fbpx

Ne odlažite preventivne preglede dojki

Ne odlažite preventivne preglede dojki

Ne odlažite preventivne preglede dojki

Ne odlažite preventivne preglede dojki

Ne odlažite preventivne preglede dojki

Ne odlažite preventivne preglede dojki

Ne odlažite preventivne preglede dojki

Ne odlažite preventivne preglede dojki

Ne odlažite preventivne preglede dojki

Ne odlažite preventivne preglede dojki

Ne odlažite preventivne preglede dojki

Ne odlažite preventivne preglede dojki

Promjene na dojkama  predstavljaju možda i najozbiljnije potencijalne strahove  za zdravlje  kod žena. Opravdanje za to je činjenica da je rak dojke najčešća vrsta zloćudnog tumora koji se često razvija podmuklo u formi bezbolnog tumora i bez subjektivnih tegoba, od koje obolijeva veliki broj žena i to sve češće mladih.

Blagovremena dijagnoza, sve savršenija radiografska i ehosonografska ispitivanja, napredak medicine i hirurške tehnike ruše predrasudu o raku dojke kao neizlječivoj bolesti. U najvećem broju slučajeva rak dojke je izlječiv, naročito ako je otkriven u ranom stadijumu i ako je na vrijeme prepoznat  i ako je započeto  liječenje.

Dojke su simbol ženstvenosti i organ pristupačan samopregledu, stoga stalno naše pacijentice podsjećamo koliko je samopregled važan.

Ipak najveći broj žena otkriva promjene na dojkama sasvim slučajno, i onda panično dolaze kod ljekara.

Žene starije od 20 godina trebalo bi da počnu sa samopregledom jednom mjesečno poslije svakog menstrualnog ciklusa do 10. dana jer su dojke u tom periodu najmekše i najpristupačnije samopregledu. Žene poslije tridesete godine života trebalo bi na svakih šest mjeseci obavljati kontrolni pregled kod ljekara. Od 35.-te godine života se preporučuje i mamografija – rentgenski snimak dojki koji se zove inicijalna mamografija i kasnije se koristi za poređenje sa svim ostalim eventualnim mamografijama .

U savremenom svijetu najviše žena obolijeva od bolesti krvnih sudova (posebno srca i mozga), ali  ništa manje ni od tumora (posebno dojke, grlića materice, pluća i digestivnog trakta).

Preventivni pregledi osoba bez simptoma bolesti omogućavaju dijagnozu u najranijem stadijumu, što u najvećem broju slučajeva znači i potpuno izlječenje. Prema standardima svjetske zdravstvene organizacije (WHO), svaka žena bi trebalo jednom godišnje da izvrši sljedeće preglede:

Ultrazvuk dojke, ginekološki pregled i ultrazvuk, kolposkopiju, papa bris, Interenistički pregled sa EKG-om. Pregledi koji se rade jednom u par godina, ukoliko nije indicirano ranije su:ultrazvuk srca,ultrazvuk abdomena, color dopler krvnih sudova vrata, ultrazvuk štitne žlijezde i dermatoskopija. Iako se pravi uzrok nastanka raka dojke pouzdano ne zna, svugdje u svijetu naglasak  je na njegovom ranom otkrivanju.

Dvije najučinkovitije, ali i najčešće primjenjivane dijagnostičke metode na  su mamografija i ultrazvučni pregled dojki.

Ultrazvuk i mamografija su dvije različite metode pregleda, a njihovi se rezlutati međusobno nadopunjavaju. Prilikom godišnjeg ultrazvuka dojki ljekar će vam reći kada je vrijeme za narednu mamografiju.

  • Ultrazvučne pretrage su neškodljive za pacijente, bezbolne i neinvazivne, izvode se bez upotrebe igala ili katetera i ne zahtijevaju nikakvu prethodnu pripremu, te se mogu više puta ponavljati bez ikakvih štetnih posljedica.

Za preventivni redoviti UZV dojki važno je da žena bude u prvoj polovini menstrualnog  ciklusa (1. dan ciklusa = 1. Dan krvarenja).

  • Mamografija je rendgenska metoda pregleda dojki. Obavlja se na posebno konstruiranom rentgenskom uređaju koji se zove mamograf, a služi isključivo za snimanje dojki i za zahvate koji se rade pod kontrolom mamografske slike. Zbog svoje jednostavnosti, cijene i koristi mamografija je još uvijek zlatni standard u otkrivanju raka dojke.Pri mamografiji žene su izložene veoma malim dozama radijacije, no rizik je daleko manji od koristi koji mamografija može pružiti.

U  namjeri da pacijent ne gubi dragocjeno vrijeme, Plava poliklinika  je,  ponudila mogućnost  svim  ženama, da bez dugog čekanja, u ugodnom ambijentu i uz ljubazno osoblje obave brzo i kvalitetno cjelovit ginekološki pregled i pregled dojki. Danas sa sigurnošću možemo tvrditi da nema nijednog područja medicine u kojem ultrazvučna dijagnostika nije našla primjenu. U našoj Poliklinici, prema medicinskoj indikaciji postavljenoj od strane našeg specijaliste ili preporuci Vašeg liječnika, možete obaviti široki spektar radioloških pretraga iz područja ultrazvučne i color doppler dijagnostike.

Redovni samopregledi dojki, sa kojima, kako smo to već rekli, treba započeti već u ranoj mladosti, kao i ultrazvuk i mamografija, jedini su način pravovremenog otkrivanja promjena na dojkama. Važni su jednako kao i ginekološki pregledi na koje većina žena ipak odlazi redovno.

Ne mora vas biti strah, jer odlaskom na ultrazvuk nećete dobiti karcinom dojke, kao što niti svaki PAPA test ne znači karcinom grlića maternice.

Zloćudne promjene nisu tako česte. Kod većine žena nalaz je uredan i primjeren dobi, te se preporučuju godišnje kontrole, dok jedan dio žena ima promjene u smislu cista i dobroćudnih kvržica (tzv. fibrocistične promjene) koje zahtijevaju češće praćenje (ultrazvuk svakih 6-8 mjeseci).

Dozvolite nam da vas ohrabrimo!

Obratite se s povjerenjem našem Timu za dijagnostiku bolesti dojke!

Facebook
Twitter
Email
LinkedIn

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Želite zakazati termin?

Kontaktirajte nas pozivom na broj 035 393 111