fbpx

CT kičme

CT kičme

CT kičme

CT kičme

CT kičme

CT kičme

CT kičme

CT kičme

CT kičme

CT kičme

CT kičme

CT kičme

Kako se pripremiti za pregled

Ukoliko nije drugačije naglašeno, pregled ne zahtijeva posebnu pripremu, ali postoje neke stvari koje trebate reći svome ljekaru.

Sa sobom obavezno ponesite važeću uputnicu, kao i prethodne medicinske nalaze i snimke koji imaju veze sa CT pregledom koji trebate obaviti.

Prije samog pregleda potrebno je skinuti krupni nakit koji može uticati na kvalitet CT snimka. Vjerovatno ćete morati skinuti veći dio odjeće i obući odjeću za pregled.

Ako je potrebno učiniti kontrasni CT snimak tijela, potrebno je izbjegavati hranu i piće neposredno prije pregleda. Za više informacija o tome koji pregled trebate obaviti, obratite se osoblju ustanove u kojoj se vrši pregled.

Prije samog početka pregleda trebate reći svome ljekaru:

  • da ste možda trudni,
  • da ćete možda biti nervozni u zatvorenom i skučenom prostoru. Obzirom da je potrebno da ležite mirno u aparatu neko vrijeme, možete tražiti sedativ da biste se smirili.
  • ukoliko imate alergije na neku hranu, kao što su školjke ili morski plodovi, može se desiti da imate alergijsku reakciju na jodna kontrastna sredstva koja se daju u toku pregleda.
  • također, napomenite ako bolujete od astme, alergije na neke lijekove ili ako u organizmu imate strano tijelo (geler, implantant i sl.),
  • napomenite ako u maternici imate ugrađenu spiralu,
  • morate napomenuti ako ste u posljednja četiri dana pred pregled radili neku kontrasnu pretragu ili ako uzimate lijekove na bazi bizmuta.
Facebook
Twitter
Email
LinkedIn

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Želite zakazati termin?

Kontaktirajte nas pozivom na broj 035 393 111