Kamen u bubregu – urolitiasis

kamen_u_bubregu-min

Kamen u bubregu , bez obzira na dimenzije, koje ne prelaze čak ni nekoliko milimetara izaziva jake bolove. Pojava kamenca se tretira kao jedan od češćih zdravstvenih problema, i najčešće je vazana uz kvalitet vode, način ishrane, genetiku, polimorfne tegobe dijabetičara…Postoji mogućnost i da bubrežni kamenac ne izaziva apsolutno nikakve simptome, pa se ponekad otkrije i tokom ultrazvučnog pregleda koji je indiciran usljed nekih drugih zdravstvenih tegoba. Ipak, kod kamenca je mnogo češća upravo uznemirujuća bolnost. Urolitiasis je formiranje kamena na bilo kojem mjestu u bubregu ili u mokraćnim putevima. Simptomatska uroloitijaza (pojava bolova) je češća kod muškaraca nego kod žena.Pored faktora rizika i različitih bolesti, za formiranje kamena važna je i ishrana. Danas postoje posebne dijete skoro za svaku vrstu bubrežnog kamenca, koje se primjenjuju da bi se smanjio unos  hrane sa nekom od komponenti kamena. Formiranje kamena u bubregu često se desi u toku nekoliko sedmica ili mjeseci ili još češće više mjeseci i godina prije nego budu dijagnosticirani (ultrazvuk). Podaci govore da skoro je skoro kod 80% pacijenata kamen lokaliziran u jednom bubregu. Najčešće se javljaju u bubrežnoj karlici, bubrežnim čašicama ili mokraćnoj bešici.

Kamen je malih dimenzija i to od 3 – 5 mm i može biti okrugao ili ježast. Ukoliko se ne liječi može da se formira i tkz. koralni kamen, koji ispunjava čitav bubreg i koji može da zaustavi rad i uništi čitav bubreg. Takođe, bubrežni kamen može razoriti bubreg i formirati hidronefrozu bubrega (šupljina u bubregu). Manji kamenčići prelaze u ureter i izazivaju jake bolove, a ježasti sijeku kanale i izazivaju pojavu krvi u mokraći (hematuria). Ove pojave su često praćene i infekcijama u mokraćnim kanalima (UTI). Ponovno pojavljivanje kamena (recurencija) u bubregu poslije uspješnog liječenja deševa se kod 30-50% pacijenta u toku pet godina.

Pokretanje kamena izaziva iznenadni i jak bol u bubregu, koji se često širi prema naprijed, ovisno o smještaju kamena u urinarnom sistemu. Kada se kamen zaglavi u početnome dijelu uretera (mokraćovod) onda je bol u prednjem dijelu stomaka u polje od pupka i 12-tog rebarnog luka, a ponekada je praćen manjim bolom u leđima. Ako je kamen lokaliziran u ureteru na mjestu ulaska u bešiku bol je često u malom stomaku (iznad pubične kosti), lijevo ili desno. Ovaj bol se često može pomiješati sa napadom slijepog crijeva i zato je oko 10% ovakvih napada često operisano kao prslo slijepo crijevo. Bol je često praćen mukom i/ili povraćanjem, a nekada se javlja i temperatura.

Bol je tipa kolike, tj. bolovi se pojačavaju i smanjuju u kratkim vremenskim intervalima i bolesnik se često premješta sa jedne na drugu stolicu i nigdje ne može da se smiri. Takođe, postoji osjetljivost te bubrežne lože na bimanualnu palpaciju (pritiskanje sa dvije ruke) kao i znaci infekcije.Fizičkim pregledom se nalazi osjetljivost bubrežne lože zbog opstrukcije kanala i infekcije. Rade se analiza urina, uree i kreatininai ultrazvučni pregled. Pored toga, anamneza može pomoći u dijagnozi kamena bubrega. UZ može dokazati sve vrste kamena u bubregu i početnom ureteru kao i u mokraćnoj bešici. Za dokazivanje kamena u ureteru koristi se rentgen.Liječenje kamena bubrega može biti operativno i konzevativno ili upotrebom specijalnih endoskopsko – uroloških metoda ili razbijanjem kamena hidrauličnim ili piezotalasima. Bol, muka i povraćanje se liječe analgeticima i NSAID (non-steroid anti-inflamatornim lijekovima) i to češće injekcijama ili infuzijama.

Ako je prisutna infekcija ona se pak liječi antibioticima, a na osnovu nalaza urinokulture. Kada se smire simptomi analgeticima i antibioticima, odstranjuje se kamen iz urinarnog sistema. Nekada se kamen sam izbaci uz pomoć lijekova, a u nekim slučajevima se mora primjeniti operacija da se izvadi kamen ili odstranjivanje kamena posebnim urološkim instrumentima. Razbijeni ili usitnjeni dijelovi kamena se opet moraju izbaciti putem mokraćnih kanala. Nekada je i njihovo izbacivanje praćeno napadima bolova i tada se opet moraju davati lijekovi u obliku injekcija ili infuzija da bi se evakuisali sitniji kamenčići i pijesak nastao razbijanjem kamena.

Ove metode liječenja se zovu van-tjelesno talasno razbijanje kamena ili extracorporal shock wave lithotrispsy (ESWL). Ovi savremeni aparati, koji se koriste za razbijanje kamena u bubregu (ESWL-piezo mašine) se takođe mogu koristiti za razbijanje kamena i u žuči ili početnim dijelovima žučnih puteva.Unos dosta tečnosti, redovni ultrazvučni pregledi, pravilna ishrana, praćenje liječničkih uputstava, mogu zaista mnogo pomoći, ali i olakšati pacijentu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on linkedin
LinkedIn

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Usluge

Novosti

Želite zakazati termin?

Kontaktirajte nas pozivom na broj 035 393 111