fbpx

Blefaroplastika

Starenje, stres, dugo neraspoloženje slabe mišiće i elastičnost Vaše kože, što za rezultat dovodi do opuštanja kože i mišića očnih kapaka. Na sreću, problem možete lako riješiti blefaroplastikom, odnosno zatezanjem ili korekcijom očnih kapaka. U pitanju je hirurški postupak za poboljšanje izgleda Vaših kapaka koji se može izvesti na gornjim kapcima i/ili donjim kapcima. Bez obzira želite li poboljšati svoj izgled ili imate problema sa kapcima, operacija očnih kapaka može podmladiti dio lica oko Vaših očiju.

Šta se blefaroplastikom može korigovati?

  • Labava ili opuštena koža koja stvara nabore ili remeti prirodnu konturu gornjeg kapka, ponekad ometa vid
  • Masni jastučići koji odaju izgled oteknutih kapaka
  • Vrećice ispod očiju
  • Spuštenost kapaka
  • Prekomjerna koža i naboranost donjeg kapk

Ko može biti kandidat?

Pravi kandidati za operaciju očnih kapaka su:

  • Zdrave osobe bez zdravstvenih stanja koja mogu ugroziti oporavak
  • Nepušači
  • Pojedinci bez ozbiljnijih očnih bolesti

Priprema

Prije svega trebati će Vam početna kosultacija sa našim hirurgom, kako biste razgovarali o svojim ciljevima i očekivanjima i riješili se bilo kakvih pitanja ili nedoumica u vezi s postupkom. Zatim će Vas hirurg voditi kroz postupak utvrđivanja područja koja se trebaju tretirati, i načina na koji će se izvesti hirurška procedura. Pregledat će i cijelu vašu povijest bolesti te će biti obaviješteni o svim rizicima ili ograničenjima operacije. Kao i kod svih operacija lica koje se izvode u Plavoj poliklinici, blefaroplastika zahtijeva prilagođeni pristup. Naš hirurg stručno identificira jedinstvene probleme svakog pacijenta, a zatim individualizira operativni plan kako biste postigli željene rezultate.

Tok zahvata

Blefaroplastika gornjih kapaka: Kod podizanja gornjih kapaka, hirurg će napraviti rez duž prirodnih linija i nabora na kapcima. Ova se tehnika izvodi kako bi se smanjila pojava ožiljaka. Nakon toga, hirurg će ukloniti suvišnu kožu i mansne nakupiine, a zatim pomoću finih šavova zatvoriti rezove.

Blefaroplastika donjih kapaka: Korekcija donjih kapaka često se izvodi kako bi se eliminisale tzv. “vrećice ispod očiju”. Blefaroplastika donjeg kapka može se izvršiti kroz rez duž unutrašnjosti kapka, vanjske strane kapka ili kombinacijom oba. Postupak je
prilagođen svakom pacijentu, s ciljem zadržavanja prirodnog izgleda Vaših očiju kao i
cijelog lica.

Zahvat se najčešće izvodi u lokalnoj anesteziji a konačni rezultat je odmorni, mladalački izgled s primjetnim smanjenjem viška kože i “vrećica” ispod oka.

Oporavak

Oporavak traje 7 do 10 dana. Preporuka je, pogotovo u početku, maksimalno odmarati oči, što znači da bi se trebali izbjegavati rad na računaru te naprezanje očiju u bilo kojem smislu. Bitno je takođe naglasiti da u prvih 24/48h apsolutno izbjegavate fizičko
naprezenja u bilo kojem smislu, jer isto može dovesti do pojave neželjnog krvarenja, kao i pojave značanijeg otoka.

Prije&Poslije zahvata

Odgovori na najčešća pitanja

Blefaroplastika neće zaustaviti starenje Vaših očiju. Međutim, rezultati obično traju dugo vremena. Rezultat korekcije gornjih kapaka može trajati kod određenih osoba oko 5-7 godina, dok je kod drugih rezultat trajan. Za trajan rezultat korekcije donjih kapaka u pravilu dovoljan je jedan operativni tretman. Bitno je ipak naglasiti da je ovo dosta individualno i da postojanost rezultata zavisi od mnoštva faktora kao što su dob pacijenta, kvalitet kože, genetski faktori, životni stil i dr.

