fbpx

Dermatoskopija je dijagnostička tehnika koja omogućuje detaljniji uvid u kožne promjene i lezije. Ova tehnika je postala ključna u dermatologiji jer omogućuje preciznije prepoznavanje kožnih bolesti, uključujući maligne i benigne promjene.

Kako dermatoskopija funkcionira?

Dermatoskop je uređaj koji se koristi u dermatoskopiji. To je mikroskop s posebnim svjetlom i povećanjem koje omogućuje dermatolozima da proučavaju kožu u detalje. Ovaj alat omogućuje bolji uvid u strukturu pigmenta, krvnih žila i drugih karakteristika kože koje nisu vidljive golim okom.

Prednosti dermatoskopije

Rano otkrivanje melanoma: Dermatoskopija je posebno korisna za rano otkrivanje melanoma, agresivnog oblika raka kože. Pomaže u identifikaciji sumnjivih promjena u pigmentaciji koja ukazuju na potencijalno zloćudne lezije.

Smanjenje biopsija: Precizniji uvid koji dermatoskopija pruža može smanjiti potrebu za invazivnim biopsijama, pridonoseći smanjenju neugodnosti i ožiljaka kod pacijenata.

Praćenje promjena: Redovito korištenje dermatoskopije pomaže u praćenju promjena u koži tijekom vremena, omogućujući rano prepoznavanje mogućih komplikacija ili novih lezija.

Kako se izvodi dermatoskopija?

Priprema pacijenta: Pacijent se obično priprema tako da se koža očisti od šminke, kreme ili drugih tvari koje mogu ometati pregled.

Pregled dermatoskopom: Dermatolog pažljivo pregledava kožu pomoću dermatoskopa, pridržavajući ga blizu kože kako bi detaljno vidio promjene.

Analiza i snimanje: Tokom pregleda, dermatolog može snimati slike kože za buduću analizu ili praćenje promjena.

Zaključak

Dermatoskopija je nezaobilazna tehnika u dermatologiji koja doprinosi brzom i preciznom prepoznavanju kožnih bolesti. Redovni dermatološki pregledi uz korištenje dermatoskopa ključni su za održavanje zdrave kože i rano prepoznavanje potencijalno ozbiljnih promjena. Ako primijetite bilo kakve sumnjive lezije na koži, važno je potražiti savjet stručnjaka.

Zakažite Vaš termin kod dermatologa

Popunite kratku kontakt formu i očekujte naš odgovor ubrzo. 

Facebook
Twitter
Email
LinkedIn

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Želite zakazati termin?

Kontaktirajte nas pozivom na broj 035 393 111