fbpx

MRI Kičme

MRI Kičme

MRI Kičme

MRI Kičme

MRI Kičme

MRI Kičme

MRI Kičme

MRI Kičme

MRI Kičme

MRI Kičme

MRI Kičme

MRI Kičme

MR kičme koristi se za otkrivanje degenerativnih, traumatskih i upalnih promjena kralješnice, promjena u intervertebralnim diskovima (protruzije, ekstruzije) te na kičmenoj moždini (upale, tumori).

MR se može obuhvatiti:

  • vratna kičma
  • torokalna (grudna) kičma
  • lumbo-sakralna (slabinskokrižna) kičma

Pregled se obavlja u specijalnoj MR sali, gde pacijent leži na stolu oko koga se nalazi magnetni kalem. Sistem je poluotvoren, sa tunelom dužine od 160 cm, tako da nema opasnosti od osećaja klaustrofobije, kao kod uređaja prethodnih generacija. Za pregled nije potrebna nikakva posebna priprema, niti davanja lijekova (premedikacija). Samo u specijalnim slučajevima se vrši ubrizgavanje kontrastnog sredstva, što propisuje ljekar za vrijeme pregleda.

Pregled je apsolutno bezbolan. Neophodno je da se ne pomjerate za vreme pregleda. Zahvaljujući izuzetnoj snazi aparata (1,5 Tesla) za većinu pregleda je dovoljno svega petnaestak minuta, a jedinu neprijatnost može predstavljati buka koja potiče od promjena gradijenata magnetnog polja. Za vreme pregleda vam je omogućena komunikacija sa tehničarem, a u slučaju neprijatnosti bilo koje vrste ispitivanje se može prekinuti u svakom trenutku.

Metalni predmeti unjeti nepažnjom u zonu dejstva magnetnog polja mogu nanjeti štetu Vama i osoblju, pa zbog toga u MR salu ne smijete unjeti sledeće: Naočare, aparat za sluh, metalne predmete sa odjela (šnale, broševe, kaiševe i sl.) šnale za kosu i perike, zubne proteze, sitne metalne predmete iz džepova (ključeve, olovke, novac i sl.), satove, mobilne telefone, platne kartice, nakit.

Facebook
Twitter
Email
LinkedIn

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Želite zakazati termin?

Kontaktirajte nas pozivom na broj 035 393 111