fbpx

5 stvari koje trebate znati prije IVF postupka

5 stvari koje trebate znati prije IVF postupka

5 stvari koje trebate znati prije IVF postupka

5 stvari koje trebate znati prije IVF postupka

5 stvari koje trebate znati prije IVF postupka

5 stvari koje trebate znati prije IVF postupka

5 stvari koje trebate znati prije IVF postupka

5 stvari koje trebate znati prije IVF postupka

5 stvari koje trebate znati prije IVF postupka

5 stvari koje trebate znati prije IVF postupka

5 stvari koje trebate znati prije IVF postupka

5 stvari koje trebate znati prije IVF postupka

IVF postupak započinje susretom sa ljekarom koji pokreće prve korake procesa a koji uključuju pripreme, stimuliranje i praćenje procesa zajedno sa ostalim ljekarima i medicinskim sestrama.Stručnjak koji kombinira spermu i jajne ćelije te pomaže da nastali embriji rastu u kontroliranom okolišu zove se embriolog. Pristup laboratoriji ili embriologu u većini klinika je ograničen.

Iako su iza scene, embriolozi su i dalje veliki dio vašeg IVF putovanja. Donosimo Vam  nekoliko spoznaja iz perspektive embriologa koju svaki pacijent treba znati prije nego stigne u kliniku za neplodnost.

1. Svaki embrij je drugačiji

Svaka  jajna ćelija, sperma i njihova kombinacija su drugačiji. To čini svaki pokušaj IVF-a drugačijim iskustvom.  U očima embriologa, svaka jajna ćelija izgleda drugačije, ali nemoguće je vidjeti DNK mikroskopom za odabir “dobrih” jajnih ćelija. Svaka jajna ćelija je usisana iz drugog folikula. Vaginalni ultrazvuk može predvidjeti ili pokazati koliko folikula raste tokom primanja lijekova u svrhu  podsticanja ovulacije jajnih ćelija. Trebate razumjeti da se svi folikuli razlikuju po veličini tokom procesa (neki mogu narasti do 14 mm, dok drugi mogu biti 19+ mm). Veći folikuli mogu se povezati sa zdravim folikularnim okruženjima, hemijskom komunikacijom i zdravljem jajnih ćelija, na način koji još uvijek nije u potpunosti razjašnjen. Postoji niz idealnih folikularnih veličina, ali taj ideal je različit za svakog čovjeka (baš kao i temperatura tijela). Zašto se neke jajne ćelije ne oplode, neki zametci ne razvijaju ili se pretvaraju u blastociste, zašto neki nakon odmrzavanja ne prežive, još uvijek su pitanja na koja nije pronađen odgovor sa naučnog stanovišta.

2.Embriolog ne može uticati na kvalitet embrija

Žene se rađaju sa svim jajnim ćelijama koje će imati tokom svog života. Embriolog može brinuti i njegovati vaše gamete, ali ne može popraviti ili napraviti bolji embrij kultiviranjem u laboratoriji. Postoje dokazi da folikularno okruženje tokom procesa stimulacije može utjecati na ishod. Osim toga, imajući u vidu normalni indeks tjelesne mase (BMI), izbjegavanje  pušenja, ograničena konzumacija alkohola i izbjegavanje narkotika, pokazali su se korisnim za uspjeh IVF-a.

S druge strane, većina muškaraca svakodnevno proizvodi spermatozoide koji se u prosjeku obnavljaju putem spermatogeneze svaka 2 i pol do 3 mjeseca. Njihove svakodnevne navike i zdravlje mogu utjecati na ejakulaciju 60 do 90 dana kasnije. Budite oprezni sa savjetima na internetu o tome kako određene promjene u načinu života mogu poboljšati vašu plodnost. Oslonite se isključivo na savjete koje ste dobili od Vašeg ljekara jer su oni ti koji će vam reći  šta je najbolje za vas. Ne želimo da ugrozite svoj uspjeh zbog loših savjeta koje ste dobili sa internetskog foruma.

3. Svako IVF putovanje i ishod su različiti

U tom procesu nerijetko se bračni parovi uspoređuju sa drugima koji su prošli kroz isti proces, međutim važno je imati na umu da je svaki IVF ishod različit. Zbog toga, uspoređivanje vašeg iskustva sa iskustvima drugih ne može biti istinski korisno kao što Vam se možda čini. Podvrgavanje IVF procesu je emocionalno i bolno iskustvo i zato je preporučljivo u stresnim situacijama pričati sa stručnjacima za neplodnost u koje imate povjerenja. Komunikacija je ključna tokom tog razdoblja.

 4. Nemoguće je garantovati uspjeh

Pacijenti mogu biti uzrujani ukoliko ishod IVF postupka ne bude kao i kod drugih pacijenata ili kao što su očekivali, međutim to može biti posljedica rezultata analize sjemena, broja jajnih ćelija koje se dobiju tokom ciklusa IVF ili aspiracije jajne ćelije. Imajte na umu da je nemoguće garantovati uspjeh. Kultura embrija je proces koji je stvoren za embriologa kako bi prikupio informacije o kvaliteti rasta svakog pojedinog embrija te kako bi  učinkovito procijenio potencijal zametka za implantaciju. Možete biti sigurni da je embriolog odabrao najbolje što imate. Nema indikatora koji mogu garantovati 100% uspjeh. Dešava se da pacijentice koji imaju morfološki kvalitetan embrij ne zatrudne, a embriji koji su naizgled lošijeg kvaliteta donesu lijepe blizance.

Svaka klinika ima drugačiji sistem ocjenjivanja embrija. Ako zatražite od klinike da vam objasni svoj sistem ocjenjivanja, to će vam pomoći da bolje razumijete postupak i moguće ishode. Sistem ocjenjivanja zametaka stvoren je za predviđanje potencijala implantacije i stvaranje sistema za označavanje zametaka u skupini. Na taj način, ako proizvodite embrije lošije kvalitete i doživite neuspjeh u svom prvom pokušaju, te informacije mogu pomoći vašem ljekaru (a time i vama i vašem partneru) da procijeni da li vam se isplati emocionalno i finansijsko ulaganje u drugi pokušaj ili je bolje da se okrenete alternativnom putu za proširenje obitelji.

5. Vaš embriolog želi ono što je najbolje za vas 

Ne postoji čarobna pilula, napitak ili protokol za koji vam embriolog neće reći. Ako bi postojalo nešto što može pospiješiti Vaš IVF proces ljekari će Vam to reći na početku. Tokom trajanja IVF postupka može se desiti da vam ljekari promijene kliničku terapiju  ali uvijek će činiti sve što je u skladu s informacijama koje imaju. Embriolozi su stručnjaci koji su otvoreni za saradnju, ali ono što se događa u IVF laboratoriji je tehničke prirode i na neki način povjerljivo, jer ne postoji pravi recept za uspjeh. Znajte da je vaše IVF putovanje jedinstveno i da,  iako je uvijek dobro biti informisan, nije poželjno uspoređivati svoje iskustvo s drugima i voditi se tim jer kao što smo rekli, svako IVF putovanje i ishod su drugačiji. Cilj IVF-a je dobiti jedno zdravo dijete, a vaš embriolog je dio tima koji će učiniti sve da se to dogodi.

Facebook
Twitter
Email
LinkedIn

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Želite zakazati termin?

Kontaktirajte nas pozivom na broj 035 393 111