Kako pohranjivati izdojeno mlijeko?

Kako pohranjivati izdojeno mlijeko?

Kako pohranjivati izdojeno mlijeko?

Kako pohranjivati izdojeno mlijeko?

Kako pohranjivati izdojeno mlijeko?

kako_pohranjivati_izdojeno_mlijeko-min

Majčino mlijeko je živa supstanca koja je toliko dragocjena da je zovu i “bijela krv”. Dokazano je da majčino mlijeko sadrži neke antibakterijske tvari koje sprječavaju rast bakterija u njemu i koje mu pomažu da duže ostane svježe.

Da bi se sačuvale nutricionističke i antiinfektivne kvalitete izdojenog mlijeka, izuzetno je važno pravilno ga pohraniti. Najbolje je u sterilizovanim staklenim ili plastičnim flašicama sa zatvaračem koji dobro dihtuje. Možete koristiti i specijalizirane plastične vrećice. Ne zaboravite na spremnik zapisati datum izdajanja prije stavljanja u frižider ili zamrzivač. Na taj način ćete uvijek znati koliko je mlijeko friško.

Majčino mlijeko može se pohraniti na sljedećim temperaturama:

Kolostrum:
– na 27-32 °C – 12 sati

Zrelo mlijeko:
Na sobnoj temperaturi

– do 15 °C ……. 24 sata
– 19-22 °C ……. 10 sati
– 25 °C ……….. 4-6 sati
– 30-38 °C ……… 4 sati

U frižideru:
– na temperaturi 0-4 °C ……. do 8 dana

U zamrzivaču:
– u pretincu zamrzivača unutar frižidera (temperatura nije stalna zbog čestog otvaranja vrata frižidera)…… do 2 sedmice
– u pretincu zamrzivača koji je dio frižifera od dva dijela (zamrzivač ima posebna vrata)……. 3-4 mjeseca
– u zamrzivaču s konstantnim dubokim smrzavanjem na -19°C ……. 6 mjeseci ili duže

Napominjemo da zamrzavanjem neka antitijela nestanu ali svakako je i takvo mlijeko puno zdravije od industrijskog tj. formule. Mlijeko iz frižideraa možete zagrijati pod mlazom tople vode, tako da povremeno tresete flašicu sve dok se ne postigne željena temperatura ili u vodenoj kupelji. Mlijeko nikada ne zagrijavajte do vrenja. Prokuhavanjem se gube ili smanjuju zaštitne tvari i neki enzimi, čime se smanjuje i njegova vrijednost.

Izdojeno majčino mlijeko nije homogenizirano pa je normalno da se podijeli u dva dijela – masni dio i vodenasti dio, tj. mlijeko i vrhnje. Prije nego što provjerite temperaturu, protresite spremnik, čime ćete rasporediti masnoću u mlijeko. Kod zagrijavanja nemojte koristiti mikrovalnu pećnicu, jer visoka temperatura razara neke vrijedne sastojke, a moguće su i opekline djeteta nejednoliko ugrijanim mlijekom.

Zamrznuto mlijeko trebalo bi staviti u frižider na period od 24 sata kako bi se postupno odmrzlo. Nakon odmrzavanja, zagrijati ga treba kao i mlijeko koje je bilo pohranjeno u hladnjaku. Takvo odleđeno mlijeko ne smije se ponovo zaleđivati.

Facebook
Twitter
Email
LinkedIn

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Želite zakazati termin?

Kontaktirajte nas pozivom na broj 035 393 111