fbpx

Intervju Mr. sci.dr. Dženita Kurtćehajić

Intervju Mr. sci.dr. Dženita Kurtćehajić

Intervju Mr. sci.dr. Dženita Kurtćehajić

Intervju Mr. sci.dr. Dženita Kurtćehajić

Intervju Mr. sci.dr. Dženita Kurtćehajić

Intervju Mr. sci.dr. Dženita Kurtćehajić

Intervju Mr. sci.dr. Dženita Kurtćehajić

Intervju Mr. sci.dr. Dženita Kurtćehajić

Intervju Mr. sci.dr. Dženita Kurtćehajić

Intervju Mr. sci.dr. Dženita Kurtćehajić

Intervju Mr. sci.dr. Dženita Kurtćehajić

Intervju Mr. sci.dr. Dženita Kurtćehajić

planiranje_trudnoce

Pozitivna energija i ravnoteža duha, najpravilnije oslikavaju osobe sa posebnom harizmom.

Upravo to je razlog da je naša sagovornica u ovom intervjuu Mr. sci. dr. Dženita Kurtćehajić, specijalista ginekologije i akušerstva, koja svakodnevno u razgovoru sa pacijentima plijeni njihovu pažnju i zbog čega joj pacijenti u velikom broju iskazuju poštovanje.

Pored primarnog, ljekarskog angažmana u “Plavoj poliklinici”, doktorica Kurtćehajić se uporedo bavi marketingom i posebnom vrstom medicinskog menadžmenta.

Boravila je u Londonu na stručnom usavršavanju, a kontinuirano napredovanje omogućava joj stalna edukacija na Zapadu. Aktivna je u humanitarnim akcijama i posvećena aktulenim temama vezanim za medicinu.

Prema broju lajkova i komentara na društvenim mrežama, možemo reći da ste prava miljenica pacijenata u ZU „ Plava poliklinika“?

Pacijenti su mi primarni, biti ljekar znači imati empatiju sa pacijentom – razumjeti ga. Shvatila sam da ste dobri onoliko koliko pomognete čovjeku da riješi problem. U mom poslu ima dosta trenutaka koje sam doživjela kao istinsku sreću, ali najupečatljiviji su mi one male pobjede kada su se loše stvari pretvarale u dobre.

Zbog velike ljubavi prema poslu, poznato je da radite mnogo i prekovremeno?

To je porodična tradicija. Postoji ona disciplina na koju se čovjek u životu navikne. Ono što volite raditi nije ni teško.

Vidjeti svoje dijete u tako stvarnom prikazu i prije njegovog rođenja, prednost je koju roditeljima omogućava jedino 4D ultrazvuk. Koje su karakteristike ove metode?

4D ultrazvučni pregled je neinvazivna dijagnostička metoda koja ginekologu omogućava direktno i neposredno posmatranje ploda u materici. Roditelji, osim vizuelnog upoznavanja svoga djeteta, njegovim pokretima, bojom kože… stiču i određeno samopouzdanje, zapravo postaju relaksiraniji kada se sa ovom vrstom screeninga uvjere da dijete nema anomalija i da dolazi na svijet zdravo. Time odagnaju onaj strah od iščekivanja poroda i strahovanja o zdravlju ploda.

Neki podaci govore i o pozitivnijim navikama majki. Tako se dešavalo, nakon što su na 4D ultrazvuku vidjele svoje dijete, neke trudnice su ostavljale cigarete. Usavršavanjem ultrazvučne dijagnostike i uvođenjem u upotrebu 4D ultrazvuka omogućeno je pacijenticama da se na vrijeme, u vrlo ranoj fazi, uoče eventualne anomalije ili da se pak uvjere kako je sve u redu.

Kada doći na 4D ekspertni ultrazvučni pregled i šta je preduslov za kvalitetan pregled?

