fbpx

Mijastenija gravis

Mijastenija gravis

Mijastenija gravis

Mijastenija gravis

Mijastenija gravis

Mijastenija gravis

Mijastenija gravis

Mijastenija gravis

Mijastenija gravis

Mijastenija gravis

Mijastenija gravis

Mijastenija gravis

Mjesec juni je posvećen podizanju svijesti o mijasteniji gravis…

Mijastenija gravis se manifestuje patološkom zamorljivošću mišića, i promjenjivim slabostima mišića. Najčešći simptomi su spušten kapak, duple slike i slabost mišića koja je promjenjiva tokom dana. Simptome pogoršava aktivnost mišića, a odmor ih smanjuje.  Često se javlja otežan govor, otežano gutanje, a kod 10% bolesnika mogu biti zahvaćeni disajni mišići sa otežanim disanjem i životnom ugroženoću (mijastenična kriza). Postoje dva oblika , takozvana okularna/očna forma i generalizirana forma bolesti.

Mijastenija gravis je autoimuno oboljenje, gdje sam organizam stvara antitijela na acetilholinske receptore razarajući ih  i na taj način dovodi do blokade neuromišićne spojnice (postsinaptička blokada) i prekida prenosa impulsa na mišić. Okidač za proizvodnju antitijela je nepoznat ali je bolest često povezana sa uvećanjem grudne žlijede (timusa), autoimunim oboljenjem štitne žlijezde i drugim autoimunim bolestima kao što su reumatoidni artritis, sistemski lupus, perniciozna anemija..

Bolest se najčešće  javlja u odrasloj dobi i to kod mladih žena (između 20-40 godina) i starijih muškaraca (50-80 godina). Može se javiti i u djetinjstvu kao kongenitalni (nasljedni) oblik bolesti.

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike, neurološkog pregleda, a potvđuje se dokazivanjem prisustva antitijela  na acetilholinske receptore ( AchR, najčešće), antiMUSK i LRP4. Dodatni testovi su test neuromišićne spojnice (EMG) i prostiogminski test, CT grudnog koša za detekciju hiperplazije ili tumora grudne žlijezde (timus).

Liječenje je doživotno, a uključuje antiholinesterazne lijekove (mestinon), timektomiju (odstranjivanje timusa),  kortikosteroide, imunosupresivne lijekove. U slučaju mijastenične krize  koja može biti životno ugrožavajuća primjenjuje se plazmafereza ili intravenski imunoglobulini,  eventualno disajna potpora (mehanička ventilacija).

dr Nadira Hodžić Ibrišević, spec. neurolog

Facebook
Twitter
Email
LinkedIn

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Želite zakazati termin?

Kontaktirajte nas pozivom na broj 035 393 111