fbpx

Prevencija karcinoma dojke

Prevencija karcinoma dojke

Prevencija karcinoma dojke

Prevencija karcinoma dojke

Prevencija karcinoma dojke

Prevencija karcinoma dojke

Prevencija karcinoma dojke

Prevencija karcinoma dojke

Prevencija karcinoma dojke

Prevencija karcinoma dojke

Prevencija karcinoma dojke

Prevencija karcinoma dojke

Drage naše potencijalne klijentice, zadajte sebi ciljeve i započnite s malim promjenama. Svaki korak u cilju sprečavanja rizika razvoja i ranog otkrivanja raka dojke višestruko se isplati. Cilj svih preventivnih pregleda dojke je pronaći tumor u najranijoj fazi razvoja, kada je njegovo izlječenje gotovo 100%.

U našoj klinici možete uraditi ultrazvuk dojki, mamografiju i MRI dojki.

Cilj koalicije je osvještavanje javnosti o raku dojke i pokretanje žena širom Europe da daju svoju potporu u ustrajnom traženju bolje edukacije, odgovarajućih pregleda u svrhu ranog otkrivanja, najboljih oblika liječenja i većih ulaganja u istraživanje raka dojke te važnost redovnih ultrazvučnih i mamografskih kontrola. U našoj klinici posjedujemo najsavremeniji ultrazvuk za dojku , mamograf, MR aparat.

Preventivni pregledi prema godinama starosti koje preporučujemo:
 U dobi od 20 do 30 godina
-samopregledi dojki – ultrazvučni pregledi
U dobi od 35 do 40 godina
-samopregled dojki – klinički i ultrazvučni pregled – po indikaciji radiologa mamografija
U dobi iznad 40 godina.
-samopregled dojki – klinički i ultrazvučni pregledi – maografija obavezna

Ultrazvuk dojki je jednostavan, bezbolan i visoko senzitivan pregled u otkrivanju promjena na dojkama. Pregled traje do 30 minuta može i duže, zavisno od patologije, nije škodljiv i može se ponavljati više puta. Nije neophodna nikakva posebna priprema za izvođenje ultrazvučnog pregleda dojki, poželjno ga je vršiti u prvoj polovini menstrualnog ciklusa (od 7. do 14.dana).

Mamografija se upotrebljava  kao klinička mamografija – u dijagnostici nejasnih kliničkih nalaza kod simptomatskih pacijentica, u dijagnostici klinički okultnog karcinoma i kao screening mamografija – metoda probira kod asimptomatskih pacijentica Kod nativne mamografije vrlo je važno pravilno namještanje dojki kod snimanja. Pri tome se obavezno koriste dva položaja: profilni i kraniokaudalni. Veoma je bitno prikazati cijelu dojku i pazušne jame, jer se tumori mogu nalaziti blizu stijenke prsnog koša i ostati neotkriveni. Nije potrebna nikakva posebna priprema.

MRI dojki-prvi u BiH i jedini u Tuzlanskom kantonu – Koristi tehniku magnetske rezonancije. Pacijentice se ne moraju posebno pripremati za ovaj pregled osim da ponesu pamučnu majicu ili potkošulju. Pri tome pacijentica leži na specijalno konstruisanom ležaju potrbuške. Radi se 30 do 50 presjeka prije i nakon iniciranja paramagnetnog kontrastnog sredstva (Gd-DTPA). Radi se o izvanrednoj metodi čija dijagnostička tačnost leži oko 98% za invazivne malignome preko 4 mm. Osobito je tehika u diferencijalnoj dijagnostici recidiva, odnosno ožiljkastih promjena na dojci, multifokalnih ili bilateralnih promjena, u procjeni preoperativnih rezultata kod neoadjuvantne primjene kemoterapije ili zračenja, kod negativnog nalaza mamografije i pozitivne punkcije limfnih čvorova aksile, kao i kod dojki s implantatima, gdje je nativna mamografija nemoćna. MRM nije screening metoda zbog nejasne specifičnosti i visoke učestalosti pozitivnih rezultata kod dobroćudnih nalaza dojke (fibroadenom, proliferirajuća mastopatija, adenoza i upala dojke).Ova metoda je se ne smije raditi kod pacijentica koje imaju strana tijela (post op. Metalni materijal koji nije od titanijuma, spiralu sve osim mirene, gelere, pacemaker).

Facebook
Twitter
Email
LinkedIn

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Želite zakazati termin?

Kontaktirajte nas pozivom na broj 035 393 111