Prvi bitan ekspertni ultrazvučni pregled preporučuje se između 12. i 14. nedjelje trudnoće. To je kombinovani screening. Prvi smo uveli ovu metodu u BIH. Kao FMF London licencirani ginekolog posjedujem poseban softwer, a srećom laboratoriju u Plavoj poliklinici. Pacijenti mogu za sat vremena imati nalaz kombinovanog screeninga što je skoro pa nevjerovatno, jer se i u razvijenijim zemljama nalazi moraju slati u druge laboratorije.
Kada kažemo screening to podrazumijeva čitavu populaciju trudnica, bez obzira na rizike. Nažalost anomalije ploda mogu se razviti kod svake trudnice, neovisno od starosti majke.

Navest ću dva najbitnija screeninga u trudnoći:

  1. Prvi trimestar screening – kombinovani screening (fetalni screening koji obavlja isključivo licencirani ginekolog uz dva nalaza iz krvi)
  2. Mini anomaly scan – Organ screening

Kombinovanim testom probira u prvom tromjesečju procjenjuje se rizik za Downov sindrom (tj. trisomiju 21), rizik za trisomiju 13 (Sy. Patau) i 18 (Sy.Edwards) kod djeteta. Ova metoda je 90 % sigurna, a samo 5 % daje lažno pozitivan nalaz. Pouzdanija je od double i triple testa koju su specifični 50-70 %.

Mini anomaly scan – Organ screening takođe, ništa manje bitan ultrazvučni pregled, preporučuje se između 18. i 24. nedjelje trudnoće. Idealno je oko 20 nedelje trudnoće.

Trenutno sam jedini FMF London licencirani ginekolog u BIH za organ screening u drugom trimestru. Pregled podrazumjenva detaljan pregled bebinih organa sa posebnim osvrtom na bebino srce, mozak,…. Za kvalitetan snimak, pored veličine bebe, značajan je i položaj posteljice, položaj samog ploda i debljina trudnice. Ovi parametri su suštinski za kvalitetan prikaz slike. Takođe mnogo masnih ćelija na trbuhu trudnice može rezultirati lošijom slikom od očekivane. Ovaj pregled se nekada oduži i na više od pola sata, ako je beba pogrešno okrenuta ili spava. Jedna od prednosti ovog tipa ultrazvučnog pregleda je izrada bebinih slika, kao i DVD-a sa snimkom kretanja bebe.

Kakva je analiza prenatalni DNA test – Nifty test / Harmony test ?

Riječ je o ranom, preciznom i neinvazivnom testu probira. Jednostavan je i siguran krvni test za kojeg se u brojnim studijama pokazalo kako pouzdano utvrđuje rizik od fetalnih trisomija do 99%. Mana ovog testa što je skup, a ne može u potpunosti zamjeniti fetalni screenig. Preporučuje se ženama koje prvi put rađaju u kasnijoj životnoj dobi ili imaju u porodici bližoj dijete sa Down sy.

Koja je razlika između kombiniranog testa probira i Nifty /Harmony DNA testa?

Glavna razlika je kombinovani screning procjenju rizik do 90 % za trisomiju i vidi se veliki dio morfologije ploda dok je Nifty/Harmony DNA test iz krvi majke gdje se razdvaja DNA majke i DNA ploda i sa 99% tačnosti može procijeniti da li plod ima trisomiju, ali ne može ništa reći o morfologiji ploda. Možda se nakon toliko često spominjane riječi vjerovatnost mnogim majkama vrti u glavi, no za svaku je buduću majku izuzetno važno da bude informirana te da ima povjerenja u liječnika koji vodi njenu trudnoću. Čini se da je ovo lakše reći nego provesti u djelo, no bitno je, bez obzira na sve strahove i nedoumice, da svaka trudnica pokuša uživati u svojoj trudnoći te da s veseljem iščekuje novi život koji je čeka.

Facebook
Twitter
Email
LinkedIn

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Želite zakazati termin?

Kontaktirajte nas pozivom na broj 035 393 111