fbpx

MRI dojke

MRI dojke

MRI dojke

MRI dojke

MRI dojke

MRI dojke

MRI dojke

MRI dojke

MRI dojke

MRI dojke

MRI dojke

MRI dojke

Magnetna rezonanca dojki (MRI dojki) je dijagnostička metoda, koja  se primjenjuje u ranom otkrivanju bolesti (tumora) dojki. Prikazuju se sve mekotkivne strukture dojke (masno, žlijezdano, fibrozno tkivo, i tumorske promjene).
Pregled se obavlja u specijalnoj MR sali, gdje pacijent leži na stolu oko koga se nalazi magnetni kalem. Sistem je poluotvoren, sa tunelom dužine od 160 cm, tako da nema opasnosti od osjećaja klaustrofobije, kao kod uređaja prethodnih generacija. Za pregled nije potrebna nikakva posebna priprema, niti davanja lijekova (premedikacija). Samo u specijalnim slučajevima se vrši ubrizgavanje kontrastnog sredstva, što propisuje ljekar za vrijeme pregleda.

Pregled je apsolutno bezbolan. Neophodno je da se ne pomjerate za vrijeme pregleda. Zahvaljujući izuzetnoj snazi aparata (1,5 Tesla) za većinu pregleda je dovoljno svega 15 minuta, a jedinu neprijatnost može predstavljati buka koja potiče od promjena gradijenata magnetnog polja. Za vreme pregleda Vam je omogućena komunikacija sa tehničarem, a u slučaju neprijatnosti bilo koje vrste ispitivanje se može prekinuti u svakom trenutku.

Metalni predmeti unjeti nepažnjom u zonu dejstva magnetnog polja mogu nanijeti štetu Vama i osoblju, pa zbog toga u MR salu ne smijete unijeti sljedeće: Naočale, aparat za sluh, metalne predmete sa odijela (šnale, broševe, kaiševe i sl.) šnale za kosu i perike, zubne proteze, sitne metalne predmete iz džepova (ključeve, olovke, novac i sl.), satove, mobilne telefone, platne kartice, nakit.

Facebook
Twitter
Email
LinkedIn

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Želite zakazati termin?

Kontaktirajte nas pozivom na broj 035 393 111