fbpx

Ekspertni UZ pregled - II trimestar - Organ screening

Ekspertski 4D/5D ultrazvučni pregled od 20 do 24 nedelje trudnoće “Anatomsko-morfološki pregled sa fetalnom ehokardiografijom”

Iako se plod detaljno gleda počev od 12. nedelje trudnoće, ovo je najbolji period za analizu izgleda (morfologije) svih glavnih organskih sistema i spoljašnjeg izgleda bebe.
Po protokolu vođenja normalne trudnoće , ovaj pregled je jedan od dva najvažnija ultrazvučna pregleda u trudnoći (pored kombiniranog probira koji se radi u 13 NG).

Mri.dr.sci Dženita Kurtćehajić  prvi je specijalista u BiH koji ima FMF London licencu za obavljanje ekspertnog ultrazvučnog pregleda “organ screening 20-24 nedelja trudnoće”.

Pregled se sastoji iz četiri segmenta:

2D/3D/4D ANATOMSKO – MORFOLOŠKA ANALIZAVeličina bebe omogućava analizu i najsitnijih anatomskih detalja, kako bismo se uverili da nema anomalija koje mogu da se uoče ultrazvukom:
– 3D/4D mod – analiza spoljašnjeg izgleda ploda (da li postoji rascijep usne, kakva je simetrija lica, da li postoje deformiteti šake i stopala)
– kičmeni stub
– analiza moždanih struktura (mali mozak, moždane komore, corpus calosum, krvni sudovi baze lobanje /3D i Power Doppler, prisustvo očnih sočiva)
– analiza trbušnih organa (uočavanje želuca i integriteta dijafragme, uočavanje mokraćne bešike i dvije arterije pupčanika, prisustvo i izgled oba bubrega)
– analiza integriteta prednjeg trbušnog zida (da li postoji defekt prednjeg trbušnog zida)

FETALNA EHOKARDIOGRAFIJA

Ovaj period je referentni (najbolji) za pregled srca ploda. Analiza je sada detaljnija u odnosu na period do 20 nedelje, samim tim što je ovaj važan organ veći. Analiziraju se dvije komore i dvije predkomore, aorta i njen izlaz iz ljeve komore, plućna arterija i njen izlaz iz desne komore, srčana pregrada, protoci kroz srce i njegove velike krvne sudove (Power, Color Doppler i 3D angio modovi) ….

PREGLED POSTELJICE I KOLIČINE PLODOVE VODE (AFI – indeks količine plodove vode)

Izgled i struktura posteljice, njena lokalizacija (nisko usađena?).
Količina plodove vode je veoma važna – nije dobro da je ima malo, a ni puno.

3D/4D/5D – KAKO IZGLEDA I NA KOGA LIČI?

Gledajući Vašu bebu kako se češka, smije, plače, zijeva ili ljuti, i Vi i budući otac već u trudnoći ostvarujete prisan kontakt sa njom. Ovakve slike i filmovi su više nego očigledna potvrda riječi doktora da je Vaša beba dobro.

Želite zakazati termin?

Kontaktirajte nas pozivom na broj 035 393 111