šiljasti vrh nosa,
  • kockast, povijen ili asimetričan vrh nosa,
  • nezadovoljstvo izgledom i oblikom Vašeg nosa.

Kada su u pitanju godine potencijalnih kandidata, potrebno je sačekati da se završi prirodan proces rasta i razvoja nosa koji je za devojke oko 15.-16. godine, dok je za muškarce oko 18. godine života.

Priprema

Da biste došli do najboljeg rezultata potrebno je slijediti niz koraka. Pvi  među njima je konsultacija sa našim hirurgom koji će saslušati Vaše nedoumice i potrebe te uraditi pregled nosa, kako bi ispitao u kojoj mjeri se mogu postići određene korekcije.

Na osnovu toga radi se individualni plan za operativni zahvat, u skladu sa Vašim očekivanjima.  Idući korak su pripreme za zahvat i anestezija ali prije operacije nezaobilazan je i razgovor sa anesteziologom koji će Vas psihički i informacijski pripremiti za anesteziju te Vam dati upute koje preglede treba obaviti prije operacije. Veoma je važno razumjeti sve aspekte zahvata. 

Prirodno je osjetiti određenu anksioznost, bilo da je to uzbuđenje zbog vašeg iščekivanog novog izgleda ili da je ono ipak uslovljeno “strahom” od operativnog zahvata. Ne stidite se razgovarati o tim osjećajima sa našim plastičnim hirurgom.

Tok zahvata

Operacija nosa se u najvećem broju slučajeva radi u opštoj anesteziji, dok u rijetkim slučajevima može da se izvodi pod lokalnom anestezijom, što zavisi od kompleksnosti operativnog zahvata. Korekciju nosa u Plavoj poliklinici sprovodimo dvojako tzv. “otvorenim” ili “zatvornim” prsitupom.  Razlika između ova dva pristupa leži zapravo u malom diskretnom ožiljku na koži koja dijeli nosnice na lijevu i desnu, dok su ostali ožiljci skriveni unutar nozdrva.  “Otvorenim” pristupom se postiže bolji uvid u strukturne elemente nosa, što je od ključnog zanačaja kod određenih korekcija već prethodno operativno tretiranog nosa.  Operacija može trajati od 45 minuta do 3h, u zavisnosti od potrebnih korekcija. Nakon intervencije se u nosne hodnike se postavljaju silikonske udlage ili štrajfne, a na vanjski dio nosa se postavlja gipsana ili udlaga od termoplasta.

Oporavak

Početni dio oporavka predstavlja 1-3 dana boravaka u zdravstvonoj ustanovi,  ordiniranje odgovarajućih protuuplanih i protuedematoznih medikamenata, postepeno ustajanje iz kreveta i neophodna pomoć pri obavljanju svakodnevnih fizioloških potreba.   Po dolasku kući treba da obratite pažnju na položaj prilikom spavanja, vodite računa o higijeni nosnica uz mijenjanje prevojnog materijala, uzimate propisanu medikamentoznu terapiju, te da se javite na redovne kontrolne preglede operatora. Otprilike nakon 3. – 7. dana iz nosnica se odstrane ranije aplcirane udlage ili štrajfne, a 7. – 10.  dana i vanjska gipsana udlaga.

Nakon uklanjanja gisapne udlage sa nosa očekivati je da će se otok u predjelu nosa i centralnog dijela lica zadržati još nekih 7-14 dana, a već nakon 3-4 nedjelje moći ćete se vratiti redovnim aktivnostima, uz ljepši izgled i veće samopouzdanje!

Prije&Poslije zahvata

Odgovori na najčešća pitanja

Rinoplastika je procedura kojom se koriguje izgled piramide nosa (vasnjki dio nosa, “nosna piramida”).  Ovom procedurom se obično ne postiže nikakva značajnija promjena u smislu disanja na nos.  Septoplastika podrazumjeva hiruršku korekciju nosne pregrade, koja untar nosa razdvaja nosnice i nosne hodnike na lijevu i desnu stranu.

Svrha ove procedure da poboljšanja protok zraka kroz nos, a samim tim poboljša i disanje.  Nerijetko pacijenti koji imaju problem sa disanjem imaju želju da ujedno poboljšaju i izgled same nosne piramide, te se kod takvih pacijenata tada izvodi kombinovana procedura – septorinoplastika.

Ključno je najprije želiti promjeniti izgled nosa, zatim je bitno znati u kojem smislu želite promjeniti njegov izgled.  Želite li samo da se riješite grbe?  Da suzite vrh nosa? Te stvari morate jasno sebi definisati.  Nakon toga slijedi neophodan pregled/konsultacija sa Vašim hirurgom.  Tokom tog pregleda neophodno je da i hirurg prepozna Vaše “zamjerke” na trenutni izgled nosa.  Nakon toga, hirurg će Vam jasno predočiti šta je sve neophodno uraditi, i na koji način, kako bi ste korigovali postojeće “nedostatake”.   

