Bakterijske infekcije u trudnoći: simptomi i liječenje!

planiranje_trudnoce

U samoj trudnoći vrlo se često javljaju upale mokraćnih sistema. Može se raditi o asimptomatskoj bakteriji koja kod trudnica ne izaziva smetnje, međutim nalaz urina (odnosno urinokulture) ukazuje na bakterijsku upalu. U takvim slučajevima liječenje se provodi prema antibiogramu. Ako se ne prepoznaju i ne liječe, asimptomatske bakterije kod 10-15% trudnica mogu dovesti do komplikacija kao što je pijelonefritis i prijevremeni porod, a najčešći uzročnik je E. coli.
Upravo zbog toga svakoj trudnici treba obaviti pregled urina, odnosno tokom trudnoće napraviti urinokulturu.

Chorioamnionitis (infekcija plodove vode) odgovorna je za oko 40% slučajeva majčinog febriliteta i oko 30-50% prijevremenih poroda, posebno onih koji završavaju prije navršenih 30 nedjelja trudnoće.
Danas se pretpostavlja kako je infekcija uzrok najvećeg dijela oštećenja mozga novorođenčadi i, posljedično, odgovorna za nastanak cerebralne paralize i ostalih brojnih neuroloških pometnji.

Jedan od načina da se spriječi infekcija plodove vode jeste raditi briseve u trudnoći.

Infekcija bakterijom Ureaplasma urealyticum i Mycoplazma su vrlo opasni u trudnoći jer može dovesti do infekcije plodovih ovoja, korioamnionitisa, te prijevremenog prsnuća vodenjaka i prijevremenog poroda. Ukoliko infekcija prodre kroz posteljicu, tada može dovesti do zastoja rasta djeteta, bakterijemije (prisutnosti bakterija u krvi), upale pluća ili meningitisa.

Bakteriju Ureaplasma urealyticum i Mycoplazmu također možemo izolirati brisom, a terapiju provodimo prema antibiogramu uz obavezno liječenje oba partnera.

Vaginalna gljivična infekcija se također učestalije javlja u trudnoći. Prate je tipični simptomi koji su isti onima i izvan trudnoće, a to su svrbež, peckanje i obilan sirast iscjedak bez mirisa. Liječenje se provodi odgovarajućim protugljivičnim vaginaletama. Gljivična infekcija ne predstavlja veliku opasnost za samo dijete, ali se može vrlo često ponavljati.

Za smanjivanje smrtnosti i oboljevanja beba, te zaštitu zdravlja novorođenčadi, od izuzetnog značaja je pravovremeno otkrivanje zaraze kod trudnica. 

Trudnoća oslabljuje imunitet i time su stvoreni veći preduslovi za razvoj infekcije tako da ne treba zanemariti tu činjenicu jer su infekcije jedan od vodećih uzroka spontanih pobačaja i prijevremenih porođaja.

SAVJET: U slučaju da trudnice nisu ranije radile briseve onda se u početnoj fazi trudnoće preporučuje uraditi paket briseva (vaginalni, cervikalni, bris na Ureaplazmu i Mycoplazmu, Chlamydia trachomatis)  i TORCH analizu a ukoliko su rađeni i uredni onda početna faza zahtijeva samo cervikalni i vaginalni bris.

U Plavoj Poliklinici možete uraditi sve briseve i TORCH analizu po sljedećim cijenama:

*Paket briseva (cervikalni vaginalni, mikroplazma ureoplazma i chlamydia trachomatis)  100KM

*Cervikalni i vaginalni bris 30KM

*TORCH analiza 150KM

Obzirom da je februar mjesec prevencije prenatalnih infekcija tokom trudnoće pipremamo Vam posebnu akciju koja će se odnositi na cervikalne i vaginalne briseve a koja će trajati od 14.02. do 01. 03.2018. godine.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on linkedin
LinkedIn

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Usluge

Novosti

Želite zakazati termin?

Kontaktirajte nas pozivom na broj 035 393 111