Ekspertni 3D/4D UZ pregled: II trimestar – Organ screening

organ_screening-min

Ekspertski 4D ultrazvučni pregled od 20 do 24 nedelje trudnoće “Anatomsko-morfološki pregled sa fetalnom ehokardiografijom”

Iako se plod detaljno gleda počev od 12. nedelje trudnoće, ovo je najbolji period za analizu izgleda (morfologije) svih glavnih organskih sistema i spoljašnjeg izgleda bebe.
Po protokolu vođenja normalne trudnoće , ovaj pregled je jedan od dva najvažnija ultrazvučna pregleda u trudnoći (pored kombiniranog probira koji se radi u 13 NG).

Mri.dr.sci Dženita Kurtćehajić  prvi je specijalista u BiH koji ima FMF London licencu za obavljanje ekspertnog ultrazvučnog pregleda “organ screening 20-24 nedelja trudnoće”.

Pregled se sastoji iz četiri segmenta:

 1. 2D/3D/4D ANATOMSKO – MORFOLOŠKA ANALIZA
  Veličina bebe omogućava analizu i najsitnijih anatomskih detalja, kako bismo se uverili da nema anomalija koje mogu da se uoče ultrazvukom:
  – 3D/4D mod – analiza spoljašnjeg izgleda ploda (da li postoji rascijep usne, kakva je simetrija lica, da li postoje deformiteti šake i stopala)
  – kičmeni stub
  – analiza moždanih struktura (mali mozak, moždane komore, corpus calosum, krvni sudovi baze lobanje /3D i Power Doppler, prisustvo očnih sočiva)
  – analiza trbušnih organa (uočavanje želuca i integriteta dijafragme, uočavanje mokraćne bešike i dvije arterije pupčanika, prisustvo i izgled oba bubrega)
  – analiza integriteta prednjeg trbušnog zida (da li postoji defekt prednjeg trbušnog zida)
 2. FETALNA EHOKARDIOGRAFIJA
  Ovaj period je referentni (najbolji) za pregled srca ploda. Analiza je sada detaljnija u odnosu na period do 20 nedelje, samim tim što je ovaj važan organ veći. Analiziraju se dvije komore i dvije predkomore, aorta i njen izlaz iz ljeve komore, plućna arterija i njen izlaz iz desne komore, srčana pregrada, protoci kroz srce i njegove velike krvne sudove (Power, Color Doppler i 3D angio modovi) ….
 1. PREGLED POSTELJICE I KOLIČINE PLODOVE VODE (AFI – indeks količine plodove vode)
  Izgled i struktura posteljice, njena lokalizacija (nisko usađena?).
  Količina plodove vode je veoma važna – nije dobro da je ima malo, a ni puno.
 1. 3D/4D – KAKO IZGLEDA I NA KOGA LIČI?
  Gledajući Vašu bebu kako se češka, smije, plače, zijeva ili ljuti, i Vi i budući otac već u trudnoći ostvarujete prisan kontakt sa njom. Ovakve slike i filmovi su više nego očigledna potvrda riječi doktora da je Vaša beba dobro.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on linkedin
LinkedIn

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Usluge

Novosti

Želite zakazati termin?

Kontaktirajte nas pozivom na broj 035 393 111