fbpx

Kada i kako početi sa puzanjem?

Kada i kako početi sa puzanjem?

Kada i kako početi sa puzanjem?

Kada i kako početi sa puzanjem?

Kada i kako početi sa puzanjem?

Kada i kako početi sa puzanjem?

Kada i kako početi sa puzanjem?

Kada i kako početi sa puzanjem?

Kada i kako početi sa puzanjem?

Kada i kako početi sa puzanjem?

Kada i kako početi sa puzanjem?

Kada i kako početi sa puzanjem?

Bebe se rađaju sa refleksom puzanja, ali on vremenom nestaje ukoliko se ne stimuliše. Evo savjeta kako da vježbate sa bebom…

Neka djeca preskoče fazu puzanja i počnu odmah da se uspravljaju i stoje. Ipak, savjet je da se bebe stimulišu na puzanje i to čim počnu da se interesuju za okolinu. Ova važna aktivnost postepeno se razvija kroz različite položaje na stomaku.

Korak po korak

Da bi zauzela četvoronožni položaj, beba prvo treba da nauči sljedeće: da se uspravi u potrbušnom položaju.

Priprema određenim vježbama omogući će ovladavanje tehnikom puzanja da se oslanja o opružene ruke (da bi mogla da prebacuje težinu naprijed-nazad), zatim da se bočno pomjera i okreće u krug (kao kazaljke na satu). Ako nije prošla sve faze postupno, u periodu kada se ovim vještinama spontano ovladava, vjerovatno će početi da baulja “kao vojnik” ili da se rukama odguruje i pomjera u nazad.

Kada savlada okretanje sa leđa na stomak, beba počinje rukom da iz ležećeg položaja poseže za igračkama. Kako bi dohvatila omiljenu zvečku ili lopticu, koja je van domašaja, beba će pomjerati čitavo tijelo u tom pravcu. Može se desiti da pri ovim pokušajima, ona i “zapliva”. Ovo je kratka faza nesigurnosti koju će djete uspješno prebroditi opružanjem laktova i osloncem o dlanove (zato šake moraju da joj budu otvorene).

Bezbjedno okruženje
Odgovarajuće vježbe pomoći će bebi da se uspješno pripremi za puzanje. Vježbe treba raditi u odgovarajućim uslovima, bezbednim po bebu – na podu koji se ne kliza i koji je obložen kako bi, pri eventualnom padu, amortizovao udarce u glavu. Za vrjeme vježbica, odjeća koju dijete ima na sebi treba da je komotna – da ga ne sputava ali ni da bude preširoka pa da ono zapinje o nju. Sve stvari sa oštrim ivicama treba udaljiti kako se beba ne bi povrijedila. Takođe, da bi se pravilno razvijala, bebi je potrebna sloboda kretanja, te ogradicu koristite samo kada je neophodno, da biste je zaštitili od opasnosti.

Roditelj kao podrška
Ako nije navikla da boravi na stomaku, posebno ako je već naviknuta da sjedi, sigurno će se buniti i tražiti da je uzmete. Zato je neophodno da budete na podu zajedno sa njom, da je animirate igračkama i istražujete sa vježbama koje će joj omogućiti da se pripremi za puzanje.

Prednosti puzanja
Puzanje nije neophodan preduslov za hodanje ali je odličan trening za sve mišiće, kako za njihovu snagu tako i za elastičnost. Nakon kretanja po ravnom, dijete će početi da savlađuje prepreke, na kraju će puzati uz stepenice. Iz četvoronožnog položaja, prvo će sedjeti koso na boku a zatim će prelaziti u pravi sjedeći položaj. Kada to samostalno uradi možete ga ostaviti da sjedi. Nije dobro postavljati dijete prije vremena u sjedeći položaj, jer na taj način se vrši opterećene na kičmeni stub i dolazi do njegovog krivljenja. Neometanim kretanjem i upoznavanjem prostora u kome boravi dijete poboljšava motorne sposobnosti kojima stiče fizičku nezavisnost.

Sa razvojem kretanja raste i radoznalost, ako sakrijete igračku kojom se igralo, dijete će je tražiti učeći istovremeno prostorne odnose, naprjed, nazad, dole, napolju, unutra. Traženje i nalaženje je složena vježba koncentracije i pamćenja. Kada dovoljno očvrsne i ovlada svim fazama kretanja, krajem devetog mjeseca počeće da se uspravlja tako što će sa puzanja po podu da pređe na puzanje uz zid i čvrste predmete u sobi. Dok se jednom rukom oslanja drugom se diže pri čemu će otkriti klečeći položaj u kome će se rado igrati.

Facebook
Twitter
Email
LinkedIn

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Želite zakazati termin?

Kontaktirajte nas pozivom na broj 035 393 111