fbpx

4D/5D ekspertni ultrazvučni pregled

Provjerite našu licencu

Ovaj tip uređaja koristi se u trudnoći, ginekologiji, i drugim granama medicine.

Osim prikaza fizionomije ploda omogućava uvid u anatomiju i ponašanje ploda. Uređaj ima mogućnosti detaljne analize svih struktura ploda, koštanog sustava, mozga (TUI), srca(STIC), krvnih žila i unutarnjih organa (ultrazvučna tomografija, analiza srčane anatomije, color power Doppler…) što je važno u ranom otkrivanju anomalija ploda.

Uređaj generira 40fps (sličica u sekundi) te daje izvanredno vjeran video zapis. Ultrazvučnom pregledu može prisustvovati i otac, a budući roditelji dobivaju fotografiju u boji , DVD snimku svog nerođenog djeteta i opis ultrazvucnog nalaza sa 10 i vise crno- bijelih slika kao dokaz .Uključivanje oca (ili ostalih članova obitelji) u prenatalno vezivanje za dijete veliki je doprinos humanizaciji u porodinstvu.

Posebna prednost 4D ultrazvučnih aparata leži i u pohranjivanju ultrazvučnih slika i sekvenci uz mogućnost naknadnih analiza uz uvažavanje više mišljenja,upravo kako radimo u Plavoj poliklinici u Tuzli.

Koliko dugo traje pregled i šta podrazumjeva 4D ultrazvučni pregled?

4D ultrazvučni pregled u Plavoj bolnici Centar traje u prosjeku 30 minuta (nekada i duže- individualno).

Pregled podrazumijeva:

  • 2D prikaz (ultrazvucna tomografija, puno jasniji anatomski prikaz, kao „CT scan bez zracenja“)
  • 3D prikaz (zamrznuta slika u boji)
  • 4D/5D prikaz (real time- sve ono sto plod cini u stvarnom vremenu: smije se, ruga se, stavlja prstice usta…)
  • Color doppler pretraga (ako je starost trudnoce 24 nedelje i vise)
  • Pisanje i izdavanje ultrazvucnog nalaza sa dokaznom dokumetacijom u vidu crno- bijelih slika, fotografije u boji i DVD snimku nerođenog djeteta.

Kada je idealno vrijeme za 4D/5D ultrazvučni pregled trudnice ?

Pregled se može obavljati od 6 nedjelje trudnoće (i ranije) do 36 nedjelje trudnoće, s tim da postoje i kriteriji koje trudnice trebaju ispuniti a oni su individualni.

Ako govorimo o idelanom periodu 4 D ultrazvucnog pregleda zbog medicinske indikacije:

11 nedjelja trudnoće do 14 nedjelja trudnoće( zbog fetalnog screeninga na rane anomalije ploda)

18 nedjelja trudnoće do 26 nedjelja trudnoće (zbog najboljeg prikaza morfologije organa kao što je screening na srcane anomalije, bubrežne anomalije… i biofizickog profila ploda…,prije 18 nedjelje trudnoće zbog male težine ploda teško je uočiti morfološke detalje a preko 26 nedjelje anatomija ploda je uznapredovala pa faktor smetnje mogu biti npr. rebra ploda koja otežavaju sasvim jasan prikaz.

U određenim slučajevima, zbog manje količine plodove vode, položaja ploda ili debljine trbušne stijenke(gojaznosti), 4D pregled može biti otežan te postoji mogućnost ponavljanja pregleda (to ne znači ponovno plaćanje , već samo još jedan dolazak) Sve slike spremaju se u memoriju uređaja te se naknadno mogu kompjuterski obrađivati i poslužiti za detaljniju analizu i mjerenja, s ciljem što tačnije dijagnostike.

4D ultrazvuk upotrebljava se i za izrazito preciznu dijagnostiku svih ginekoloških stanja. Neprikosnoven je za dijagnostiku anomalija maternice, dobroćudnih i zloćudnih tumora, izvanmaternične trudnoće itd. Upotrebom 3D Power Dopplera mogu se prikazati krvne žile organa ženskog reprodukcijskog sistemaa ili ginekoloških tumora. Na taj način moguće je vrlo rano procijeniti prirodu uočenih tumorskih promjena.

4D ultrazvuk u liječenju neplodnosti omogućio je detaljan uvid u anatomiju ženskog reprodukcijskog sustava. Uz mogućnost volumnog automatiziranog mjerenja rasta folikula donio je ogroman napredak u liječenju neplodnosti, posebno u postupcima medicinski potpomognute oplodnje (IVF).

Da li je štetan 4D/5D ultrazvučni pregled ?

Upotreba 4D ultrazvuka odobrena je i od najstrože komisije za lijekove i postupke u medicini (američke FDA) koja nije zabilježila nikakvu štetnost njegovom primjenom. FDA je ograničila snagu 4D ultrazvicnih sondi na 94 mW/cm2. Zapaža se da plodovi pokazuju veći stepen aktivnosti za vrijeme 4D pregleda u odnosu na 2D ultrazvučne preglede.

Da li je lako dobiti 4D/5D ultrazvučni snimak?

Dobiti uspješan 4D ultrazvučni snimak nije lako. Za kvalitetan snimak neophodno je da posmatrani objekat (dio fetalnog tijela ili fetus) mora biti “okružen” plodovom vodom i to je temeljni preduslov. U slučaju da je lice fetusa okrenuto prema leđima majke nemoguće je dobiti bilo kakav snimak lica ali se strpljivo sačeka okret ploda . U ostalim situacijama je moguće dobiti profil, poluprofil ili “portret” lica fetusa. Debljina trudnice je važan faktor. Trudnice gracilne građe omogućavaju kvalitetniji 4D ultrazvučni pregled. U slučajevima kada su uslovi za 4D povoljni trenutna aktivnost ploda može otežati dobijanje kvalitetnog snimka. Položaj posteljice je važan faktor uspješnosti 4D ultrazvučnog pregleda. Lokalizacija posteljice na prednjem zidu materice doprinosi manjoj efikasnosti pregleda, dok je lokalizacija posteljice na zadnjem zidu faktor koji 4D ultrazvučni pregled čini efikasnijim. Pokreti ploda kojima se lice fetusa “priljepi” za zid materice ili posteljicu onemogućavaju kvalitetan 4D prikaz. Promjena položaja trudnice može dovesti do minimalnih promjena položaja ploda koji ce omogućiti kvalitetniji pregled.

U svakom slučaju potrebno je znati da 4D ultrazvučni pregled nije uspješan koliko i 2D ultrazvučni pregled i da zahtijeva brojna pozicioniranja sonde, sposobnost imaginacije pravog položaja fetusa, kao i strpljenje ljekara i trudnice. Podešavanje raznih parametara na aparatu je jedan od najvažnijih faktora za uspješan 4D pregled. Pomenuta podešavanja treba vršiti prije ili u toku samog pregleda u odnosu na različite faktore kao što je starost trudnoće, položaj ploda i posteljice, debljina trbušnog zida trudnice, količina plodove vode, trenutni raspored džepova plodove vode i sl.

Važno je napomenuti da prije svakog 4D ultrazvučnog pregleda treba uraditi kvalitetan i temeljit 2D ultrazvučni pregled.

Fasciniranost ljekara i pacijenata 4D ultrazvučnim pregledom može dovesti do značajnih previda u procjeni zdravlja trudnice i fetusa.

Autor: Dženita Hujdurović Kurtćehajić

Želite zakazati termin?

Kontaktirajte nas pozivom na broj 035 393 111