fbpx

Bol u leđima – Zašto se javlja?

Bol u leđima – Zašto se javlja?

Bol u leđima – Zašto se javlja?

Bol u leđima – Zašto se javlja?

Bol u leđima – Zašto se javlja?

Bol u leđima – Zašto se javlja?

Bol u leđima – Zašto se javlja?

Bol u leđima – Zašto se javlja?

Bol u leđima – Zašto se javlja?

Bol u leđima – Zašto se javlja?

Bol u leđima – Zašto se javlja?

Bol u leđima – Zašto se javlja?

Prema nekim pokazateljima bol u krstima se najčešće javlja kod ljudi u dobi od 20 do 40 godina i pogađa skoro 60% stanovništva. Neki od vas su možda i  doživjeli  taj neugodan osjećaj – kada vas bol kao nožem probode u donjem dijelu leđa. To stanje je jako bolno i onemogućava normalno kretanje.

Klinički naziv za  taj nagli bol u leđima, koji nastaje prilikom nezgodne kretnje, naprezanja, naglog dizanja težeg tereta kada se ima osjećaj „da vas je presjeklo“ naziva se lumbago. Bol se pojačava čak i pri najmanjem pokretu, kihanju ili kašljanju.

Kada se  javi bol koja počinje u leđima i širi se duž noge, a uz bol su prisutni i osjećaji trnjenja, slabost mišića , gubljenje osjećaja na nekim dijelovima noge došlo je do lumboishialgije.

Učestalost javljanja krstobolje je dosta česta, a javlja se najčešće zbog poremećaja mišićno-koštanog sistema, neuroloških bolesti ili  kao refleksni simptom kod bolesti unutrašnjih organa. Najčešći uzrok je pretjerano nepravilno i prekomjerno fizičko naprezanje koje premašuje snagu leđnih mišića, veza i međupršljenskih diskusa. Pogoduju joj način života i navike s pretežnim sjedenjem, premalo kretanja, prekomjerna težina, premekani ležaji, loše držanje, spuštena stopala, itd. Ipak, možemo reći da je hronična napetost i nategnuće mišića donjeg dijela leđa najčešći uzrok lumbaga, dok je prolaps ( ispadanje) diska između kralješaka ( pršljenova) najčešći uzrok išijasa.

Upravo su diskovi osnovni  element čovjekovog sistema za kretanje. Oni su poput jastuka, savitljivi i prilagodljivi promjenama položaja kičme i trupa. Ligamenti (veze)  su oni koji međusobno povezuju kralješke uokviruju ih između dva trupa kralješka. Kada dođe do degeneracije srednjeg dijela diska (bilo zbog povrede ili prirodnog toka starenja ljudskog organizma),prostor između pršljenova se  suzi i dolazi do labavosti ligamenata.

S vremenom prsten diska sve više postaje izmijenjen (degenerativan) i preko ligamenata sve jače pritišće i korijen živca leđne moždine. Bolest najčešće nastaje u lumbalnom-slabinskom  L/S dijelu kičme, jer je tu i opterećenje najjače.Krstobolja zahtijeva brzu liječničku pomoć.

Liječenje može biti dugotrajno, zahtijeva učešće više liječnika-specijalista, a potrebna je i promjena načina života. Svrha je otkloniti uzrok bolesti – okolne štetne podražaje, suzbiti bol i spriječiti ponavljanje bolesti. Bilo bi najbolje uzrok krstobolje otkriti prije početka liječenja, ali često zbog vrlo jakih bolova to nije moguće. Od lijekova se preporučuju razne vrste nesteroidnih protivupalnih antireumatika i analgetika u obliku  tableta, čepića, krema ili injekcija, a u slučaju da to ne pomaže tretiraju se i vrlo jaki opijatni analgetici. Obično se u prvih 7 dana dok se ne smiri bol ne preduzimaju dijagnostičke pretrage, već se preporučuje mirovanje u najpovoljnijem položaju i oprezno kretanje.

Pravilo je da kod žestoke boli treba značajno umanjiti, ali ne i posve ukinuti bol lijekovima, jer je bol znak upozorenja. Može biti i znak neke ozbiljne bolesti, pa ako terapijom bol potpuno nestane prije utvrđenja uzroka, bolesnik se može vratiti poslovima koje inače ne bi smio te dugoročno još pogoršati stanje.

Uglavnom je to fizikalna terapija, koja kod velikog broja bolesnika značajno smanjuje tegobe (masaža ledom, ručna i podvodna masaža, topli oblozi, infracrvena i ultraljubičasta lampa, razne vrste elektroprocedura, magnetoterapija, ultrazvuk… i dr.). Neizostavan dio liječenja su vježbe, po mogućnosti i u vodi.

U slučaju nekog teškog mehaničkog oštećenja (skliznuće kralješka, hernija diska uz kompresiju živca ) konsultira se neurohirurg i dolazi u obzir operativno liječenje. Kod hroničnih degenerativnih promjena i raznih uzroka nestabilnosti kičme dolazi u obzir primjena ortoza – raznih vrsta steznika i ortopedskih pomagala koji stabiliziraju i rasterećuju kičmu.

Ipak, dugoročno gledajući, steznici slabe prirodni mišićni steznik trupa (mišiće leđa i trbušne mišiće), pa ih se preporučuje izbjegavati, a jačati mišiće. Ponekad se primjenjuje i kiropraktika. Potrebno je korigirati statiku stopala, regulirati tjelesnu težinu, smanjiti stres i uzrok psihičke napetosti.

Tim Plave poliklnike čine   i referntni ortopedi koji mogu pomoći svakom potencijalnom pacijentu suočenim sa ovim ili bilo kojim drugim tegobama vezanim za koštano mišićni sistem.Osim toga naša napredna dijagnostika jednostavno i brzo uočiće uzrok problema. U prilici smo i da vam osiguramo i masaže i liječenje bolnih dijelova kičme shodno liječničkim uputama.

Facebook
Twitter
Email
LinkedIn

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Želite zakazati termin?

Kontaktirajte nas pozivom na broj 035 393 111