fbpx

PA PA test i kolposkopija

PA PA test i kolposkopija

PA PA test i kolposkopija

PA PA test i kolposkopija

PA PA test i kolposkopija

PA PA test i kolposkopija

PA PA test i kolposkopija

PA PA test i kolposkopija

PA PA test i kolposkopija

PA PA test i kolposkopija

PA PA test i kolposkopija

PA PA test i kolposkopija

Nakon razgovora slijedi pregled koji ne traje dugo i uz dobru pripremu je u potpunosti bezbolan. Prvo se promotri vanjsko spolovilo, a zatim se uz pomoć spekuluma izvrši pregled rodnice i grlića maternice te se uzima PAPA test. Redovitim uzimanjem PAPA testa i pridržavanjem uputa ginekologa pojava raka maternice se može smanjiti za 90%.
Uobičajeno se radi sedmog dana nakon menstruacijskog ciklusa, kako bi interpretacija nalaza bila adekvatna.

PA PA obrisak je brza, jednostavna i neinvazivna medicinska pretraga kojom se uzima obrisak rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice, a u prvom redu služi za rano otkrivanje karcinoma vrata maternice i promjena koje mu prethode. Papa-testom mogu se otkriti i upalne promjene, a u nekim slučajevima i točno identificirati uzročnici upale.
Prvi PA PA test svaka žena bi trebala uraditi nakon što stupi u spolni odnos sa partnerom.

Dva do tri dana prije odlaska na testiranje ne bi trebalo koristiti vaginalne lijekove, kreme, pjene, pudere ili kupke, a također jedan do dva dana prije testa ne bi trebalo imati seksualne odnose.

Pa pa-test je potpuno bezbolan, a izvodi ga ginekolog dok žena leži na ginekološkom stolu. Uvođenjem spekuluma u rodnicu ginekolog prikazuje vrat maternice te špatulom i drvenim štapićem omotanim vatom uzima obrisak sa stražnjeg svoda rodnice, rodničkog dijela vrata maternice te iz kanala vrata maternice. Obrisak se s drvene špatule i štapića prenosi na stakalce koje se uranja u alkohol radi fiksiranja (očuvanja) stanica te se boji specijalnom metodom kako bi se uzete stanice mogle mikroskopski analizirati.

Koliko često raditi PAPA test?

– Ukoliko je žena zdrava, PAPA test je dovoljno uraditi jednom godišnje. Ako se pokaže da ima neke promjene u reproduktivnom sistemu, onda se u dogovoru sa ljekarom određuje terapija i vrijeme kada će se ponoviti PAPA test.

KOLPOSOKOPIJA

– Kolposkopija je metoda posmatranja vagine, i vrata materice uz pomoć kolposkopa – specijalno konstruiranog pokretnog mikroskopa uz uvećanje od 6 – 40 (najčešće 12) puta.
Kolposkopija obično traje 5 do 10 minuta, može da se sprovede tokom redovnog pregleda i gotovo da ne uzrokuje nelagodnost.
Kolposkopija je slična pregledu karlice, a izvodi se dok ležite na stolu za pregled. Ginekolog koristi instrument koji se zove spekulum da otvori vaginu i dođe do cerviksa.On će obično ponoviti Papa bris, a zatim pomoću kolposkopa pogledati grlić materice. Kolposkop je poput mikroskopa na dršci i ne dodiruje Vas.

Ginekolog će na grlić materice nanijeti rastvor koji se zove acetatna kiselina (sirće). Taj rastvor pomaže označavanje abnormalnih površina, pa se one lakše vide na kolposkopu. Kada se koristi taj rastvor možete da osjetite hladnoću ili peckanje, ali nije bolan.

Žene do 40-te godine života obavezno bi trebale, uz godišnji PA PA test, uraditi i ultrazvučni pregled dojke. One koje su prešle 40-tu trebale bi uraditi i mamografiju, dok se starijim od 50 godina života na mamografski pregled preporučuje da odu svake godine.

Facebook
Twitter
Email
LinkedIn

One Response

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Želite zakazati termin?

Kontaktirajte nas pozivom na broj 035 393 111