Kako pohranjivati izdojeno mlijeko?

kako_pohranjivati_izdojeno_mlijeko-min

Majčino mlijeko je živa supstanca koja je toliko dragocjena da je zovu i “bijela krv”. Dokazano je da majčino mlijeko sadrži neke antibakterijske tvari koje sprječavaju rast bakterija u njemu i koje mu pomažu da duže ostane svježe.

Da bi se sačuvale nutricionističke i antiinfektivne kvalitete izdojenog mlijeka, izuzetno je važno pravilno ga pohraniti. Najbolje je u sterilizovanim staklenim ili plastičnim flašicama sa zatvaračem koji dobro dihtuje. Možete koristiti i specijalizirane plastične vrećice. Ne zaboravite na spremnik zapisati datum izdajanja prije stavljanja u frižider ili zamrzivač. Na taj način ćete uvijek znati koliko je mlijeko friško.

Majčino mlijeko može se pohraniti na sljedećim temperaturama:

Kolostrum:
– na 27-32 °C – 12 sati

Zrelo mlijeko:
Na sobnoj temperaturi

– do 15 °C ……. 24 sata
– 19-22 °C ……. 10 sati
– 25 °C ……….. 4-6 sati
– 30-38 °C ……… 4 sati

U frižideru:
– na temperaturi 0-4 °C ……. do 8 dana

U zamrzivaču:
– u pretincu zamrzivača unutar frižidera (temperatura nije stalna zbog čestog otvaranja vrata frižidera)…… do 2 sedmice
– u pretincu zamrzivača koji je dio frižifera od dva dijela (zamrzivač ima posebna vrata)……. 3-4 mjeseca
– u zamrzivaču s konstantnim dubokim smrzavanjem na -19°C ……. 6 mjeseci ili duže

Napominjemo da zamrzavanjem neka antitijela nestanu ali svakako je i takvo mlijeko puno zdravije od industrijskog tj. formule. Mlijeko iz frižideraa možete zagrijati pod mlazom tople vode, tako da povremeno tresete flašicu sve dok se ne postigne željena temperatura ili u vodenoj kupelji. Mlijeko nikada ne zagrijavajte do vrenja. Prokuhavanjem se gube ili smanjuju zaštitne tvari i neki enzimi, čime se smanjuje i njegova vrijednost.

Izdojeno majčino mlijeko nije homogenizirano pa je normalno da se podijeli u dva dijela – masni dio i vodenasti dio, tj. mlijeko i vrhnje. Prije nego što provjerite temperaturu, protresite spremnik, čime ćete rasporediti masnoću u mlijeko. Kod zagrijavanja nemojte koristiti mikrovalnu pećnicu, jer visoka temperatura razara neke vrijedne sastojke, a moguće su i opekline djeteta nejednoliko ugrijanim mlijekom.

Zamrznuto mlijeko trebalo bi staviti u frižider na period od 24 sata kako bi se postupno odmrzlo. Nakon odmrzavanja, zagrijati ga treba kao i mlijeko koje je bilo pohranjeno u hladnjaku. Takvo odleđeno mlijeko ne smije se ponovo zaleđivati.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on linkedin
LinkedIn

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Usluge

Novosti

Želite zakazati termin?

Kontaktirajte nas pozivom na broj 035 393 111