fbpx

Kako njegovati kožu u trudnoći?

Kako njegovati kožu u trudnoći?

Kako njegovati kožu u trudnoći?

Kako njegovati kožu u trudnoći?

Kako njegovati kožu u trudnoći?

Kako njegovati kožu u trudnoći?

Kako njegovati kožu u trudnoći?

Kako njegovati kožu u trudnoći?

Kako njegovati kožu u trudnoći?

Kako njegovati kožu u trudnoći?

Kako njegovati kožu u trudnoći?

Kako njegovati kožu u trudnoći?

Kako njegovati kožu u trudnoći?

Trudnoća i promjene na koži uzajamno su povezane. Trudnoća je posebno fiziološko stanje žene u kome su izražene endokrine, imunske, metaboličke i vaskularne promjene, kao i brojne promjene na koži i sluznicama i naravno promjene raspoloženja. Zbog svega ovoga se trudnoća i naziva drugo stanje. Za promjene na koži tijekom trudnoće najviše su krivi hormoni. Obično dolazi do tamnjenja kože (hiperpigmentacija) na licu ili se pojavljuje tamna crta po sredini trbuha (“linea negra”). Dolazi i do određenim promjena kada se radi o kosi i noktima, a te promjene ovise od žene do žene.

Najčešće promjene na koži u trudnoći su:

  • strije,
  • akne i prištići,
  • mrlje po licu i vratu (takozvana trudnička maska),
  • smeđa crta na trbuhu,
  • proširene vene
  • suha koza

Strije

Iako strije nisu vezane samo uz trudnoću, većina trudnica ih dobije iako ima nekoliko sretnica koje ih uspiju izbjeći. Pojava strija u trudnoći zavisi od kvaliteta same kože, tj, elastičnih i kolagenih vlakana (genetska predispozicija), i naravno od dobijanja u težini i zapremini. Ako rastezanje kože nije bilo preveliko, postoje šanse da nastale strije okončanjem trudnoće budu jedva vidljive, ali strije ne mogu apsolutno nestati.

U početku su crvene boje jer se koža naglo rasteže a osim na trbuhu mogu se javiti i na grudima, stražnjici i bokovima. Nakon nekog vremena iz crvene prelaze u bijelu boju, a najčešće se javljaju u drugom tromjesečju kod 80% trudnica. 

Iako ne postoji proizvod koji garantira da se strije neće pojaviti, njihova pojava može se barem malo ublažiti.Kožu je u trudnoći potrebno dodatno hidratizirati kako bi ostala elastična jer je tada manja vjerojatnost da će popucati.Trudnicama se preporučuje koristiti što prirodnije proizvode pa su prirodna ulja kao što su maslinovo, kokosovo ili bademovo ili kombinacije najbolji izbor.

Trudničke akne

Tokom trudnoće dolazi do pojačanog znojenja i pojačanog lučenja sebuma, što uzrokuje pojavu akni ili pogoršanje stanja kod žena koje su već imale ovaj estetski problem. Akne se u trudnoći uglavnom javljaju na licu, leđima, grudima i vratu.

Kožu koja proizvodi višak sebuma potrebno je redovito čistiti blagim čistačima i njegovati neinvazivnim kremama za masnu kožu. Trudnice treba da izbegavaju agresivne sapune, pilinge, kozmetička mleka i ulja za čišćenje, kao i proizvode koji sadrže alkohol. Za dnevnu negu kože i zaštitu kože od sunca treba birati nekomedogene proizvode namenjene koži sklonoj aknama, a valja biti oprezan i pri izboru šminke. Prednost treba dati kamenom puderu i puderu u prahu, dok se od tečnih pudera preporučuju samo oni bez ulja.

Hiperpigmentacija

Kod manjeg broja žena hiperpigmentacija tijekom trudnoće neće se pojaviti, ali puno je više onih, prema nekim procjenama čak 90 posto, koje će se susresti s pojavom tamnih mrlja na koži. Te mrlje mogu biti raznih nijansi, od svjetlosmeđih do gotovo crnih, a uglavnom se pojavljuju na licu, rukama i drugim dijelovima kože koji su više izloženi suncu. Spriječiti hiperpigmentaciju trudnice mogu samo na način da se ne izlažu jakom suncu. Tokom ljetnih mjeseci trudnice bi trebale biti u hladu od 10.00 ujutro do 18.00 navečer. Ako baš moraju biti na suncu, preporučuje se jaki zaštitni faktor i obavezni šeširić na glavi.

Proširene vene na nogama

Progesteron opušta stijenke vena pa se mnoge trudnice suočavaju s proširenim venama i tegobama koje nose.Veća količina krvi i dodatna težina također utiču na proširivanje vena. Protiv njih i težine možete se boriti šetnjama, vitaminima i mineralima, kompresijskim čarapama i kremama na prirodnoj bazi koje vam odobri ljekar.

Suha koža

Suha koža je znak da je tijelo preslabo hidrirano. Naravno da se velika količina tjelesne tekućine “troši” na bebu koja raste i razvija se u trbuhu, a posljedica je blaga dehidracija kod majke. Suhu kožu mogu izazvati i neki vanjski faktori: vrućina i opečenost kože suncem, hladnoća i vjetar, vrlo vruća voda kod kupanja i tuširanja, agresivni gelovi i sapuni za tuširanje ili promjena kozmetike.

Kako spriječiti i liječiti?
Prije svega potrebno je unositi dovoljno tekućine, odnosno vode. Posebno u ljetnim mjesecima, uvijek imajte uz sebe bočicu s vodom. Ako vas koža svrbi i iritira, u biljnoj ljekarni potražite kremu na prirodnoj bazi koja će umiriti svrbež i riješiti vanjske simptome.

Facebook
Twitter
Email
LinkedIn

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Želite zakazati termin?

Kontaktirajte nas pozivom na broj 035 393 111