Dok se određeni broj osoba opredjeljuje za ovu proceduru već u ranim 30-im godinama, ova procedura se najčešće izvodi kod starijih od 40 godina. Postoji značajna učestalost izvođenja procedure i kod osoba u 50-im i 60-im godinama, ali je to obično povezano sa drugom bazičnom procedurom, najčešće face-lift (“zatezanje lica”). Uglavnom, ne postoji zapravo neko idealno životno doba kada se ova procedura može izvesti; kada god ovom procedurom možemo postići adekvatan i dobar rezlutat, tada je procedura i indicirana

Svaka hirurška procedura koja involvira rez na koži uvijek proizovdi ožljke. Međutim, koža na kapcima zarasta puno bolje nego bilo gdje drugo na tijelu. Jedan od razloga je to što je koža na kapcima iznimno tanka, a tanja koža cijeli brže I neupadljivo. Poređenja radi, koža na leđima koja je jako debela u pravilu zarasta sa jako upadljivim ožiljicima. Inače, ožiljici na Vašim kapcima će biti vidljivi samo kada žmirite I ukoliko se posmatrač jako fokusira na Vaše kapke I to iz neposredne blizine.

Prava istina je da samo iskusan hirurg zapravo može dati pravu procjenu koja od te dvije (ili obje) procedure će Vama dati najbolji razultat. Postoji više načina prema kojima se određuje indikacija za jednu ili drugu proceduru, jedan od njih je da ukoliko imate suvišak kože ispod obrve koji se proteže bočno van granica samog kapka moguće je da ste kandidat za “browlift” proceduru. Takođe, ukoliko lagano podignete prstom obrvu u željenu poziciju, a pri tome se spontano koriguje suvišak kože na gornjem kapku, “browlift” porcedura bi mogla biti pravi izbor za Vas. Međutim, ukoliko je pozicija Vaše obrve uredna (iznad ruba očne duplje), a sam oblik obrve zadovoljavajući, Vi ste tada obično kandidat za gornju blaferoplastiku.

Obzirom da procedura blefaroplastike vremenski traje nešto manje od 1h, obično ne predstavlja veći rizik ukoliko se udruži istovremeno sa nekom drugom procedurom. Zbog toga se ista često izvodi istovremeno uz ostale estetske procedure na licu, kao što su “browlift”, “facelift”, rinoplastika, lični implantati ili liposukcija brade i vrata.

Najveća greška kod izvođenja ove procedure je odstraniti previše kože. Uvijek se može naknadno izvršiti “dokorekcija” tako što se odstrani ostatni suvišak kože, ali ukoliko je previše kože odstranjeno u prvoj proceduri mogu se javiti veliki problemi kao što je suhoća očiju i nemogućnost potpunog zatvaranja očiju. Većina pacijenata koji su “nezadovoljni” nakon urađene blefaroplastike i žele da se odstrani dodatno koža sa gornjih kapaka zapravo su kandidati za “browlift” proceduru, ili obično su očekivali više od same blefaroplastike nego što se tom izolovanom procedurom zapravo može postići. Neki pacijenti su nezadovoljni sa izgledom kože, ali ni jednom hirurškom procedurom kvalitet same kože se ne može promijeniti. U našoj praksi je jako rijetko da pacijent nedugo nakon procedure zapravo zahtjeva njeno ponavljanje.

“Iznenađen izgled” opisuje stanje lica pri kojem su obrve visoko podignute, a oči širom otvorene. Izraz je populariziran pojavom nezgodne komplikacije koja se može javiti nakon procedure podizanja obrva (“browlift”) i to obično kada se centralni dio obrve procedurom pozicionira neprirodno visoko.

Moguće je da neposredno nakon procedure imate osjećaj da u potpunosti ne možete
zatvoriti oči, ali ćete ubrzo već nakon 12h-24h oči moći u potpunosti zatvoriti. Razlog
tome leži dijelom u efektu lokalnog anestetika na mišiće koji zatvaraju oči, a dijelom i u
prisustvu postoperativnog otoka.

Laserskim tretmanom je moguće postići efektat “zategnutosti” kože, ali ni približno koliko se to postiže blefaroplastikom. Laserski tretman je koristan u “peglanju” sitnih bora oko očiju, što nije mogući postiči blefaroplastikom. Neki pacijenti imaju više potrebe za jednim ili drugim tretmanom, a neki i za oba.

Uobičajena blefaroplastika ne mijenja sam oblik očiju, ali nakon pomenute procedure sama regija oko oka izgleda drugačije i svježije, te se samim tim može reći da vama sada oči izgledaju “mlađe”. Postoje druge procedure kojima je moguće promjeniti donekle i sam oblik očiju kao što je to kantopeskija koja se obično korsiti kad pacijentica želi da promijeni horizontalnu poziciju oka u nakošenu prema sljepoočnici (“mačkasto oko”).