Osim što je dob pacijenta bitna u smislu završnog razvoja i rasta strukturnih elemenata nosa pojedinca (djevojke do 15.-16. godine, momci do 18. godine života), takođe je bitno i psihoemocionalno stanje takvog pojedinca.  Dakle, jako je bitno da pacijent razumije proceduru i ima jasno definisana očekivanja, te da ima otvorenu dvosmjernu komunikaciju sa hirurgom.  Naravno, ukoliko je pacijent maloljetan, neophodna je ne samo saglasnost već i podrška roditelja/staratelja.

Zatvorena rinpolastika se u cijelosti izvodi kroz incizije (rezove) koji su skriveni unutar nosa.  Otvorena rinpolastika se razlikuje od zatvorene samo u dodatnom ali vrlo diskretnom ožiljku koji se nalazi spolja, tačnije na kolumeli – dio kože nosa koja razdvaja dvije nosnice.  Pomenuti ožiljak  na kolumeli u pravilu je oblika obrnutog slova “V” i praktično je neupadljiv. 

U konačnici vrstu pristupa u pravilu bira hirurg i to u svrhu postizanja najboljeg estetskog rezultata.  Iako se smatra da su oba pristupa podjednako validna, otovorenim pristupom se dobija direktna vizualizacija svih ključnih strukturnih elemenata nosa, a samim tim takav pristup je praktično i mandatoran kod npr. korekcije već operativno tretiranog nosa (ožiljno tkivo, upotrebljeni graftovi, izmjenjene anatomske strukture itd.).

Svaki nos nakon rinoplastike bi trebao da izgleda prirodno i u skladu sa ostalim dijelovima lica.  Prekomjerne “korekcije” mogu dovesti do izgleda tzv. “operisanog nosa”.  Iskusan i stučan hirurg zna procjeniti koje su to granice preko kojih ne bih trebalo preći prilikom takvog jednog zhvata, odnosno on zna koja su to intrinzična ograničenja zbog kojih željeni rezultat nekada nije moguće postići bez narušavanja prirodnog sklada i izgleda nosa.  Najbitnije od svega je da imate dobru komunikaciju sa Vašim hirurgom, a shodno tome i adekvatno povjerenje.  Naš hirurg je veliki pobornik prirodnog izgleda nosa i jako puno vremena  provede u razgovoru slušajući želje i prezentirajući precizne mogućnosti za pojedinog pacijenta.

Graftovi hrskavice se ponekad koriste tokom rinoplastike kako bi se nadomjestio volumen ili nedostatak određenih dijelova tkiva, ili kako bi se napravila dodatna podrška i učvrstile određene strukture kao npr. kod podizanja vrška nosa ili proširenja nosnog hodnika kako bi se poboljšao protok zraka.  Graftni materijal se koristi isključivo kada postoji određena indikacija za njihovu aplikaciju.  Naš hirurg uglavnom koristi graftni materijal iz hrskavičavog dijela nosne pregrade i uglavnom u smislu vrlo malog dijela hrskavice koji koristi u dodatnoj podršci prilikom podizanja vrpka nosa.  Pored nosne pregrade nekada je neophodno koristiti veći volumen graftnog materijala (najčešće hrskavica) zbog čega se tada moraju uzimati dijelovi hrskavica uške ili rebra.  Ovo se radi u rijetkim situacijama i to obično tada kada je neohodno obnoviti jako narušenu strukturu nosa (urođene anomalije u razvoju nosa, stanja nakon veće traume nosa, stanja nakon višebrojnih operacija nosa i sl.) 

Graftni materijal hrsakvice nosne pregrade se u rinoplastici relativno često koristi i uz precizno modeliranje i pravilno fiksiranje predstavlja odličan način da se dodatno poboljša kako izgled tako i sama funkcija “novog” nosa.  

Da.  Ukoliko je pacijent dobrog zdravlja i fizičke kondicije, istovremeno uz rinpoplastiku mogu se uraditi i neke druge procedure kao npr. otoplastika (korekcija “klempavih” ušiju), liposukcija, uvećanje grudi i sl.

Neposredno nakon operativno zahvat rinoplastike, za očekivati je pojavu značajnijeg otoka i krvnog podliva centralnog dijela lica, naročito u predjelu donjih kapaka i obraza.  Najčešće je to uslovljeno neophodnim manipulacijama nosnih kostiju što predstavlja jedan od ključnih koraka u samom izvođenju rinoplastike.  Neki pacijenti imaju tendencu za pojavu izraženih modrica na koži čak i prilikom manjih ozljeda.  Obično pacijenti svijetlije puti i tanje kože imaju značajniji otok i podlive.

Upotrebom hladnih obloga u prvih nekoliko dana nakon rinoplastike, te držanja glave na podignutom uzglavlju moguće je znatno umanjiti pojavu otoka i podliva, ali se oni u pravilu uvijek pojave u određenoj mjeri.  Kod prosječnog pacijenta nakon 5-7 dana čekivati je znatno manji otok i nestanak modrica.