Da. Sunčane naočale ili dioptrijske naočale se mogu nositi neposredno nakon procedure. Nije neuobičajeno da pacijenti na kontrolni prelged obavezno dolaze sa sunčanim naočalima kako bi prikrili postoperativni otok i ponekad pojavu modrica oko kapaka.

Trebali biste sačekati oko nedjelju dana prije nego što ponovo počnete koristiti kontakte leće.

Ukoliko imate “suhe” oči ova procedura za Vas nije preporučljiva jer nosi određeni rizik od pogoršanja već postojećih simptoma “suhog” oka. Obzirom na takav rizik, izvođenje čisto estetske procedure kojom se mogu pogoršati simptomi osnovnog oboljenja nikada ne može biti opravdano.

U slučaju da Vam je specijalista za očne bolesti ustanovio smetnju vida koja je uslovljena suviškom kože na gornjim kapcima koji poput nabora pada i preko trepavica (dermatohalaza) u tom slučaju Vi ste kandidat za funkcionalnu blefaroplastiku, koja podrazumijeva hirurško odstranjenje suviška kože koji uzrokuje problem sa vidom. Takva procedura u biti nije estetske prirode i njen cilj u tom slučaju nije “podmlađivanje” očiju, te je takvom procedurom estetski rezultat je jako diskretan.

Obzirom da nakon procedure blefaropalstike očekujemo određeni otok u predjelu oba oka (procedura je u pravilu obostrana) preporučuje sa da u prvih 48h neko bude u Vašoj blizini kako bi Vam bio pri ruci ukoliko otok bude toliko izražen da Vam je otvaranje očiju iznimno otežano.

Blefaroplastika sama po sebi je bezbolna procedura (uz lokalni anestetik), i neposredni oporavak u pravilu nije praćen većim bolovima, ali je moguć manji stepen neugodnsoti uzrokovan uglavnom neposrednom pojavom otoka koji su pravilu neizbježni. Hladni oblozi u prvih nekoliko dana ne samo da umanjuju obim otoka i podliva već imaju i veliku korist u kontrolisanju bola.

Pacijenti koji rade od kuće na računaru ili telefonu, to mogu raditi već prvi dan nakon procedure. Šavovi se međutim uklanjanju tek nakon sedam dana, a podliv i otok mogu biti prisutni i do nekoliko dana poslije. Ukoliko na Vašem poslu možete nositi naočale sa
zatamnjenim staklima ili vam ne smeta blagi otok kao i obojena koža (podliv) oko očiju, treći postoperativni dan je uglavnom prihvatljiv za potpuni povrat Vaše funkcionalne podobnosti. Inače, sedmica dana oporavka je uglavnom dobar izbor trajanja Vašeg odsustva sa posla.

Neposredno nakon procedure apsolutno nije preporučljivo da upravljate vozilom, zbog toga je bitno da imate sa sobom nekog ko će Vas odvesti kući ili možete uzeti taksi. Otprilike 3. dan nakon procedure, ukoliko nemate značajniji otok i oči možete otvoriti u
potpunosti bez naprezanja, možete sjesti za volan.

Jako je bitno da u prvih 24h nakon procedure budete potpuno smireni i opušteni, te da ne činite nikakva naprezanja (rad po kući, šetnje, penjanje uz stepenice i sl). Dodatni napor neminovno podiže krvni pritisak što sa posljedicu može imati pojavu obilnijeg krvarenja koje rijetko može imati i ozbiljnije posljedice ako se blagovremeno hirurški ne interveniše. Sa treninzima možete nastaviti kada prođu 2 sedmice.

Tuširati se možete kada istekne 24h od operativnog tretmana.

Pacijenti koji su istrajni u korištenju hladnih obloga u prvih 48h obično imaju jako oskudan otok i modrice oko očiju. Međutim, ima slučajeva kada se i pored toga pojavi značajniji otok. Ukoliko ste neko ko je sklon pojavi modrica po koži, odnosno neko kome bilo kakva ranica na koži prouzrokuje krvarenje koje traje duže nego kod prosječne osobe, za očekivati je da će u Vašem slučaju modrice i otok oko očiju biti značajniji i trajati nešto duže. Podlivi oko očiju nakon blefaroplastike kod prosječnog pacijenta obično iščeznu nakon 5-7 dana. U tom periodu značajniji dio otoka kapaka takođe iščezne, ali za potpuni nestanak otoka kapaka nekada treba proći i više sedmica.