Obzirom da je manipulacija (lomljenje i repozicija) nosnim kostima uglavnom sastavni dio rinoplastike očekivano je da nakon zahvata nos bude prekriven gipsanom ili udlagom od termoplasta.  Pomenuta udlaga se skida 5-7 dana nakon zahvata.  Takođe, neposredno nakon zahvata u obje nosnice se postavljaju ili silikonski splintovi ili tamoponadne štrajne (pamučne trake)  kako bi se napravila dodatna unutrašnja potpora te preveniralo nakupljanje krvi.  Stoga je disanje na nos onemogućeno do momenta njihovog vađenja, što se obično izvodi 3. – 5. dan nakon zahvata.

Pacijent nakon rinoplastike obično ostane 1-3 dana u našoj zdravstvenoj ustanovi nakon čega se otpušta na dalji kućni tretman što uglavnom zavisi od općeg stanja pacijenta te intenziteta postoperativnih tegoba.  Nakon tretmana rinoplastike pacijent prenoći u našoj ustanovi, a sutradan slijedi uvid u lokalni nalaz i opće stanje od strane operatora.  Ukoliko se pacijent tada osjeća dobro i smaostalno je pokretan,  a lokalno nalaz je uredan, pacijent se otpušta kući uz preporuke i savjet operatora.

Rinopastika ne spada u značajno bolne procedure.  Očekivan je osjećaj punoće u licu i sinusima kao i tupa bolnost pri jačoj mimici.  Pacijenti uvijek dobiju adekvantnu analgetsku terapiju, i rijetko se žale na bolnost.  Najveće primjedbe su uglavnom usmjerene na kratkotrajnu nemogućnsot disanja na nos.  Drugim riječima, bol sama po sebi ne bi trebalo da bude nešto što bi Vas odvratilo od ove procedure.

Većina pacijenata će se vratiti na posao čim se ukloni vanjska udlaga sa nosa (7. dan nakon operativnog zahvata) iako će i dalje biti prisutni manji tragovi modrica i rezidualni otok centralnog dijela lica.  Ovo pacijentice uglavnom vješto prekrivaju šminkom.  Preporuka hirurga je da od momenta izvođenja zahvata planirate biti odsutni oko 14 dana sa posla.   Nakon 2 sedmice od zahvata najveći dio otoka će nestati, a svaki trag modrice isčeznuti.  

Upravljati vozilom možete onda kada se budete osjećali oporavljeno, odnosno kada budete oslobođeni bilio kakvih tegoba koje bi Vas sprečavale da imate opuštene pokrete glave i vrata, a kako bi ste oprezno i i sigurno mogli upravljati vozilom.

Otprilike biste trebali sačekati barem 7 dana nakon rinoplastike kada se otok značajnije umanji prije nego se ukrcate na avion.  Rezidulani otok može pričinjavati dodatne tegobe prilikom pomjene pritiska u ušima

Sa vježbama nesmetano možete nastaviti 4 sedmice nakon rinoplastike.  Moguće je ići na lagane šetnje ili neki drugi oblik areobne rekereacije i prije isteka 4 sedmice, ukoliko se osjećate oporavljeno i nemate otežano disanje na nos.   

Ukoliko se osjećate dobro i imate snage, dijete do 18kg tjelesne težine možete podići i već par dana nakon zahvata.

Istuširati se možete već i prvi dan nakon operativnog tretmana ali morate paziti da ne skvasite gipsanu nosnu udlagu.

Za čišćenje rane na kolumeli (kožni dio pregrade nosnica) nosa i u nosnicama najbolje da koristite štapiće za uši nakvašene u hidrogen peroksid 2-3 x dnevno, a potom da tretirana polja namažete sa antibiotskom masti.

Jedini šavni materijal koji se odstranjuje je onaj koji se nalazi na vanjskom dijelu nosa (kolumeli).  Ostali šavovi koje se nalaze unutar nosnica su resorptivni, i oni će sami se istopiti i ispasti nakon 1-2 mjeseca.  Šavovi na kolumeli (kožni dio koji pregrade nosnica) se odstranjuju na prvom kontrolnom pregledu 5. ili 7. dan nakon zahvata. Jedini šavni materijal koji se odstranjuje je onaj koji se nalazi na vanjskom dijelu nosa (kolumeli).  Ostali šavovi koje se nalaze unutar nosnica su resorptivni, i oni će sami se istopiti i ispasti nakon 1-2 mjeseca.  Šavovi na kolumeli (kožni dio koji pregrade nosnica) se odstranjuju na prvom kontrolnom pregledu 5. ili 7. dan nakon zahvata.  

Glavni problem koji se može javiti neposredno nakon operativnog zahvata rinoplastike je krvarenje.  Pojava oskudnog krvarenja na nosnice nije neuobičajena pojava i obično prestane u toku par dana.  Ukoliko je krvarenje značajnije, posebno ukoliko pacijent guta krv koja se sliva niz ždrijelo tada je neophodno da se javi u našu ustanovu kako bi se pružio adekvatni tretman.

Želite više informacija?

Ukoliko imate dodatna pitanja i želite saznati da li ste pravi kandidat za rinoplastiku, popunite kratku kontakt formu i naše osoblje će Vam ubrzo odgovoriti.