Obično 5-7 dana nakon procedure pacijent dolazi na kontrolni pregled prilikom kojeg se najprije uklanjanju zaštitini flasteri sa rana, a potom se uklone i hirurški šavovi.

U slučaju gornje ili donje blefaroplastike postoji jedna specifična komplikacija zbog koje se nalaže veliki oprez kako bi je pacijenti mogli na vrijeme prepoznati. U jako rijetkim slučajevima može se pojaviti krvarenje u tkivu iza očne jabučice. Ukoliko se ne prepozna na vrijeme ili se hitno ne tretira može dovesti do sljepila. Dobra stvar u svemu ovome što pomenuta komplikacija ima jasnu kliničku sliku i nije je teško prepoznati kao takvu. Pacijent se žali na iznenadnu pojavu jakog otoka i pritiska u predjelu oka, koje je u pravilu praćeno sa jakim probadajućim bolom u samom oku, često uz pojavu oslabljenog vida. U tom slučjau pacijent se mora hitno javiti operatoru, ili u stanicu hitne medicinske pomoći kako bi se blagovremeno uputio u ustanvu gdje se može hirurški intervenisati.

Uklanjanje masnih jastučića koji pridonose izgledu podbuhlosti kapaka je vrlo uspješno. Uklanjanje oskudnog suviška kože takođe se uspješno izvodi ovom procedurom. Ono što se ovom procedurom ne može postići jeste promjeniti sam izgled, kvalitet i boju kože
kapaka. U svrhu poboljšanja tih karaktersitka kože neophodno je sprovesti druge tretmane u smislu lasera ili hemijskog pilinga.

Da bi se pristupilo masnim jastičićima koje je neophdono odstraniti (nekad i repozicionirati) neohodno je napraviti rez sa unutrašnje strane donjeg kapka. Ovakav pristup se još naziva i trasnkonjuktivalni pristup. Ukoliko je neophodno odstraniti i oskudni suvišak kože tada se načini mali rez sa vanjske strane neposredno ispod trepavica, koji je vrlo diskretan i fin. Donja blefaropalstika predstavlja veći izazov hirurgu od gornje blefaroplastike zbog potencijalnih komplikacija koje su uglavnom uslovljene silom gravitacije koja kontrira ovoj proceduri “podizanja”. Stoga je od izuzetne važnosti iskustvo i vještina Vašeg hirurga.

U određenim stanjima, kod starijih pacijenata, donji kapak izgubi elastičnost i sam po sebi ne prijanja adekvatno uz očnu jabučicu. Tada je neophodno biti jako oprezan pri izvošenju procedure donje blefaroplastike kako se ne bi napravio ozblijniji funkcionalni problem (ektropij, suho oko, iritacijski konjuktivitis i dr.). U tom slučaju, neophodno je imati u vidu da će procedura samim tim morati biti konzervativnija, odnosno da estetski rezultat može biti manje optimalan.

Da. Relativno često pacijenti se opredjele da se obje procedure izvedu u jednom operativnom tretmanu. U tom slučlaju nerijetko se procedura izvodi u analgosedaciji, obzirom da je trajanje takve procedure tada oko 2h. Analgosedacija podrazumijeva da ćete biti opušteni u polusnu i samostalno disati. Lokalni anestetik će biti zadužen za potpuno bezbolnu proceduru. Naravno kao i svaka druga hirurška proceudra i ova se može izvesti u općoj anesteziji ukoliko je to preferenca pacijenta.

Ukoliko je tamni polukrug ispod očiju uslovljen sjenom otekline donjeg kapka zbog masnih jastičića, u tom slučaju može se očekivati da će takvo stanje biti korigovano. Ukoliko je ipak stanje uslovljeno pigmentacijom odnosno kvalitetom same kože pomenuto stanje neće biti korigovano. Potrebno je naglasiti da je i tada moguće poboljšati pomenuto stanje tamnih polukrugova ispod očiju ali upotrebom drugih modaliteta tretrmana kao što su to laseri ili kemijski pilinzi.

Želite više informacija?

Ukoliko imate dodatna pitanja i želite saznati da li ste pravi kandidat za blefaroplastiku, popunite kratku kontakt formu i naše osoblje će Vam ubrzo odgovoriti. 

Želite zakazati termin?

Kontaktirajte nas pozivom na broj 035 393 111